Category: Agricultura

octombrie 25th, 2023 by nemesu

Agricultura reprezintă un domeniu vital pentru economia României, și nu numai. Este sectorul care furnizează hrana pentru populație și asigură resurse pentru numeroase industrii. Pentru a rămâne actualizați și informați cu privire la toate aspectele legate de agricultură, agricultorii și pasionații de agricultură au nevoie de o sursă de informații de încredere. Una dintre aceste surse de încredere este AgroHub.ro.

Ce este AgroHub.ro?

AgroHub.ro este un portal online dedicat agriculturii din România. Este o resursă esențială pentru toți cei interesați de domeniul agricol, de la fermieri experimentați la cei care își doresc să înceapă o carieră în agricultură. Site-ul oferă o gamă variată de informații, știri și resurse care acoperă toate aspectele legate de agricultură.

Știri Proaspete și Actualizări Zilnice

Unul dintre punctele forte ale AgroHub.ro este abordarea sa asupra știrilor și actualizărilor zilnice din lumea agriculturii. Site-ul furnizează informații actualizate în timp real cu privire la tendințele din agricultură, tehnologii noi, modificări legislative și multe altele. Prin intermediul acestui portal, agricultorii pot fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniu și pot lua decizii informate pentru afacerile lor.

Resurse Educaționale Pentru Agricultori

AgroHub.ro oferă, de asemenea, o gamă largă de resurse educaționale. Agricultorii, indiferent dacă sunt la început de drum sau au o experiență vastă, pot găsi articole, ghiduri și tutoriale care acoperă diverse aspecte ale agriculturii. Aceste resurse sunt utile pentru dezvoltarea continuă a cunoștințelor și abilităților necesare pentru succesul în acest domeniu.

Testimoniale de la Agricultori Adevărați

Un alt aspect important al AgroHub.ro este secțiunea de testimoniale. Agricultorii care au beneficiat de informațiile și resursele oferite de acest portal își împărtășesc experiențele și povestesc cum AgroHub.ro i-a ajutat în activitatea lor agricolă. Aceste mărturii aduc un plus de credibilitate și încredere în acest site.

Evenimente și Conferințe Agricole

Pentru cei care doresc să se conecteze cu alți profesioniști din domeniul agricol, AgroHub.ro oferă informații despre evenimente și conferințe agricole. Aceste evenimente sunt o oportunitate excelentă pentru agricultori de a învăța, de a face schimb de idei și de a stabili noi contacte în industrie.

Concluzie

Pentru toți cei interesați de agricultură, AgroHub.ro este o resursă indispensabilă. Cu știri proaspete, resurse educaționale și testimoniale reale de la agricultori, acest portal oferă tot ce este necesar pentru a rămâne informați și a reuși în lumea agriculturii din România. Nu ezitați să vizitați AgroHub.ro pentru cele mai recente informații și resurse utile pentru agricultură.

Posted in Agricultura

septembrie 6th, 2023 by dwf

Descoperă cum să planifici propriul sistem de colectare a apei de ploaie pentru a uda grădina, de la evaluarea nevoilor de irigare, la selectarea locației și alegerea rezervorului de apă potrivit. Mai mult, vei învăța cum să construiești, să instalezi și să întreții sistemul de colectare a apei de ploaie, inclusiv cum să instalezi un sistem de filtrare și cum să îl conectezi la sistemul de irigare.Alătură-te nouă în această călătorie de economisire a apei! 

1. Evaluarea nevoilor de irigare ale grădinii

Pentru a proiecta un sistem eficient de colectare a apei de ploaie, este importantă evaluarea nevoilor de irigare ale grădinii. Este important să analizezi tipul de climă din zonă pentru a înțelege cât de des și cât de multă apă este necesară pentru a menține plantațiile sănătoase și viguroase.

Mai mult, este esențial să cunoști nevoile de apă ale fiecărei plante din grădina ta. Unele plante pot supraviețui cu cantități minime de apă, în timp ce altele necesită irigare frecventă.

În plus, poți realiza monitorizarea umidității solului folosind un dispozitiv de măsurare a umidității sau prin evaluarea vizuală. Astfel, te vei asigura că grădina primește cantitatea optimă de apă necesară pentru a se menține sănătoasă și prosperă. 

2. Selectarea locului potrivit pentru colectare 

Pentru a selecta locul potrivit pentru colectarea apei de ploaie, este important să ții cont de câteva aspecte cheie.

În primul rând, locația trebuie să fie un loc unde apa de ploaie curge în mod natural, de exemplu, în apropierea acoperișurilor sau a altor suprafețe impermeabile. Aceste zone vor permite colectarea eficientă a apei de ploaie și vor asigura o cantitate suficientă pentru irigarea grădinii. Evită zonele umbrite sau înalte, unde apa poate stagna și nu se poate scurge în mod adecvat.

În funcție de dimensiunea grădinii și de cantitatea de apă necesară pentru irigare, mărimea rezervorului de colectare a apei de ploaie poate varia. De aceea, trebuie să alegi un loc care poate găzdui rezervorul dorit și a altor accesorii pentru sistemele de irigații. Rezervorul trebuie să fie stabil și sigur, pentru a preveni orice riscuri de alunecare sau prăbușire, și ușor accesibil pentru întreținere și curățare.

Locul de colectare ar trebui să fie în proximitatea sistemului de irigare, pentru a facilita conectarea și distribuirea eficientă a apei. Astfel, se reduce pierderea de apă și se optimizează utilizarea acesteia în procesul de irigare.

3. Cum să alegi rezervorul pentru apa de ploaie

Ai în vedere faptul că dimensiunea și capacitatea rezervorului trebuie să fie adecvate nevoilor de irigare ale grădinii tale. Înainte de a face o alegere, e important să iei în considerare cât de multă apă de ploaie poți colecta în zona ta, precum și cât de mare este grădina.

Dacă locuiești într-o zonă cu precipitații abundente, s-ar putea să ai nevoie de un rezervor mai mare pentru a stoca suficientă apă pentru perioadele secetoase. În schimb, pentru o grădină mică, un rezervor mai mic este suficient. 

Înainte de a instala un rezervor de apă de ploaie, este important să verifici regulile și reglementările locale. Unele comunități pot avea restricții în ceea ce privește dimensiunea, tipul sau locația rezervoarelor de apă de ploaie. Asigură-te că ești în conformitate cu aceste reguli pentru a evita amenzi sau alte probleme legale. 

4. Cum să construiești sistemul de colectare a apei de ploaie

Pentru a construi un sistem eficient de colectare a apei de ploaie, primul pas este să alegi componentele potrivite. Rezervoarele de stocare trebuie să fie suficient de mari pentru a putea colecta cantitatea de apă dorită, și să fie fabricate din materiale rezistente și durabile. 

Conductele de drenaj trebuie să aibă un diametru adecvat și să fie instalate într-o poziție care să permită scurgerea apei în rezervor în mod eficient, iar filtrele sunt esențiale pentru a îndepărta impuritățile și murdăria din apa colectată, asigurându-se astfel că aceasta poate fi utilizată în siguranță pentru irigare. Pompele sunt necesare pentru a transfera apa din rezervoare către sistemul de irigare.

Pe lângă alegerea componentelor, proiectarea sistemului este un alt aspect important. Trebuie să determini locul optim pentru amplasarea rezervoarelor, ținând cont de accesibilitate și de spațiul disponibil. De asemenea, trebuie să planifici modul în care apa va fi direcționată către rezervoare prin intermediul conductelor de drenaj și să stabilești locul potrivit pentru instalarea sistemului de filtrare. Aceste decizii trebuie să fie luate în funcție de specificul proprietății și de nevoile de irigare. 

5. Cum să testezi sistemul de colectare a apei

În procesul de construcție a sistemului de colectare vei instala rezervoarele în locurile stabilite anterior, și vei conecta conductele de drenaj pentru a asigura scurgerea apei în rezervoare. De asemenea, vei instala filtrele și pompele și vei verifica dacă totul funcționează corespunzător. Fii atent la detalii și asigură-te că toate componentele sunt bine fixate și etanșe. 

În final, testează sistemul pentru a te asigura că funcționează eficient. Verifică dacă apa este colectată în mod adecvat, dacă sistemul de filtrare îndeplinește scopul său și dacă apa colectată este direcționată către sistemul de irigare într-un mod eficient. Este recomandat să monitorizezi sistemul în timp, pentru a te asigura că este întreținut corect și că nu apar probleme.

6. Conectarea sistemului de colectare a apei la sistemul de irigare 

Conectarea sistemului de colectare a apei de ploaie la sistemul de irigare existent este esențială pentru a asigura o utilizare eficientă a apei și pentru a menține grădina sănătoasă. Pentru aceasta sunt necesare câteva tipuri de conexiuni specifice, în funcție de tipul de sistem de irigare utilizat. 

Pentru sistemele de irigare cu aspersoare, este necesară o pompă de apă care să alimenteze apa din rezervor către aspersoare, printr-un conduct de alimentare sau prin intermediul unei furtunuri flexibile, iar cele prin picurare pot fi conectate direct la rezervorul de colectare, asigurând astfel furnizarea constantă a apei către plante.

Este recomandat să fie efectuată o curățare a sistemului de colectare cel puțin o dată pe an sau la nevoie, în funcție de cantitatea de impurități acumulate și de calitatea apei colectate. 

Având toate aceste informații, este timpul să creezi propriul sistem de colectare a apei de ploaie, pentru a transforma grădina într-un spațiu sustenabil și eficient din punct de vedere al consumului de apă. Grădina ta îți va mulțumi!

Posted in Agricultura

august 28th, 2023 by dwf

În era digitală în care trăim, tehnologia joacă un rol esențial în aproape toate domeniile, inclusiv în agricultură. Acest articol îți va dezvălui modul în care platformele digitale puse la dispoziția agricultorilor se încadrează în această tendință.Descoperă mai jos care sunt instrumentele disponibile și funcționalitățile care ajută fermierii să-și gestioneze mai eficient exploatațiile agricole. 

Cum pot platformele digitale să ajute fermierii în administrarea afacerii

În ziua de azi, fermierii au la dispoziție numeroase facilități tehnologice care să-i ajute să își gestioneze eficient activitatea agricolă și să-și îmbunătățească productivitatea. Platformele digitale oferă o varietate de funcționalități care pot fi utilizate pentru a urmări culturile, a gestiona resursele și a planifica strategiile de cultivare.

Importanța unor astfel de instrumente în agricultură este crucială. Acestea oferă fermierilor posibilitatea de a-și gestiona mai eficient resursele și de a lua decizii mai informate, facilitând astfel lucrările agricole. 

Predicțiile de recoltă și luarea deciziilor bazate pe date ajută fermierii să-și planifice mai bine activitatea și să-și estimeze mai corect producțiile, iar prin monitorizarea în timp real a condițiilor meteo se pot ajusta lucrările în funcție de nevoile culturilor. Optimizarea de acest fel a resurselor poate economisi timp și poate reduce costurile. 

Care sunt principalele instrumente pentru urmărirea culturilor, gestionarea resurselor și planificarea strategiilor de cultivare

O platformă digitală precum crop360.agricover.ro oferă fermierilor diverse instrumente și funcționalități pentru a îmbunătăți administrarea fermelor lor. Printre acestea se numără: 

 • Gestionarea resurselor 

Platforma oferă instrumente pentru o gestionare eficientă a resurselor, precum apa, fertilizanții și pesticidele. Fermierii pot planifica și utiliza aceste resurse în mod optim, reducând astfel costurile și impactul asupra mediului. 

 • Planificarea strategiilor de cultivare 

Soluțiile digitale vin în ajutorul fermierilor cu funcționalități care permit planificarea în avans a strategiilor de cultivare. Astfel, utilizând tehnologia, fermierii pot îmbunătăți productivitatea și pot reduce riscurile asociate cu condițiile meteo nefavorabile sau cu atacurile de dăunători. 

 • Analiza datelor

Posibilitatea de a colecta și analiza date oferă fermierilor informații valoroase despre eficiența diferitelor strategii de cultivare, productivitatea resurselor și trendurile de pe piața agricolă. Aceste informații îi ajută să îmbunătățească performanța fermelor. 

Funcționalitățile oferite de platforma Crop360.agricover.ro

 • Monitorizarea în timp real a condițiilor meteo

Prin intermediul platformei, fermierii pot accesa informații actualizate despre condițiile meteo din zona lor, inclusiv temperatură, precipitații, umiditate și viteza vântului. Aceste informații sunt extrem de importante pentru a planifica activitățile agricole, cum ar fi irigarea, semănatul sau recoltarea.

 • Predicțiile de recoltă

Platforma Crop360.agricover.ro utilizează informații despre condițiile actuale pentru a oferi fermierilor estimări ale producției de pe terenurile lor. Pe baza estimărilor obținute prin intermediul platformei se pot ajusta strategiile de cultivare și se pot lua decizii financiare înțelepte. 

 • Gestionarea eficientă a resurselor

Platforma Crop360.agricover.ro oferă instrumente care ajută la gestionarea eficientă a resurselor necesare unei ferme. Fermierii pot monitoriza stocurile de semințe și îngrășăminte, pot gestiona utilajele agricole și pot planifica utilizarea forței de muncă. Prin intermediul platformei, fermierii pot optimiza costurile și pot crește eficiența în utilizarea resurselor, contribuind astfel la îmbunătățirea performanțelor și a productivității lor. 

 • Interfață prietenoasă și ușor de utilizat 

Platforma Crop360.agricover.ro este concepută pentru a fi accesibilă și ușor de înțeles, chiar și pentru fermierii care nu sunt familiarizați cu tehnologia. Interfața intuitivă permite fermierilor să navigheze ușor prin diferitele funcționalități și să obțină rapid informațiile de care au nevoie. Aceasta îi ajută să maximizeze beneficiile pe care le pot obține de pe urma utilizării ei. 

În concluzie, utilizarea platformelor digitale aduce multiple beneficii fermierilor, contribuind la îmbunătățirea eficienței și a producției agricole. Crop360.agricover.ro este un instrument necesar pentru orice fermier care dorește să își îmbunătățească eficiența și producția agricolă. 

Posted in Agricultura

martie 1st, 2023 by nemesu

Orice producător, fie el profesionist sau amator pasionat, își dorește o cultură bogată și sănătoasă, însă înființarea unei culturi nu se rezumă la plantarea unor semințe oarecare și udarea lor, ci este un proces complex și, adeseori, costisitor. De aceea, este important să alegem cele mai calitative produse, pentru a asigura succesul culturii. Primul pas important este alegerea semințelor de calitate superioară, comercializate de producători experți în domeniu. Rămai alături de noi ca să afli 3 avantaje dacă alegi semințe profesionale pentru cultura ta de legume.

 1. Seminte legume pentru o cultura sanatoasa

Oricâtă grijă credem că avem de legumele noastre, adevărul este că pot fi oricând afectate de boli și dăunători. Prevenția este esențială în acest caz și pornește încă de la plantarea semințelor în sol. Poate te întrebi care este legătura dintre cele două. Ei bine, semințele de calitate superioară au puterea de a proteja viitoarea plantă de numeroși factori externi perturbatori, precum vremea neprietenoasă. O plantă slăbită din cauza condițiilor meteorologice neprielnice este expusă semnificativ contactării unor boli nefaste.

Când alegem semințe profesionale, ne asigurăm că viitoarea legumă este protejată în fața atacurilor dăunătorilor și este mai rezistentă la bolile specifice soiului, precum mana sau putregaiul cenușiu. Este important ca semințele să se dezvolte în plante viguroase, care răsar și se dezvoltă rapid și, astfel, capătă putere în fața dăunătorilor. Semințele obișnuite riscă să nu germineze corespunzător în condiții de îngheț-dezgheț, secetă sau aciditate crescută în sol, însă un producător specializat furnizează semințe profesionale, tratate în mod special pentru aceste condiții vitrege.

Semințele contrafăcute pun în pericol atât dezvoltarea plantei, care este vizibil mai slabă, cât și bugetul agricultorului. Înființarea unei culturi proprii poate însemna costuri serioase, așa că este oportun să achiziționăm semințe de calitate care să ne asigure succesul și să nu ne pună bețe-n roate, nu-i așa?

 1. Seminte profesionale, secretul unei recolte uniforme

Atât agricultorii profesioniști care comercializează recolta, cât și amatorii care plantează semințele de legume în scopul consumului propriu, își doresc o cultură sănătoasă și uniformă. În cultivarea legumelor contează calitatea, nu doar cantitatea. Semințele profesionale garantează germinarea în proporție de 100% dacă sunt întrunite condițiile specifice fiecărei culturi în parte. În plus, semințele de cea mai înaltă calitate asigură un grad scăzut de pierdere a fructelor. Pentru a afla cum să plantezi corect seminte profesionale poți apela la un producător specializat, al cărui site să conțină un blog cu sfaturi utile pentru o recoltă rezistentă.

Înainte ca semințele să ajungă pe piață, producător le alege pe cele mai sănătoase și le ambalează corespunzător pentru a le păstra proprietățile. Astfel, vei obține o recoltă uniformă, de plante sănătoase. Este necesar să acorzi atenție tipului de semințe ales, deoarece acestea diferă în funcție de soi, perioada de germinație și de locația ideală pentru plantare: în câmp deschis, în solarii sau sere.

 1. Semintele de legume profesionale contribuie la o alimentatie sanatoasa, iar legumele sunt ideale pentru procesare

Legumele sunt un pilon important într-o alimentație echilibrată și sănătoasă, motiv pentru care este esențial să consumăm legume din culturi sănătoase. Culturile sănătoase provin din semințe profesionale și bine îngrijite. Mai mult, este avantajos din punct de vedere al prețului să îți înființezi propria cultură de legume. În cazul în care le cultivi pentru comercializare, semințele calitative îți asigură venituri substanțiale pentru că îți oferă culturi bogate, numai bune de vândut.

Ești fanul legumelor murate? Murăturile sunt alimente excelente pentru o floră intestinală sănătoasă, iar atunci când legumele sunt crescute chiar de tine, satisfacția crește. Semințele profesionale pregătesc legumele pentru procesare. Astfel, vei obține legume numai bune de pus în oțet sau saramură, fie ele castraveți, ardei, țelină, conopidă etc.

Posted in Agricultura

decembrie 5th, 2022 by dwf

Culturile de plante și pomi fructiferi au de suferit din cauza a numeroși factori care duc la întârzierea apariției roadelor și la diminuarea producțiilor. Dintre acestea, insectele reprezintă un adevărat pericol în special în livezi, unde se hrănesc cu seva tulpinilor copacilor și afectează în acest fel creșterea, înflorirea și rodul.

Metodele de prevenție aplicate la timp sunt cea mai bună soluție pentru a combate afidele sau acarienii care se ascund în spatele tulpinilor sau frunzelor. Iată câteva sfaturi în acest sens.

Ce tipuri de dăunători pot afecta livezile

Dintre cei mai întâlniți dăunători care conduc la diminuarea ritmului de creștere, la reducerea înfloririi și întârzierea apariției fructelor pomilor din livezi se pot enumera:

 • Afidele, cunoscute și drept păduchii plantelor, care sunt reprezentate de mai multe specii; ele se hrănesc în special cu seva localizată în structurile moi ale plantelor și iernează pe scoarța pomilor, în stadiul de ou;
 • Păduchii lânoși (Eriosoma lanigerum) care au aspect de bumbac și apar sub forma unor pete albe; aceștia se hrănesc cu seva de la nivelul tulpinilor;
 • Acarienii – aceștia au dimensiuni reduse, fiind dificil de observat cu ochiul liber. Reprezintă o specie păgubitoare în special pentru livezi tinere, dar și pentru pepinierele de păr sau gutui. Ei cuprind planta cu o structură elastică, albicioasă, asemănătoare pânzei de păianjen, ascunzându-se apoi în părțile ferite, precum spatele frunzelor sau tulpinilor.

Sfaturi pentru combaterea dăunătorilor din livezi

Îți recomandăm să iei în considerare toate măsurile preventive în ceea ce privește plantele tale. Astfel, este bine să ai în vedere următoarele:

 • Nu neglija igiena și curățarea mecanică a livezilor; de exemplu, înainte de sezonul de iarnă se recomandă culegerea și distrugerea frunzelor uscate, arderea ramurilor atacate, adunarea și arderea cuiburilor de omizi care se pot menține pe frunze, ori fixate sau atârnate de ramuri. Poți îndepărta serii întregi de dăunători aflați pe scoarță sau în crăpături (oua, larve, pupe sau adulți) prin răzuirea scoarței și ramurilor groase.
 • Verifică săptămânal frunzelor, tulpinilor și a florilor pentru a putea identifica de timpuriu prezența insectelor.
 • Folosește insecticide pomi fructiferi alese în funcție de specia cultivată. Astfel, în magazinele specializate vei putea opta pentru soluțiile create pentru combaterea dăunătorilor de diferite tipuri, inclusiv cele sistemice care pot combate mai multe tipuri de gândaci, gărgărița fasolei, a sfeclei, fluturele alb de varză etc. 
 • Aplică insecticidul la intervalul de timp recomandat și în cantitățile specificate pe produs, deoarece acestea diferă în funcție de insecte dar și de plante, iar respectarea precisă a instrucțiunilor este esențială. 
 • În funcție de spectrul de aplicare, poți combina cu fungicidele potrivite, pentru a te bucura de culturi pomicole sănătoase și roditoare. 

Insecticidele folosite pentru combaterea dăunătorilor ce infestează plantele cultivate, sau pentru a elimina insectele purtătoare de boli din anumite zone pot fi clasificate după compoziția chimică, acțiunea toxicologică și modul de penetrare. Cele mai bune rezultate în combaterea dăunătorilor se obțin doar dacă este folosit tipul de substanță indicat pentru fiecare plantă sau cultură în parte.

Dăunătorii au capacitatea de a influența negativ sănătatea plantelor, iar pentru o livadă ori o grădină rodnică, măsurile preventive și eradicative sunt de un real ajutor. Folosește produsele potrivite pentru creșterea sănătoasă a pomilor fructiferi din livezile tale!

Posted in Agricultura

sistem uscare cereale
octombrie 26th, 2022 by Popescu Alex

Înainte de depozitarea cerealelor, este necesar să se reducă nivelul de umiditate, cu scopul de a crește durata de valabilitate și de a evita formarea mucegaiului, bacteriilor sau a altor microorganisme. Pentru aceasta, va fi necesar să-ți achiziționezi un uscător de cereale, care va fi responsabil pentru reducerea umidității, fără a afecta calitatea cerealelor sau a le deteriora în acest proces. 

Atunci când alegi uscatoare pentru cereale, este util să ai în vedere anumite aspecte, iar pe unele dintre acestea le vei vedea în articolul de față, iar respectând acești pași, va fi posibilă optimizarea proceselor de producție, depozitare și preparare a unei mari varietăți de cereale, cum ar fi porumbul, grâul, orzul, printre altele.

Dimensiunea

Există o gamă largă de uscatoare de cereale, pe care le poți regăsi pe piață, dar la momentul selectării acestora este important ca acestea să determine corect capacitatea recipientului umed și a uscătorului. Fermierii calculează adesea câți saci recoltează pe oră, dar dezavantajul acestei abordări este că este dificil pentru un uscător să funcționeze în mod constant în fiecare zi timp de 24 de ore. În schimb, se recomandă efectuarea calculului pe baza cantității reale de tone preconizate a fi recoltate și uscate pe sezon. Toate clasificările capacității de uscare se bazează pe tone umede, nu pe un anumit volum de cereale.

Mărimea

O concepție greșită comună este aceea că poți crește pur și simplu capacitatea de stocare a containerului umed pentru a amplifica capacitatea de funcționare a uscătorului, dar aceasta poate fi o soluție pe termen scurt. O variantă mai bună este adăugarea unui uscător de capacitate mai mare pentru un tonaj mai mare de uscare. Dacă au o capacitate de susținere mai mare și mențin un flux de aer optim, nu prea mare sau prea mic, vor usca cât mai multe cereale într-o anumită perioadă de timp, cu o bună calitate și eficiență.

Suflanta cereale – cum o alegi

Nu există un răspuns ușor la întrebarea care uscator pentru cereale este cel mai bun pentru ferma ta. Totul depinde de o serie de factori care variază în funcție de locul, tipurile de cereale, cantitatea de producție și perioada de depozitare. Aceștia și alți factori ar trebui să fie discutați și luați în considerare în decizia finală.

Alege variante eficiente de suflante pentru cereale

Industriile agricole se îngrijorează adesea mult cu privire la investiția inițială, dar este, de asemenea, important să se acorde atenție eficienței uscătorului, deoarece îți va permite să recoltezi producția mai devreme și astfel să usuci cerealele la momentul optim, pentru a proteja calitatea boabelor și pentru a le maximiza valoarea de pe piață.

Echipamentele care necesită o investiție mare, sunt de obicei mai eficiente, necesită mai puțină întreținere, suferă mai puțină uzură și permit o funcționare optimă pentru o perioadă mai mare de timp, ceea ce le va permite să genereze o rentabilitate mai bună a investiției pe termen lung. De asemenea, orientează-te asupra unor suflante de cereale care să nu genereze un consum mare de energie, deoarece în caz contrar, se vor mări costurile operaționale.

Nu în ultimul rând, ia decizii pe termen lung. Un uscător de cereale de înaltă calitate rezistă, de obicei, între 20 și 30 ani. Este important să planifici creșterea afacererii, prin urmare, ar trebui să te asiguri că achiziționarea unui uscător de cereale este o decizie pe termen lung. Alege unul care va avea grijă de nevoile tale și care să-ți ofere eficiență și un randament excelent. În general, timp de câțiva ani nu trebuie să invetești în alte echipamente, ca atare pentru o perioadă lungă de timp, te vei axa doar pe materia obținută și implicit pe profit. 

Posted in Agricultura

octombrie 26th, 2022 by Popescu Alex

Combina agricola, tractoarele sau presele de balotat, utilajele de erbicidat, iata doar cateva exemple de utilaje agricole eficiente in munca de camp. Cat de utile sunt si ce avantaje au veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Combina agricola – principalele avantaje

Combina agricola este folosita la recoltarea unor culturi de cereale si este poate cel mai versatil utilaj agricol. Combina simplifica munca umana mai ales cand exista suprafete mari cultivate cu cereale, poate face mai multe operatii, secera, treiera, separa boabele de paie, pleava, colecteaza in buncare sau in saci. Pe piata sunt trei tipuri de combine, conventionale, axiale si hibrizi. Avantajele combinei agricole ar fi cele legate de timpul mai scurt alocat pentru recoltari mai ales la suprafete mari, cele legate de pierderile mai putine, se recolteaza totul cu precizie milimetrica si nu se lasa nimic pe camp nerecoltat. Nu mai depinzi de oameni, totul se face automat, faci si economii serioase. Recoltarea se va face intr-o singura etapa indiferent cat de mare e suprafata de recoltat si se va putea trece rapid la alta cultura fara probleme. Costul productiei totale, cu recoltatul e redus, recolta se pregateste rapid. In plus, tot ce recoltezi nu va avea impuritati atat de multe ca la recoltarile manuale.

Tractorul John Deere – cel mai apreciat de pe piata

Un utilaj agricol eficient in munca de camp este si tractorul. Cel mai apreciat tractor de pe piata la ora actuala si in care merita sa investesti este tractorul John Deere. Este puternic, versatil, productiv, conceput pentru cele mai dificile aplicatii agricole, se gaseste in magazinele on-line de specialitate la cele mai bune preturi si rezista foarte bine la utilizare pe termen indelungat. Compacte, mijlocii sau mari, tractoarele John Deere sunt ideale pentru munca la camp, in ferma sau in gradina, poti atasa diverse accesorii ca sa iti simplifici munca in momentul in care le folosesti in cadrul lucrarilor agricole. Are motoare puternice, performante excelente, rotile sunt mari si rezistente, are nivel scazut de emisii si nu polueaza fonic. Raza redusa de intoarcere, greutatea redusa, deplasarea rapida pe orice fel de teren, iata alte caracteristici importante ale acestor tipuri de tractoare moderne. Se pot cumpara modele de tractor pe roti sau pe senile, au sisteme de control automatizate, sisteme hidraulice pe care te poti baza, cabinele sunt convenabile si confortabile, comenzile au aspect ergonomic. Costurile cu tot ce tine de combustibil si de lubrifianti sunt reduse la minimum.

Cand este eficienta presa de balotat?

Presele de balotat sunt utilaje agricole foarte usor de folosit in orice conditii, proiectate pentru toate tipurile de tractoare. Se poate balota fan, paie, lucerna, de exemplu, se strang baloturile foarte usor daca utilizezi astfel de utilaje. Compactorul de paie sub forma de baloti devine eficient atunci cand vrei sa cureti si sa ingrijesti terenul exploatat, fanul si paiele sunt transformate rapid in pachete indesate. Cu presele de balotat munca de recoltare e simplificata si mai mult. Depozitarea si transportul paielor, fanului devin extrem de simple dupa ce s-au realizat balotii cu ajutprul preselor de balotat, produsele luate de pe camp ocupa mai putin loc in spatiile de depozitare. Fanul, paiele se pot strange in baloti dreptunghiulari, rotunzi si pierderile sunt minime, campul va arata si mult mai bine, culturile nu vor avea de suferit la urmatoarea semanare. De regula se folosesc prese de balotat la culturi de lucerna, rapita, orz, floarea-soarelui sau porumb si plante furajere. Cand este eficienta presa de balotat moderna? Cand ai pajisti si terenuri extinse, cand vrei investitii pe termen lung si ai de facut recoltari de pe suprafete uriase, de peste 5 ha. Eficienta e mai mare asadar cand ai teren cu dimensiuni peste cele normale si cand nu vrei sa pierzi timp foarte mult dupa recoltare.

Modul de functionare al utilajelor de erbicidat

Ca sa fie ferite de daunatori plantele si culturile agricole au nevoie de erbicidare. Erbicidarea moderna se va face cu ajutorul masinilor de erbicidat sau utilajelor de erbicidat. Cu ajutorul lor erbicidezi rapid suprafete mari de teren, controlezi usor cresterea buruienilor care iti pot distruge cultura si iti pot afecta productia finala. Se ataseaza la utilaje agricole prin intermediul unor bolturi, au pompe de erbicidat pentru a nu afecta greutatea utilajului agricol. Modul de functionare al utilajelor de erbicidat e foarte simplu. Pana sa le utilizam pregatim terenul pentru erbicidare, se curata solul, se prepara erbicidul apoi, se dilueaza erbicidul in functie de specificul buruienilor si de suprafata de erbicidat. Se regleaza orizontalitatea masinii de erbicidat in agregat cu tractorul, se regleaza inaltimea si orizontalitatea rampelor, se verifica debitul prin duze, se regleaza debitul la hectar, se corecteaza presiunea de lucru in camere de aer a pompei si se verifica lungimea arborelui cardanic dintre tractor si erbicidator. Picaturile de erbicid care ies din duze trebuie sa fie de 150-160 microni in diametru. Se incarca substanta pentru erbicidare in utilajul de erbicidat, in rezervorul sau, se stabilesc parametrii de erbicidare si din rezervorul respectiv erbicidul e aplicat pe teren prin duze, unde ajunge dupa ce e pompat sub o presiune controlata.

Posted in Agricultura

octombrie 11th, 2022 by Ovidiu

Daca iti doresti sa achizitionezi anvelope agricole, atunci trebuie sa cunosti mai multe lucruri despre acestea. Ele trebuie sa fie in primul rand de o calitate foarte buna si sa se plieze pe ceea ce ai tu nevoie. De exemplu, trebuie sa tii cont de tipu lde sol pe care vor lucra anvelopele respective. Poti vedea ca in acest fel, oferta de anvelope este una destul de mare, de aceea trebuie sa te gandesti exact care este cea mai potrivita solutie pentru tine. Numaru lde utilaje folosit in agricultura este foarte mare, de aceea trebuie sa iti alegi anvelopele cele mai potrivite pentru ceea ce faci tu.

Ce trebuie sa ai in vedere despre aceste anvelope agricole?

Ai in vedere primul lucru important in ceea ce priveste aceste anvelope agricole si anume dimensiunea acestora. Primul lucru de care ai nevoie este dimensiunea, aceasta fiind exprimata in mm sau in inch. Acest lucru se refera la latimea benzii de rulare a pneului. Vei mai obnserva ca pe flancul unei anvelope mai pot aparea unele marcaje cum ar fi indicele de viteza, precum si cel de greutate. In mediul agricol, un indice de sarcina de 125 poate insemna ca anvelopa poate suporta o greuitate maxima care poate ajunge chiar si la 1650 de kg. Este posibil ca anvelopa sa poata utiliza o notare mai veche pentru dimensiunea sa, de aceea trebuie sa ai la dispozitie un tabel de corespondenta, astfel incat sa iti faci rapid o idee cu privire la dimensiunea cea mai potrivita a anvelopei tale.

Daca aceasta dimensiune a unei anvelope agricole nu iti convine, atunci ai mereu posibilitatea sa schimbi aceasta anvelopa. In acest caz, este foarte important sa respecti raportul de punte tractor. Acest raport este determinat prin viteza de rotatie a puntii din fata, ea fiind raportata la punte din spate. Cel mai optim este ca acest raport sa fie cuprins undeva intre 0 si 5%. Daca aceasta preponderenta nu este respectata, atunci cresterea consumulu ide carborant va fi una mult mai mare si astfel anvelopele pe care le vei alege nu vor face decat sa se uzeze mult mai rapid. De asemenea, te mai intereseaza si ca organele de transmisie ale tractorului sa nu sufere, de aceea alegerea anvelopelor este un lucru de o importanta majora.

Anvelopele agricole au rolul important de a suporta utilajul agricol, dar si de a-i mentine tractiunea, precum si manevrabilitatea. O astfel de anvelopa are mai multe functii, ele fiind diferite in functie de tipul de utilaj agricol pe care anvelopa va fi montata. Tipul de lucrare agricola este un alt lucru important de care trebuie sa te interesezi. Aceasta lucrare trebuie efectuata de catre un utilaj agricol, ea constand de obicei in arat si semanat, de aceea trebuie sa alegi in acest caz din gama rotilor inguste. Acestea vor fi potrivite pentru aceasta lucrare. Mai poti fi atent si la oferta de anvelope pe care un magazin o pune la dispozitia ta, astfel incat sa faci alegerea cea mai buna.

Posted in Agricultura

cum-se-planteaza-tuia
octombrie 7th, 2022 by Author

Foarte popular şi la noi în ţară, tuia face parte din familia Cupressaceae, este conifer, foarte rezistent la temperaturi variabile şi intemperii. Cu dimensiuni medii şi coroane piramidale, tuia poate decora orice grădină şi e foarte uşor de îngrijit. Arbustul originar din America de Nord, Asia se poate planta primăvara şi toamna, însă cea mai bună perioadă de plantare este toamna.

Tuia va avea nevoie de locuri însorite, dar şi cu semiumbră, solul e obligatoriu să fie fertil. Ideal ar fi să îl plantăm în grădina cu 4-6 săptămâni înainte de venirea primului îngheţ. În general, tuia poate fi cultivat de la sfârşitul lui martie până spre jumătatea lui noiembrie. Pentru ca plantele să crească frumos și sănătos au nevoie de foarte multă apă în primele luni după plantare. Aelgerea unui aspersor profesional sau chiar a unui sistem de aspersoare astfel încât să acoperi toate plantele, te scapă de multe bătăi de cap.

Când avem temperatura optimă de plantare pentru tuia?

Toamna ai temperatura optimă de plantare, stabilă, umiditatea din sol şi din aer e moderată, tot toamna se poate mulci solul pe trunchi, se pot folosi frunzele uscate pe post de material hrănitor, nu mai pierzi timp primăvara cu plantarea. Compostul din frunze uscate este ideal pentru îngrășarea pământului.

Înaintea de plantarea efectivă se alege corect răsadul şi locul de creştere. După ce avem răsadul săpăm o groapă, cu 3 cm mai lată decât baloţii de cânepă din jurul rădăcinilor. În groapa săpată se pune turba, se îngroapă rădăcinile cât mai bine şi se uda din belşug la început, până ce solul e bine afânat şi arată ca o pastă, ca să nu ai goluri de aer între balot şi sol.

Gropile de plantare vor fi pătrate, de dimensiunile rădăcinilor existente, pe fundul gropilor se pune îngrăşământ special, se acoperă cu pământ doar un sfert din groapă după introducerea arbustului. Vom aplica tasarea de 2-3 ori în jurul arbustului introdus în sol la nivelul substratului de plantare.

Cum trebuie să fie solul ideal pentru tuia?

Solul va fi mereu umed după plantare, cel puţin 4-6 săptămâni. A nu se uda până la băltire solul, e bine să avem control asupra cantităţilor de apă folosite la irigarea solului din jurul arbustului. În jurul arbustului trebuie să rămână gropit de 2-3 cm, să existe un val de pământ circular ca să reţină apa, să nu se ducă în alte direcţii. Dacă vrem să avem gard viu din tuia plantăm puieţii la o distanţă de 60-70 cm unii de alţii, aliniamentele corecte se vor obţine dacă avem minim 1.5 m între ei.

La final îngrijim tuia prin irigare, fertilizare permanentă la nivelul solului şi prin toaletare o dată la doi sau trei ani, doar la final de iarnă. Dacă avem tuia pe post de gard viu toaletăm arbustul anual, o dată pe an, când începe vara.

Tuia este un conifer care te poate ajuta să-ți înfrumusețezi curtea și care nu are nevoie de multe procese de îngrijire și curățare. Cu toate acestea, nici nu trebuie lăsat la voia întâmplării.

Posted in Agricultura, Casa si gradina, Divertisment, Societate

Batoza de Porumb
septembrie 25th, 2022 by razvan

Batoza de porumb Rotakt este unul dintre mai multele utilaje agricole de care cu siguranţă are nevoie orice mic fermier. Deoarece ne aflăm în plin sezon de recoltare, una dintre principalele culturi care se culeg în această perioadă de pe câmp este porumbul. Acesta trece şi prin mai multe etape de recoltare, iar dacă nu folosiţi un utilaj special de cules de pe câmp şi curăţat de pe ştuleţi, atunci va trebui să mergeţi pe varianta clasică.

Doar că odată adus acasă, dacă nu este curăţat, porumbul va necesita un spaţiu mare de stocare, aşa că de obicei se apelează la varianta mai economică din punct de vedere al spaţiului şi anume curăţarea boabelor. În majoritatea cazurilor, acest lucru se face cu ajutorul unei curăţători manuale, însă tehnologia a avansat şi în acest domeniu, iar acum curăţatul porumbului a devenit o activitate lejeră cu ajutorul batozelor de porumb.

Batoza de porumb este o maşinărie electrică a cărei funcţie principală este aceea de a curăţa boabele uscate de pe ştiulete. Acest utilaj are un istoric destul de bogat, „strămoşul” său fiind un utilaj cu acţionare manuală. Însă, după cum spuneam anterior, tehnologia a avansat şi în acest domeniu, iar acum utilajul a fost adaptat secolului 21 şi a fost mecanizat.

Există mai multe modele de batoză de porumb, însă cea de la Rotakt de 750 W o transformă într-un aliat de mare nădejde pentru orice fermier. Productivitatea batozei de porumb Rotakt este de până la 1000 de kilograme pe oră. Astfel, cu o asemenea productivitate, cu siguranţă veţi termina treburile gospodăreşti mult mai repede şi veţi obţine timp liber pentru a-l petrece împreună cu familia sau a face alte activităţi prin curte sau grădină.

Batoza de porumb uşor de manipulat

Dacă alegi să comanzi Batoza de porumb ROTAKT ROBP5T60 vei beneficia de o putere a motorului de 750 W, cu o turaţie de 2800 RPM şi o turaţie a cilindrului de 1700 RPM. Aceste specificaţii transformă curăţatul porumbului într-o joacă. Batoza de porumb vine cu un cablu de alimentare de trei metri şi poate fi alimentată la o tensiune de 230V.

Modul de utilizare este unul simplu şi lejer, oricine o poate manipula fără prea mari eforturi. După pornirea ei, tot ce trebuie să faci este să o alimentezi cu ştiuleţi de porumb şi de restul se ocupă ea.

Posted in Agricultura