Cum se face un plan de investiții în instrumente financiare

Românii ale căror venituri rămân constante perioade lungi de timp sunt afectați de creșterea ratei inflației. Pe măsură ce moneda națională se depreciază, puterea de cumpărare a angajaților scade, aceștia fiind nevoiți să economisească lunar pentru a atenua deficitul.

O strategie eficientă de economisire vizează crearea a două tipuri de fonduri: unul de urgență, ușor accesibil, și unul de economii lunare care vor fi investite pe termen lung. 

Oricine își poate crea un fond de urgență transferând lunar o anumită sumă din salariu într-un cont de economii. O rezervă financiară suficientă, care oferă confort psihic și care poate acoperi diverse cheltuieli neprevăzute, fără să afecteze venitul lunar, ar trebui să fie egală cu cel puțin trei salarii. Cu ajutorul acesteia pot fi rezolvate fără prea mult efort necesitățile medicale, reparațiile casnice sau urgențele de orice tip. 

Investițiile ca formă de economisire ce poate genera profit

Cea de-a doua formă de economisire, însă, care presupune investirea unor sume lunare, contracarează efectele negative ale creșterii ratei inflației. În acest caz nu vorbim doar despre a pune deoparte niște bani, ci despre niște câștiguri potențiale generate de sumele economisite și investite în fonduri mutuale. 

Ca să creezi un plan de investiții echilibrat, trebuie să cunoști foarte bine modul de funcționare a instrumentelor financiare spre care intenționezi să îți direcționezi economiile. 

Să investești în fonduri mutuale nu este o activitate facilă, recomandată oricui, pentru că din cauza unei educații financiare precare, există riscul de a avea rezultate care să nu se suprapună obiectivelor personale sau așteptărilor proiectate. Atrași de mirajul randamentelor ce pot fi atinse, puțini știu că o investiție presupune cunoștințe financiare, legislative, dublate de o evaluare personală a capacității de rezistență la risc”, ne spune Cozmin Mizof, CFA, CAIA, Managerul Departamentului Administrarea Riscului de la Certinvest.

Care sunt etapele unui plan de investiții

1. Stabilirea sumei

Orice plan de investiții pornește de la o sumă ce poate fi economisită și investită lunar. Prima 

etapă este, așadar, stabilirea unei sume de care considerați că vă puteți dispensa recurent. Valoarea acesteia ar trebui să se situeze între 10 și 15% din salariul lunar. 

2. Identificarea unui obiectiv

A doua etapă constă în identificarea scopului pentru care vreți să acumulați bani într-un fond de investiții. Asigurați-vă că aveți un obiectiv final care vă va motiva să nu retrageți banii investiți înainte de termen.

3. Stabilirea profilului de investitor

Fiecare investitor se încadrează într-o anumită tipologie, pe baza căreia specialiștii pot recomanda instrumentele financiare adecvate. Stabilirea profilului de investitor este a treia etapă a planului de investiții, și una extrem de importantă. 

Gradul de risc pe care un investitor este dispus să și-l asume este direct corelat cu randamentul fondurilor de investiții. Cu alte cuvinte, un fond de investiții cu risc scăzut va avea un randament moderat, iar un fond de investiții cu risc mare va avea un randament pe măsură. În orice caz, este esențial ca planul de investiții să fie echilibrat din punct de vedere al riscului asumat.

4. Informarea

Pe lângă identificarea fondurilor de investiții adecvate, viitorul investitor trebuie să folosească toate resursele disponibile (website-ul societății care administrează fonduri de investiții sau chiar cerând detalii direct de la sediul administratorului de fonduri) pentru a se informa cu atenție. 

De asemenea, trebuie luat în calcul și faptul că, deși performanțele anterioare ale fondurilor de investiții sunt niște informații utile pentru orice investitor, acestea nu reprezintă garanții ale evoluțiilor viitoare. 

5. Identificarea fondului de investiții adecvat

A cincea etapă este cea de identificare a fondului de investiții potrivit, în funcție de reperele de mai sus și de etapa din viață pe care o parcurge investitorul. Astfel, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 ani se pot orienta către un mix diversificat de instrumente financiare pe termen lung. Diversificarea se referă la direcționarea sumelor economisite către fonduri de investiții cu grade diferite de risc. 

Persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani, mai ales cele care nu au acumulat încă o rezervă financiară, ar trebui să aibă în vedere fondurile de investiții cu randament mare, dacă sunt dispuse să-și asume un grad ridicat de risc. 

Banii economisiți pot produce, la rândul lor, alți bani, dacă sunt direcționați către fondurile de investiții adecvate. Performanța unei astfel de decizii stă, de fiecare dată, în crearea și urmărirea unui plan de investiții bine pus la punct, care vizează acoperirea inflației și obținerea unui randament mulțumitor.

octombrie 2nd, 2019 by