Category: Sanatate

clinica stomatologica sector 6
martie 22nd, 2024 by dcraft

București, 22 martie 2024: CISO Medical – Clinica Stomatologica Sector 6, Ortodontie & Implantologie, își consolidează poziția de furnizor de încredere pentru servicii stomatologice de excepție. Cu o echipă experimentată, tehnologie avansată și o gamă largă de specialități, CISO Medical este dedicată oferirii de soluții complete pentru un zâmbet sănătos și armonios.

Servicii complete pentru toate nevoile dumneavoastră

 • Ortodonție: Corectarea malocluziilor și alinierea dinților pentru un zâmbet impecabil, cu aparate dentare fixe și mobile, adaptate nevoilor individuale ale copiilor și adulților.
 • Implantologie: Soluția modernă și durabilă pentru înlocuirea dinților pierduți, cu implanturi de titan biocompatibile, planificare computerizată și intervenții chirurgicale minim invazive.
 • Alte specialități: Protetică dentară, chirurgie, endodonție, parodontologie, pedodonție, odontoterapie, estetică dentară, profilaxie dentară și urgențe stomatologice, acoperind toate aspectele îngrijirii dentare.

Motivele pentru care să alegeți CISO Medical

 • Experiență: Echipă medicală cu o vastă experiență și calificări superioare, asigurând tratamente de cea mai înaltă calitate.
 • Tehnologie avansată: Utilizarea echipamentelor moderne pentru diagnostic și tratament precis, oferind rezultate optime și predictibile.
 • Servicii diverse: Acoperirea tuturor aspectelor îngrijirii dentare, de la profilaxie la proceduri complexe, pentru a satisface nevoile individuale ale fiecărui pacient.
 • Confortul pacientului: Prioritate acordată atmosferei relaxante, comunicării eficiente și empatiei, pentru o experiență plăcută și lipsită de stres.
 • Prețuri competitive: Tarife accesibile pentru o gamă largă de servicii, adaptate la diferite bugete.

CISO Medical se angajează să ofere

 • Planuri de tratament personalizate: Dezvoltate în colaborare cu pacientul, ținând cont de nevoile specifice, dorințele și posibilitățile financiare ale fiecăruia.
 • Flexibilitate în programări: Posibilitatea de a găsi o programare convenabilă, adaptată la programul pacientului, pentru a facilita accesul la îngrijire stomatologică de calitate.
 • Comunicare transparentă: Informarea detaliată a pacientului cu privire la opțiunile de tratament, riscurile și beneficiile fiecărei proceduri, pentru a facilita luarea unei decizii informate.

De ce este important un zâmbet sănătos?

Un zâmbet sănătos nu este doar o chestiune de estetică, ci are un impact semnificativ asupra calității vieții. Dinții sănătoși ne permit să ne hrănim corect, să vorbim clar și să ne simțim încrezători în interacțiunile sociale. De asemenea, un zâmbet frumos poate contribui la o stare generală de bine și la o imagine de sine pozitivă.

CISO Medical este dedicată promovării unei culturi a sănătății orale

CISO Medical, clinică stomatologică cu peste 13 ani de activitate, este dedicată promovării unei culturi a sănătății orale. Diversitatea și complexitatea cazurilor, pasiunea și dorința permanentă de perfecționare a echipei pun bazele conceptului CISO Medical.

CISO Medical se implică activ în educația și informarea publicului:

 • Campanii de informare: Clinica organizează periodic campanii de informare și educare a publicului cu privire la importanța igienei dentare și a controalelor periodice la stomatolog.
 • Programe de prevenție: CISO Medical oferă programe de prevenție special concepute pentru copii, pentru a le insufla obiceiuri corecte de îngrijire a dinților încă de la o vârstă fragedă.
 • Participarea la evenimente: Clinica participă activ la evenimente dedicate sănătății orale, oferind consultații gratuite și informații utile publicului larg.

Un exemplu de implicare semnificativă

Între anii 2019 – 2021, Clinica CISO Medical a făcut parte cu succes din Programul Smile – Aparate ortodontice fixe, program destinat copiilor Municipiului București. Urmare a acestui proiect, peste 1200 de pacienți copii au beneficiat de:

 • Planuri de tratament personalizate: Echipa CISO Medical a evaluat cu atenție fiecare caz și a elaborat planuri de tratament individualizate, adaptate nevoilor specifice ale fiecărui copil.
 • Montarea aparatelor ortodontice fixe: Peste 800 de aparate ortodontice fixe au fost montate de către medicii ortodonți cu experiență ai clinicii, contribuind la îmbunătățirea semnificativă a zâmbetului copiilor.

Pentru mai multe informații:

CISO Medical – Clinica Stomatologica Sector 6, Ortodontie & Implantologie

Adresă: Bulevardul Iuliu Maniu 14, București 061104

Număr de telefon: 0772 165 028

Pagina web: https://cisomedical.ro/cabinet-iuliu-maniu/

Posted in Sanatate

martie 22nd, 2024 by Gabriel

În contextul Zilei Mondiale a Somnului 2024, Asociația Credu organizează conferința “Alegeri sănătoase: Somnul” dedicată informării și educării privind importanța somnului pentru sănătatea noastră fizică și mintală. Evenimentul este parte integrantă a Brain Awareness Week 2024 și are ca obiectiv atragerea atenției asupra beneficiilor unui somn sănătos și a problemelor legate de tulburările de somn.

În cadrul acestei conferințe, specialiști în domeniul medical și de sănătate au susținut prezentări pentru a evidenția impactul somnului asupra sănătății și importanța conștientizării acestuia: sănătatea creierului, tulburările de somn, impactul tehnologiei moderne asupra somnului, tehnici practice de îmbunătățire a calității somnului etc.

Impactul unui somn de calitate asupra sănătății noastre mintale și fizice este semnificativ. Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre fizice, inclusiv reducerea capacității cognitive, scăderea imunității și creșterea riscului de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă și diabetul. De asemenea, cercetările au evidențiat impactul negativ al unui somn prost asupra sănătății mintale și a stării noastre de bine. Un somn insuficient poate duce la dificultăți în gestionarea emoțiilor, controlul impulsurilor și menținerea unei perspective pozitive, contribuind la creșterea nivelului de anxietate și la apariția sau agravarea simptomelor depresiei.

Ne petrecem aproape o treime din viață dormind și asta ne ajută să ne păstrăm sănătatea fizică și mentală.”, menționează Conf. Dr. Cristina Panea, Sef Clinică Neurologie Spitalul Universitar de Urgență Elias, Director Departament Neuroștiințe Clinice Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București. “Tulburările somnului afectează, la nivel mondial, peste 50% din populație dar sunt, din păcate, ignorate în Romania atât de către pacienți, de către corpul medical (insuficient dotat pentru a le diagnostica), cât și de către autoritățile coordonatoare (insuficient sensibilizate asupra problemei). Consecințele pot fi dezastruoase: suferință și chiar pierderea vieții, scăderea randamentului profesional, afectarea vieții sociale, distrugerea familiei, costuri materiale semnificative generate de productivitate scazută, îngrijiri medicale, etc. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să contribuie la rezolvarea acestei probleme de sănătate.

Cei care se simt afectați (somn neodihnitor sau întrerupt, agitat, cu coșmaruri, cu sforăit sau respirație neregulată, somnolență în timpul zilei sau pur și simplu oboseală excesivă) trebuie să afle că se pot adresa medicului de familie. Acestuia, excedat de obligațiile administrative și bolile cronice de care este obligat să se ocupe, nu-i putem cere să diagnosticheze tulburările de somn, ci numai să îndrume pacientul către neurolog (care prin pregatirea de specialitate deține cunoștințele necesare) sau către pneumolog (în cazul suspiciunii de apnee de somn). Cazurile selectate pot beneficia de investigații de specialitate în acele puține centre dotate pentru diagnostic specific.”, mai adaugă doamna conf. Panea.

Medicul psihiatru Mihai Bran, cofondator al platformei digitale de sănătate și wellbeing, Hilio, subliniază: “Somnul este un pilon important al unui stil de viață sănătatos și al unei sanătăți mintale optime. Adesea neglijăm cantitatea sau calitatea somnului fără să cunoaștem ce repercursiuni importante asupra sănătății fizice dar și psihice poate avea. Observ în practica mea psihiatrică din ce în ce mai multe persoane cu tulburări de somn care fie sunt simptome asociate unor tulburări psihice precum depresia, burnout-ul, tulburările de anxietate sau tulburările psihotice, fie sunt indicatorul unui stil de viață dezorganizat.”

Somnul constituie o componentă esențială a bunăstării noastre, contribuind la menținerea unei vieți echilibrate și fericite. Cu toate că nevoile individuale de somn pot varia, specialiștii recomandă în mod obișnuit un interval de 7-9 ore de somn pe noapte pentru adulți, 11-13 ore pentru copii între 3-5 ani, 9-12 ore pentru școlari și 8-10 ore pentru adolescenți.

Somnul este un aspect crucial al sănătății generale și al bunăstării noastre mentale și fizice. Pentru pacienții cu afecțiuni neurologice, importanța somnului este amplificată, deoarece acesta poate avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii lor și a calității vieții. Aceștia întâmpină adesea dificultăți în obținerea unui somn odihnitor, dificultăți care pot fi cauzate de factori multipli, inclusiv durerea cronică, tulburările de mișcare, disfuncțiile cognitive sau efectele secundare ale medicamentelor. Mai mult decât atât, unele afecțiuni neurologice în sine, cum ar fi epilepsia sau boala Parkinson, pot afecta direct calitatea și durata somnului. Evenimentele precum Ziua Mondială a Somnului sunt o oportunitate deosebită de a educa oamenii despre importanța somnului și pentru a promova practici sănătoase de somn.

Ca pacient cu afecțiuni neurologice, mă confrunt cu tulburări legate de somn. Sunt conștientă că somnul a devenit o mare problemă în viața mea. Menținerea și durata lui scurtă sunt o obișnuință de ani de zile. Oboseala cronică afectează în mod negativ starea mea de sănătate fizică și mintală și invers. A devenit un cerc vicios. Zi de zi resimt frustrare că nu pot gestiona problemele legate de somn, nu sunt eficientă, îmi afectează relațiile cu familia, activitățile casnice și calitatea în general a vieții.„, menționează Cristina Vlădău, pacient cu tulburări de somn.

În calitate de președinte al Asociației Credu și profesor universitar, am văzut impactul profund pe care îl poate avea educația timpurie în sănătate.”, menționează Oana Voicu, președintele asociației și cadru asociat la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, unde predă cursul de ‘Comunicare pentru sănătate’. „Gestionarea sănătății noastre începe cu gestiunea somnului și este crucial ca această învățare să înceapă de la o vârstă fragedă. Copiii trebuie să fie învățați să își asculte corpul, să recunoască semnele de oboseală și să își prioritizeze odihna pentru a-și menține sănătatea pe termen lung. La Asociația Credu, dezvoltăm povestiri și lecții educative pentru a îndruma și educa atât pe cei mici, cât și pe adulți, despre importanța unui somn odihnitor și al unui stil de viață sănătos. ‘Detectivii Sănătății’ face parte din Programul Național de Educație în Sănătate Alegeri Sănătoase, proiect pentru copiii de 5-13 ani ce poate fi implementat și în Școala Altfel.

În lumina acestor aspecte, Asociația Credu încurajează o mai mare conștientizare și educație cu privire la importanța somnului și la modalitățile de îmbunătățire a calității acestuia. Eforturile tuturor trebuie să vizeze promovarea unor practici sănătoase de somn și să susțină adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă prioritizarea odihnei.

Despre Brain Awareness Week (11-17 martie 2024):

Brain Awareness Week este o campanie care se desfășoară la nivel mondial în vederea conștientizării sănătății creierului și mai ales de a veni în sprijinul cercetării și pentru științei creierului. În fiecare martie, participanții găzduiesc activități diverse, care împărtășesc informații despre creier și impactul pe care știința creierului îl are asupra vieții noastre de zi cu zi.

Ziua Mondială a Somnului (15 martie 2024):

Ziua Mondială a Somnului promovează conștientizarea importanței obiceiurilor sănătoase de somn pentru bunăstarea generală. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile unui somn adecvat, de a evidenția impactul negativ al tulburărilor de somn asupra sănătății, educației și vieții sociale și de a promova managementul și prevenirea tulburărilor de somn.

Despre Asociația Credu:

Asociația Credu este o organizație non-profit dedicată promovării educației în ceea ce privește sănătătea. Scopul nostru este de a informa și de a educa publicul larg despre importanța adoptării unui stil de viață sănătos și prevenirea bolilor. www.credu.ro

Posted in Sanatate

martie 16th, 2024 by Gabriel

Odată cu evoluția uimitoare a tehnologiei și apariția ceasurilor inteligente, tot mai mulți oameni caută cele mai bune modalități de a arde calorii și de a rămâne în formă. Este știut și demonstrat faptul că procesul de slăbire se bazează pe deficit caloric – adică implică atât un număr mai redus de calorii pe care le ingeram zilnic, cât și un program riguros de exerciții fizice si mișcare, în general. Cu toate acestea, a face același lucru din nou și din nou, pentru a arde acele calorii, poate deveni plictisitor și ne poate face să ne pierdem motivația.

Ardem calorii în mod constant, indiferent că stăm la birou, în picioare, mergem sau dormim. Dar fiind mai activi putem arde mai multe calorii, pentru că orice tip de activitate fizică folosește energie. Cu cât activitatea necesită mai mult efort, cu atât vom arde mai multe calorii. Chiar și atunci când ne agităm ardem mai multe calorii decât atunci când stăm nemișcati.

Știați că puteți arde zilnic un număr mult mai mare de calorii fără a păși pe o bandă de alergare? Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10 metode simple prin care puteți arde mai multe calorii în fiecare zi.

„O calorie este o unitate care măsoară energia și este folosită pentru a evalua energia stocată în alimente și băuturi. Kilocaloriile sau caloriile „mari” sunt cunoscute drept calorii din alimente. Deși caloriile pot fi un cuvânt înfricoșător pentru cei care încearcă să le numere pentru a pierde în greutate, avem zilnic nevoie de un număr minim de calorii din alimentele pe care le consumăm pentru a ne menține metabolismul activ și corpul sănătos. Atunci când în mod regulat mâncăm un număr foarte mare de calorii, care depășesc nevoile corpului nostru în mod sistematic, putem ajunge să dezvoltăm obezitate, boli cardiovasculare, diabet tip II, hipertensiune arterială și multe altele, dar și consumul prea mic de mâncare poate duce la o cantitate insuficientă de nutrienți și energie, probleme hormonale precum și stres psihologic. De asemenea,  este important să știți că nu numai cantitatea, ci și calitatea surselor alimentare din care provin caloriile au un impact semnificativ asupra întregului organism. Cum “ardem” caloriile? 

Corpul nostru consumă energie în fiecare secundă. Cea mai mare parte a energiei de care avem nevoie zilnic se numește rata metabolică bazală și este alocată proceselor vitale pentru supraviețuirea organismului – respirație, transport celular, transmiterea impulsurilor nervoase, circulația sângelui și contracția cardiacă. Această este rată metabolică bazală,  reprezintă 60-70% din totalul consumului nostru de energie zilnic, este determinată genetic și nu poate fi influențată în mod voluntar. Când digerăm și absorbim alimentele pe care le mâncăm, consumăm de asemenea energie. Cu cât mâncam mai multe alimente integrale, bogate în proteine și fibre, cu atât consumăm mai multă energie în procesul de digestie. Undeva în jur de 5-10% din caloriile noastre zilnice sunt cheltuite pentru a absorbi nutrienții de care avem nevoie. Încă 5-10% din energia pe care o consumăm este direcționată mentinereii constante a temperaturii corpului, iar restul de 20-30% din energie este alocată mușchilor scheletici. Când stăm, când mergem, când facem sport, mușchii noștri consumă energie. De aceea, cu cât avem o masă musculară mai mare, cu atât consumăm mai multă energie și avem un metabolism mai activ.

Activitatea fizică este, de asemenea, un factor determinant în numărul de calorii arse zilnic, deoarece corpul folosește mai multă energie în timpul exercițiilor fizice, ceea ce înseamnă mai multe calorii arse. Activitatea fizică nu numai că arde caloriile în timp ce ne mișcam, dar are loc chiar și mult timp după aceea, în timpul a ceea ce este cunoscut sub numele de efect metabolic al sportului – corpul consumă mai multă energie în urma efortului fizic intens (consum excesiv de oxigen după exercițiu, EPOC). Așadar, după activitatea fizică, s-ar putea să vă confruntați cu EPOC, care este creșterea consumului de energie în repaus, pe măsură ce corpul lucrează pentru a restabili glicogenul muscular și a reconstrui proteinele musculare care ar fi putut fi deteriorate în timpul exercițiilor fizice.”, explică Cori Grămescu.

Numărul de calorii pe care îl ardem în timpul exercițiilor fizice depinde de factori precum dimensiunea corpului, sexul și cantitatea de masă musculară. Mersul într-un ritm moderat arde mai multe calorii decât statul în picioare, respectiv 324 de calorii față de 186 de calorii și mersul vioi arde mai multe calorii decât mersul cu ritm moderat, respectiv 371 de calorii față de 324 de calorii.

„Alimentele preambalate, mașinile de tuns iarba, orice alte device-uri nou apărute, sunt toate invenții grozave care ne ajută să economisim timp. Dar pe măsură ce lucrurile devin mai ușoare, devine mai greu să echilibrăm caloriile pe care le consumăm cu energia pe care o folosim. Gătitul de la zero, curățenia în casă, chiar și spălatul mașinii, toate ne fac să ne mișcam. Și cu cât ne mișcam mai mult, cu atât ardem mai multe calorii și vom fi mai sănătosi. Căutați modalități de a fi mai activi în fiecare zi. Chiar și schimbările mici, cum ar fi statul în picioare atunci când vorbim la telefon, pot arde până la 100 de calorii pe zi sau mai mult. Iată câteva sugestii pe care le puteți adopta și desigur combina pentru a arde un număr mai mare de calorii.”

10 metode prin care puteți arde zilnic mai multe calorii

1.         Gătiți – Alocați-vă 40 de minute pentru a pregăti masa și înainte de a servi cina sănătoasă veți avea deja 128 de calorii în minus!

2.         Stați în picioare atunci când vorbiți la telefon – Pentru a arde și mai multe calorii, mișcați-vă în timp ce vorbiți la telefon. „Dacă aveți o slujbă la birou, încercați pe cât posibil să petreceți o parte a zilei stând în picioare în timp ce lucrați. S-a demonstrat că stând în picioare ardem mai multe calorii decât stând așezat, respectiv 186 de calorii față de 139 de calorii. Pune-ți teleconferința de dimineață pe difuzor (sau folosiți un set de caști) și plimbăți-vă în jurul biroului sau prin birou în timpul apelului de 35 de minute pentru mai arde 100 de calorii înainte de a închide. Faceți o regulă ca de fiecare dată când sună telefonul, sa mergeți în timp ce vorbiți. Patru conversații de 10 minute mai târziu, ați ars 100 de calorii!.”, recomandă Cori Grămescu.

3.         Dansați – Dansând veți scăpa rapid de 107 calorii în doar 20 de minute și vă veți elibera de stres.

4.         Urcați scările și mergeți mai mult pe jos – „Parcați la cel mai îndepărtat capăt al parcării; mergeți la baia din celălalt capăt al etajului; coborâți din autobuz sau metrou cu câteva stații înainte și mergeți pe jos tot restul drumului și desigur renunțați la lift și urcați pe scări câteva etaje. Urcatul scărilor este una dintre cele mai ușoare activități pe care le puteți face pentru a arde calorii, fără a merge la o sală de sport. Doar 15 minute de mers din întreaga zi de lucru, poate însemnă 116 calorii consumate. Căutați mereu modalități în care puteți opta pentru mai mult mers pe jos.

5.         Shopping – Petreceți 30 de minute căutând prin rafturi și încercând articole din mall sau din magazinul preferat pentru a arde cel puțin 100 de calorii. Daca mergeți la supermaket, alegeți un coș în loc de un cărucior și astfel în vizita de 30 de minute, veți mai “scăpa” de încă 100 de calorii.

6.         Râdeți mai mult! – Unele studii arată că petrecerea a cel puțin 20 de minute din zi râzând, vă ajuta să scăpați de 100 de calorii și să vă îmbunătățiți starea de spirit!

7.         Exerciții intense – Integrarea sesiunilor scurte, intense de antrenament cu intervale de odihnă poate stimula metabolismul și crește arderea calorică chiar și după încheierea antrenamentului.

8.         Pauze mici și dese – „În loc să beți o cafea după-amiază, profitați de puțin aer proaspăt și relaxați-vă, pentru a crește nivelul de energie și pentru a arde calorii. Alergarea ușoară pe loc pentru doar 10 minute vă ajuta să consumați aproximativ 107 de calorii și vă eliberează de frustrare și furie.”, recomandă Cori Grămescu.

9.         Curățenie – „Alocați-vă 25 de minute pentru curățarea băii din casă și vă veți lua rămas bun de la 107 de calorii. Dacă vreți să curățați și bucătăria sau să faceți curat în living, în doar 15 minute veți elimina alte 115 de calorii. Aspirați timp de 35 de minute pentru a elimina 100 de calorii în plus, iar dacă vreți să ardeți mai multe calorii, puneți și muzica de dans preferată și la veți avea un număr dublu de calorii consumate”.

10.       Citiți – O carte bună face bine atât la minte cât și la trup. Pentru a arde 100 de calorii, petreceți 65 de minute citind!.

Adoptarea acestor practici în viața de zi cu zi poate contribui semnificativ la activarea metabolismului și la menținerea unui stil de viață sănătos. În plus, dezvoltarea unor obiceiuri durabile de alimentație și exerciții fizice este aproape întotdeauna cea mai bună strategie pentru sănătate și pierderea în greutate pe termen lung.

Despre Cori Grămescu

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates a reușit de-a lungul unei cariere de peste 18 ani să ajute peste 35.000 de oameni să-și schimbe viețile, să ajungă la greutatea dorită, fără epuizare și fără înfometare. Prima sa carte – Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp” este o poveste personală despre sănătate și echilibru, o carte cu recomandări și sfaturi atât din zona de sport, cât și din zona de nutriție, dar și prima carte din România cu un cerc de suport pentru toți cititorii.

Cori Grămescu este omul care s-a luptat cu kilogramele în plus și a câștigat. Cori interacționează zilnic cu mii de femei dornice să descopere secretele unui trup sănătos. De pe canalele de social media, utilizatorii pot afla răspunsuri la întrebări despre mâncare, sport, rețete, obiective realiste pentru transformare, dar și despre modul în care stresul afectează digestia sau despre cum pot pune capăt mâncatului emoțional.

Posted in Sanatate

martie 16th, 2024 by Gabriel

Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade de post din calendarul liturgic ortodox.  Este o perioadă de pregătire spirituală și purificare înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Postul Paștelui începe în fiecare an în ziua de luni, durează 40 de zile și nu înseamnă doar abstinență alimentară, ci și o pregătire spirituală intensă.

Pe durata Postului este interzis consumul de alimente de origine animală, cum ar fi carne, ouă și produse lactate. Miercurea și vinerea sunt zile de post mai stricte, când se evită și uleiurile. În postul Paștelui se recomandă consumul de legume și fructe proaspete, bogate în fibre și nutrienți. În ultimii ani, practicile alimentare asociate acestui post în credința ortodoxă, s-au schimbat, pe măsura apariției pe piață a diverselor produse de post pe a căror etichetă se regăsesc extrem de multe ingrediente nesănătoase. Pe lângă riscul acumulării kilogramelor în plus, acest tip de produse au o valoare nutritivă redusă pentru organism.

Iată care sunt sfaturile nutriționistului Șerban Damian privind alimentele de evitat și alternativele recomandate în timpul postului.

“Postul Paștelui reprezintă pentru mulți un moment de purificare a trupului și sufletului. În această perioadă, alegerea alimentelor potrivite devine esențială pentru menținerea sănătății și a echilibrului nutrițional. Postul Paștelui poate fi o oportunitate de a adopta un stil de viață mai sănătos. Este esențial ca în timpul postului, să alegem alimente potrivite nu doar pentru respectarea tradiției, ci și pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Din păcate există extrem de multe produse “de post” care pe lângă faptul care au un aport caloric semnificativ, nici nu vin cu beneficii nutriţionale demne de luat în seamă. Vorbim aici de: produse de patiserie, conserve, produse de panificație din făină rafinată, produse vegetale excesiv procesate, etc. Este normal ca atunci când vorbim despre mâncare și mai ales despre mâncarea de post unde opțiunile sunt mai limitate, să ne fie greu să facem alegerile alimentare corecte. Este și un motiv în plus pentru care pe platforma mea online cu cursuri de nutriţie, am dedicat un curs special acestui subiect, astfel încât cei care țin post și nu numai, să poată afla cum să facă alegeri mai bune pentru alimentația zilnică. Este un curs pe cât de simplu, pe atât de complex, deoarece sunt recomandări practice pentru viața de zi cu zi, nu doar teorie, recomandări, menite să vă facă să înțelegeți cum să vă hrăniţi în concordanță cu nevoile corpului și cu modul său de funcționare. Veți aprofunda și deprinde bazele unei alimentații corecte, sub forma unor principii pe care le puteți aplica imediat. Cursurile conțin exemple și recomandări pentru situații concrete, în cazul de față pentru postul alimentar.”

Alimente de evitat în postul Paștelui

Produsele făinoase rafinate (pâine, covrigi şi alte produse de panificaţie): “Produsele bogate în făină albă au un impact brutal asupra nivelului glicemiei și pot duce la creșterea în greutate. Alege-ți variantele mai sănătoase din făină integrală sau alternative fără gluten, precum faină de cocos.

În timpul postului este important să avem în vedere nu doar abținerea de la carne, ouă și produse lactate, ci și să acordăm atenție calității și compoziției alimentelor pe care le consumăm. Sunt de evitat, produsele de panificație din făină albă, rafinată, cum ar fi covrigii sau orice produse de patiserie. Pe lângă aportul caloric semnificativ, conțin și o cantitate mare de grăsimi”

Conserve cu aditivi: “În timpul postului, trebuie să fim atenți la etichetele produselor. Evitați produsele care conțin aditivi artificiali, precum coloranți și îndulcitori artificiali. Unele conservele pot avea un conținut mare de aditivi și conservanți. Optați pentru variantele proaspete sau pentru cele conservate în mod natural, fără aditivi.”

Produse vegetale procesate (semipreparate vegane): “Mâncarea gata preparată din categoria vegetală poate conține adesea ingrediente nesănătoase, pe lângă aditivi sau adaos de zahar și alte ingrediente modificate genetic. Acestea sunt alegeri la îndemână, pentru că se pregătesc uşor şi se consumă imediat, fără prea multă bataie de cap. Totuşi, unele dintre ele pot să conţină cantităţi mari de grăsimi, diverşi aditivi şi conservanţi, de aceea este bine să verificăm întotdeauna eticheta lor. Vorbim aici despre supe şi mâncăruri gătite ambalate, gata de consum, şniţele, burgeri şi chiftele vegetale, pateuri, mixuri de salate ambalate.

Optați pentru legume și fructe proaspete sau congelate (care păstrează mai bine nutrienții), precum și leguminoase. Primăvara este sezonul perfect când ne putem bucura de tot ce înseamnă legume verzi pline de vitamine, minerale și fibre, de la urzici, leurdă, untișor, lobodă, ștevie, salată verde, până la ceapă verde, usturoi verde și ridichii. Daca sunteți iubitori de cafea cu lapte, vă puteți prepara acasă lapte vegetal, fie că vorbim de lapte de migdale, lapte de cocos, lapte de soia sau lapte de ovăz.“

Margarina și grăsimile trans: “Evitați grăsimile trans prezente în unele tipuri de margarină şi semipreparate sau în produsele prăjite. Folosiți uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extra virgin, uleiul de cocos și uleiul de avocado atât pentru gătit, cât și pentru a adăuga o aroma aparte preparatelor.”

Dulciurile vegane: “Chiar dacă par alegeri potrivite pentru perioada de post, dulciurile aduc o mulţime de calorii provenind din zaharuri simple, aşa că trebuie să le limităm. Halvaua, ciocolata vegană şi alte dulciuri doar din ingrediente vegetale sunt la fel de concentrate din punct de vedere caloric ca şi cele obişnuite”

Alternative sănătoase recomandate de medical nutriționist, Șerban Damian

“Postul nu trebuie privit cu reticență, dimpotrivă. Făcând alegerile alimentare corecte și asigurând organismului toți nutrienții de care are nevoie în această perioadă specială, nu doar că vă puteți menține numărul de kilograme, dar este o perioadă foarte bună în care puteți scăpa de câteva kilograme în plus. Consumați legume și fructe de sezon pentru a vă asigura un aport optim de nutrienți, fibre, vitamine și minerale esențiale. Fasolea, lintea, năutul și mazărea sunt surse excelente de proteine vegetale și fibre. Acestea vă vor asigura o stare de sațietate pe o perioadă mai lungă și menținerea echilibrului nutrițional. Bogate în acizi grași omega-3, proteine și fibre, nucile și semințele sunt o gustare sănătoasă care pot ține foamea la distanță. Pentru energie și o sursă excelentă de fibre, optați pentru orez brun, quinoa, hrișcă sau ovăz. În zilele în care aveți voie să consumați produse lactate, optați pentru cele sănătoase, precum iaurtul grecesc, care este bogat în proteine și probiotice. Adaugați aroma și savoare preparatelor cu ajutorul condimentelor și ierburilor. Acestea pot face mâncarea mai gustoasă fără a adăuga calorii suplimentare. Și nu uitați, hidratarea este cheia succesului în orice regim alimentar. Consumați suficientă apă pe parcursul zilei pentru a menține organismul bine hidratat.”, recomandă nutriționistul.

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist a lansat la începutul acestui an, în premieră naţională o platformă de cursuri online care vizează educația nutrițională, dedicată publicului larg.

Platforma de cursuri online este dedicata tuturor persoanelor care vor să faca alegeri mai bune pentru alimentația zilnică. Seria de cursuri practice structurată ușor și simplu oferă posibilitatea aprofundării și deprinderii bazei unei alimentații corecte, sub forma unor principii ce se pot aplica imediat. Cursurile conțin exemple și recomandări pentru situații concrete, pași simpli care pot ajută la îmbunătățirea tiparelor alimentare și a stării de bine.

Postul este o oportunitate ideala de a experimenta ingrediente proaspete și de a dezvolta obiceiuri alimentare mai sănătoase. Înlocuind alimentele procesate și bogate în calorii cu opțiuni sănătoase și echilibrate, veți putea trece mai ușor prin perioada postului. Alegerea atentă a alimentelor în timpul postului nu doar că susține practicile spirituale, ci contribuie și la menținerea unei diete echilibrate și sănătoase.

Despre Centrul Medical Superfit

O echipă de specialiști cu pregătire solidă în domeniu, ani de experiență și multă pasiune pentru ceea ce fac și care pun accent pe crearea de programe personalizate pentru fiecare client, indiferent că vrea să slăbească, să devină mai sănătos sau să se antreneze mai eficient. În cadrul centrului poți face investigații medicale și sportive precise, pe baza cărora se pot construi ulterior programe adecvate fiecărei persoane, cu șanse mai mari de reușită. Pentru sportivii amatori și profesioniști, specialiștii pregătesc cele mai bune programe de nutriție, antrenament și refacere, astfel încât să poată performa la capacitate maximă.

Centrul este echipat cu cele mai noi tehnologii în materie de testări fizice, antrenament și recuperare, unele dintre ele unice în România. Centrul dispune de echipamente moderne și metode specializate de abordare, pentru un organism în formă și pentru performanța în sport. Tot în cadrul Centrului Medical Superfit  ai la dispoziție inclusiv servicii de consiliere psihologică, pentru a-ți lucra nu doar corpul, ci și mentalul, când vine vorba de motivare în sport, mâncat echilibrat sau alte aspecte ce țin de starea de bine.

Dacă sănătatea, echilibrul, recuperarea medicală ori performanța sportivă se numără printre obiectivele tale, la Superfit ai tot ce-ți trebuie că să le atingi.

Descoperă programele și tehnologiile inovative pentru sănătate și echipa de specialiști, pe: https://www.superfit.ro/. Date de contact – Str. Moise Nicoară nr. 20, sector 3, București;Telefon: 0722.616785; Email: contact@superfit.ro.

Posted in Sanatate

martie 4th, 2024 by Gabriel

Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și potrivit statisticilor peste 4 miliarde de oameni ar putea fi supraponderali sau obezi în următorii 12 ani, comparativ cu peste 2,6 miliarde în 2020. Persoanele sănătoase și normoponderale pot deveni obeze în cel mai scurt timp dacă nu își păstrează sănătoase obiceiurile alimentare. Obezitatea, o realitate dură a stilului de viață modern a fost asociată cu diverse complicații de sănătate, cum ar fi diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Una dintre cele mai bune modalități de menținere și combatere a acestor afecțiuni grave este prin dietă, dar un lucru mai puțin cunoscut și extrem de important este tipul de regim alimentar abordat.

Un semnal de alarmă privind starea de sănătate a românilor, a reieșit în urma celui mai recent sondaj de piață realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS), denumit „Dieta anului 2023”. Potrivit datelor statistice, românii și-au exprimat dorința de a-și schimba stilul de viață prin obținerea unei greutăți sănătoase și menținerea echilibrului nutrițional. Sondajul realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., 39% dintre români au nevoie și vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesată medical și echilibrată nutrițional, care să conțină mese sărate, dar și dulci.

Dintre respondenți, 25% au indicat că își doresc să slăbească 10 kilograme; 27% vor să slăbească 5 kilograme; 9% au nevoie să slăbească 15 kilograme, 7% vor să piardă 7 kilograme, în timp de 5% dintre cei care au participat și răspuns la sondaj, vor să slăbească 20, respectiv 12 kilograme.

Sondajul indică o creștere semnificativă a aderării la regimuri alimentare echilibrate nutrițional, astfel că în anul 2023, 17% dintre români au declarat că au ținut dietă, iar ca opțiuni au preferat postul / intermitent sau religios (17%) și dieta Nupo (14%). Alte diete menționate sunt: regim echilibrat (10%); fără sare, grăsimi (8%); Dukan (6%), vegetariană/ cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenică (4%); personalizată/recomandată de nutriționist (4%); daneză (2%). În același timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut răspunsuri legate de foame / deficit caloric / fără zahăr / pâine / carbohidrați.

În urma celui mai recent sondaj de piață, reprezentanții Nupo România aduc în prim-plan beneficiile dietei NUPO și impactul acesteia în răspunsurile pozitive ale românilor în ceea ce privește slăbirea și adoptarea unui stil de viață sănătos.

 „Suntem foarte încântați să vedem că în urma acestui sondaj, românii își doresc să aibă grijă de sănătatea lor, să adopte obiceiuri alimentare mai sănătoase, iar dieta Nupo vine în întâmpinarea acestor aspirații, oferind o soluție echilibrată și sustenabilă si dovedită clinic. Pierderea in greutate poate avea un impact major asupra sănătății generale și poate contribui în mare măsură la reducerea riscului de complicații grave. Dieta Nupo, originară din Danemarca, oferă produse celor care doresc să urmeze o dietă de slăbit, dar și să își mențină greutatea sau să prevină obezitatea. Toate produsele Nupo conțin cantitatea corectă și completă de nutrienti (proteine, vitamine și minerale, fibre) esențiali organismului și sunt certificate de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), înregistrate la Ministerul Sănătății, conțin ingrediente aprobate de OMS și sunt produse în UE. Dieta Nupo se supune Legislației Europene și Naționale: EU2017/1798 completare la EU 609/2013 privind dietele înlocuitoare complete de mese, foarte scăzute în calorii.  Dieta Nupo s-a impus rapid pe piața din România și suntem mândri să constatăm că, în doar doi ani de la lansarea pe piață, se află în topul preferințelor celor care își doresc o schimbare în bine. Formula echilibrată a dietei Nupo, permite controlul riguros al aportului caloric și al conținutului de zahăr, facilitând procesul de slăbire fără a compromite necesitățile nutriționale esențiale. Deși este o dietă săracă în calorii, Nupo conține cantitatea corectă și completă a peste 34 de nutrienți esențiali organismului, care au rolul de a menține organismul echilibrat pe toată durata procesului de slăbire. Produsele Nupo nu doar îndeplinesc cerințele nutriționale, ci și satisfac gusturile variate, asigurând o experiență plăcută în cadrul dietei. În ultimii doi ani am observat o schimbare semnificativă în mentalitatea românilor, care își doresc nu doar să slăbească, ci și să adopte un stil de viață sănătos pe termen lung. Românii apreciază ușurința și versatilitatea oferită de dieta NUPO, care presupune prepararea rapidă a meselor. Dovada, stau numeroasele povești de succes ale celor care au urmat dieta Nupo, printre care zeci de persoane publice din România și peste cateva zeci de mii de clienți fericiți, atestă eficiența acesteia în obținerea și menținerea rezultatelor vizibile în pierderea în greutate. Ne bucurăm că dieta NUPO devine o alegere tot mai populară în rândul românilor, fiind percepută nu doar ca o soluție pentru slăbit, ci și ca un mod de viață sănătos, adaptabil nevoilor actuale. Cu o istorie de peste 42 de ani, susținută de peste 39 de studii clinice independente și un număr semnificativ de susținători, dieta NUPO continuă să câștige încrederea celor care își doresc rezultate durabile într-un mod sigur și eficient.”, a declarat Dana Miricioiu, medic chirurg estetician si Ambasador Nupo România.

În ultimii 5 ani, 37% dintre români au declarat că au ținut dietă, media fiind de 1,8 ori. Astfel, 29% dintre respondenți au menționat că au ținut dietă de două ori sau o singură dată, 10%, au ținut dietă de 3 ori; 5% de cinci ori, 2% de patru ori și 1% de zece ori.

Preferința românilor se îndreaptă către dietele sănătoase, eficiente și ușor de urmat, dar care să fie aprobate și atestate medical. Astfel 33% dintre români vor ca dieta pe care o adoptă să fie sănătoasă, 19% vor să fie eficientă, 17% își doresc să fie ușor de urmat, 16% au nevoie să fie echilibrată nutrițional, în timp ce 9% vor să se prepare ușor și rapid.

Pentru 89% dintre români este important că dieta pentru care optează să le păstreze energia, să le ofere senzația de sațietate (88%), să fie cât mai diversă (86%), să rămână echilibrați nutrițional după dietă (90%), ușor de preparat (82%), atesată medical (63%) și avizată de Ministerul Sănătății (49%).

Alte câteva aspecte semnificative dezvăluite de cercetare, au scos în evidență faptul că un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gătit. Astfel, 45% dintre români au 30 de minute timp să își prepare mesele, în timp ce 21% alocă 60 de minute și 15% doar 5 minute.

Sondajul evidențiază faptul că, deși 54% dintre români au un stil de viață echilibrat, zaharurile cu un procent de 37%, reprezintă principalul factor în îngrășare și dezechilibrare a stilului de viață, urmate de grăsimi și carbohidrați fiecare cu un procent de 22%. Astfel, doar 32% dintre respondenti nu s-au îngrășat după ce au ținut dietă, tot 32% s-au îngrășat, dar nu mai mult decât înainte să slăbească, în timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute și tot 18% s-au îngrășat și mai mult după ce au ținut dietă.

În același timp pe parcursul dietei, 48% dintre subiecți au declarat că este foarte important să rămână echilibrați din punct de vedere nutrițional. Deși majoritatea participanților la sondaj au recunoscut că un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional (54%), un procent destul de mare de 29% au recunoscut că sunt dezechilibrați din punct de vedere alimentar.

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS) a realizat sondajul pe populaţia adultă rezidentă din România. Volumul eşantionului a fost de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Sondajul are o marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS în perioada 3 – 14 februarie, 2024.

Sondajul complet este disponibil pe site-ul curs.ro.

Posted in Sanatate

februarie 16th, 2024 by nemesu

Printre cele mai frecvente afectiuni sau probleme de natura medicala regasim si afectiunile neurologice. Acestea au un impact negativ asupra unui numar mare de oameni din lumea intreaga, fapt pentru care diagnosticarea exacta este de o mare importanta. In randul procedurilor recomandate pentru punerea diagnosticului in anumite afectiuni regasim si electromiografia (EMG).

Examinarea de electromiografie (EMG) se recomanda in majoritatea cazurilor atunci cand pacientii se confrunta cu simptome precum amorteala, slabiciune musculara, senzatie de arsura sau de furnicaturi, dureri musculare precum crampe sau carcei, dar si dureri la nivelul unui membru inferior sau ale unui membru superior.

Electromiografia (EMG) si cand se foloseste aceasta procedura

Procedura care se numeste electromiografie (EMG) este folosita pentru diagnosticarea sanatatii muschilor si a celulelor nervoase care controleaza muschii si reactia acestora. Prin intermediul rezultatelor testarii de tip EMG se pot obtine indicii privind anumite disfunctii nervoase care pot fi de natura musculara sau care pot avea legatura cu transmiterea semnalului de la nerv la muschi.

Pentru efectuarea electromiografiei se folosesc electrozi sau ace care sa transmita semnalele electrice sub forma de sunete, grafice sau valori numerice. Toate acestea pot fi interpretate de catre medicul specialist. EMG este o procedura neinvaziva si este folosita pentru diagnosticarea afectiunilor neuromusculare in urma evaluarii nervilor periferici si ai activitatii musculare.

Etape in examenul electromiografic

Electromiografia (EMG) este o procedura care de regula se deruleaza in doua etape. Nu de fiecare data medicul recomanda folosirea ambelor etape pentru investigatii. Totul depinde de afectiunile de care sufera pacientul. Disconfortul pe care pacientii il pot resimti in cazul procedurii de electromiografie (EMG) este unul mic, procedura fiind in general foarte bine tolerata. Mai mult, nu exista riscuri la adresa sanatatii sau efecte adverse.

Prima etapa este electroneurografia, adica studiul conducerii nervoase. Este data de stimularea nervilor prin intermediul unei usoare descarcari electrice in anumite puncte pe traseul stabilit de catre medicul specialist. Efectuarea acestei proceduri presupune aplicarea unor mici electrozi la nivelul pielii sau a acelor de tip electrod pentru a inregistra si a aplica un mic soc pe piele sau in diferite zone ale membrului pentru care se face aceasta procedura.

A doua etapa este reprezentata de electromiografia propriu-zisa. Aceasta implica introducerea unui ac subtire de unica folosinta la nivelul unor muschi. Printr-un electrod microscopic aflat la nivelul acului, se va inregistra daca activitatea fibrelor musculare este normala sau anormala. Testarea aceasta se face atat in starea de relaxare a muschilor, cat si in starea de incordare.

Cum se face interpretarea electromiografiei?

Pentru a interpreta procedura de electromiografie (EMG) este nevoie de un medic cu expertiza in neurologie. In interpretarea rezultatelor activitatea electrica in muschiul aflat in repaus poate indica o tulburare musculara sau o inflamatie in urma unei leziuni.

O activitate anormala pentru muschiul aflat in contractie poate semnala o problema precum hernia de disc sau o tulburare nervoasa. Medicul neurolog stabileste in baza inregistrarilor obtinute daca exista probleme si care este planul de tratament.

Posted in Sanatate Tagged with: , , ,

februarie 7th, 2024 by Gabriel

Menținerea unei stări de sănătate optime este determinată de o mulțime de factori. La rândul său, o stare de sănătate bună poate reduce riscul de a dezvolta anumite boli sau afecțiuni. Acestea includ diabetul zaharat tip II, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, unele tipuri de cancer și alte afecțiuni conexe.

Există o mulțime de remedii prin care vă puteți menține sănătatea și echilibrul zilnic, de la evitarea zaharului până la practicarea meditației. Dar când vine vorba despre alimentație, despre ce este sănătos și ce nu, părerile sunt diferite. Acest lucru poate îngreuna procesul de decizie și vă poate determina să faceți alegeri greșite.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor dezacordurilor, o serie de sfaturi de sănătate și nutriție au la bază dovezi științifice și au fost îndelung studiate și cercetate.  

Dr. Șerban Damian, nutriționist a lansat la începutul acestui an, în premieră naţională o platformă de cursuri online care vizează educația nutrițională, dedicată publicului larg.

Fiecare persoană are nevoi nutriționale diferite, în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate și starea de sănătate. Dar printre atâtea diete și mituri despre mâncare, devine din ce în ce mai confuz să alegem ce să punem în farfurie. Cu toții ne dorim să fim sănătoşi și în formă, dar domeniul nutriției pare foarte complicat. Și pentru că îmi doresc să vin în ajutorul a cât mai multor oameni, am creat o platformă online unde puteți afla cum să faceți alegeri mai bune pentru alimentația zilnică. Am structurat o serie de cursuri practice și pe înțelesul tuturor, menite să vă facă să înțelegeți cum să vă hrăniţi în concordanță cu nevoile corpului și cu modul său de funcționare. Veți aprofunda și deprinde bazele unei alimentații corecte, sub forma unor principii pe care le puteți aplica imediat. Cursurile conțin exemple și recomandări pentru situații concrete. Dacă vă doriți o viață mai sănătoasă luați în calcul și exercițiile fizice, somnul și relațiile sociale care sunt de asemenea importante. Câțiva pași simpli pot ajuta la îmbunătățirea tiparelor alimentare și a stării de bine.”, încheie medicul nutriționist, Șerban Damian.

În luna februarie, cu ocazia lansării platformei de cursuri online, puteţi folosi la cumpărare codul promo „welcome20”, pentru a beneficia de o reducere de 20% la oricare curs ales.

Cu o experiență vastă în domeniul nutriției, Șerban Damian, nutriționistul dedicat sănătății și bunăstării prin alimentație, a realizat o listă cu 10 sfaturi bazate pe studii științifice despre cum să ne organizăm corect alimentația.

 1. Evitați băuturile cu zahăr

Băuturile dulci, cum ar fi sucurile, sucurile de fructe și ceaiurile îndulcite conțin o cantitate foarte mare de zahar și din păcate studiile indică faptul că măresc riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, chiar și la persoanele care nu se confruntă cu kilograme în exces. „Băuturile îndulcite cu zahăr sunt deosebit de dăunătoare atât pentru adulți cât mai ales pentru copii, deoarece pot contribui nu numai la obezitate, ci și la afecțiuni care de obicei nu se dezvoltă până la vârsta adultă, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și boala hepatică grasă (nealcoolică). Optați pentru alternativele mai sănătoase precum apă, cafea și ceaiuri neîndulcite și apă carbogazoasă.”, recomandă medicul nutriționist.

2. Mâncați nuci și semințe

Nucile și semințele sunt extrem de hrănitoare, datorită conținutului de proteine, fibre, vitamine și minerale.  „Nucile vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. În plus, un studiu observațional amplu a remarcat că un aport scăzut de nuci și semințe a fost potențial legat de un risc crescut de deces prin boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2”.

3. Evitați alimentele ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate sunt alimente care conțin ingrediente modificate semnificativ față de forma lor originală. Acestea conțin adesea aditivi precum zahăr adăugat, ulei extrem de rafinat, sare, conservanți, îndulcitori artificiali, culori și arome. „Alimentele ultraprocesate precum prăjituri, fast food, mâncăruri congelate, chipsuri sunt foarte gustoase, ceea ce înseamnă că sunt ușor de consumat în exces și activează regiunile din creier legate de recompensă, ceea ce poate duce la un consum excesiv de calorii și la creșterea în greutate. Studiile arată că dietele bogate în alimente ultraprocesate pot contribui la obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice. Pe lângă ingredientele de calitate scăzută, , acestea sunt de obicei sărace în fibre, proteine și micronutrienți. Astfel, ele furnizează în mare parte calorii goale.”

4. Mâncați pește gras

Peștele este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate și grăsimi sănătoase. „Peștele gras, cum ar fi somonul conține acizi grași omega-3 antiinflamatori și diferiți alți nutrienți. Studiile arată că oamenii care mănâncă pește în mod regulat, prezintă un risc mai mic pentru mai multe afecțiuni, inclusiv demență și boli inflamatorii intestinale.”, recomanda Șerban Damian.

5. Mâncați fructe și legume

Legumele și fructele conțin fibre prebiotice, vitamine, minerale și antioxidanți cu efecte puternice asupra sănătății. „Studiile arată că oamenii care mănâncă mai multe legume și fructe tind să trăiască mai mult și să aibă un risc mai mic de boli cardiovasculare, obezitate și alte tipuri de afectiuni.”

6. Folosiți ulei de masline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale pe care le puteți folosi, datorită continutului mare de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă și cu antioxidanți puternici care au proprietăți antiinflamatorii. „Uleiul de măsline extravirgin aduce numai beneficii, în primul rând inimii. Conform unor studii, persoanele care îl consumă au un risc mai mic de atacuri de cord și a accidente vasculare cerebrale.”

7. Reduceți aportul de zahăr

Zahărul adăugat este extrem de răspândit în alimente și băuturi. Un aport ridicat este legat de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă. „În America se recomandă menținerea aportului de zahăr adăugat sub 10% din aportul zilnic de calorii, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea zaharurilor adăugate la 5% sau mai puțin din caloriile zilnice.”, subliniază medicul nutriționist.

8. Limitați carbohidrații rafinați

Carbohidrații rafinați au un conținut relativ scăzut de nutrienți și pot dăuna sănătății atunci când sunt consumati în exces. „Cele mai multe alimente ultraprocesate conțin carbohidrați rafinați, cum ar fi porumbul procesat, făina albă și zaharurile adăugate. Studiile arată că o dietă bogată în carbohidrați rafinați poate fi legată de supraalimentare, creștere în greutate și boli cronice precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.”

9. Folosiți ierburi și condimente

În ziua de astăzi, mai mult ca niciodată există o varietate foarte mare de ierburi și condimente. „Datorită beneficiilor puternice pentru sănătate, ar trebui să includeți o mare varietate de ierburi și condimente în dieta zilnică. Pe lângă aromă și gust, ele pot oferi și mai multe beneficii pentru sănătate. De exemplu, ghimbirul și turmericul au ambele efecte antiinflamatorii și antioxidante puternice, care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea generală.”, continuă Șerban Damian.

10. Mâncați ouă

Dieta zilnică trebuie să conțină alimente din toate grupele alimentare. Un echilibru adecvat între proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale este esențial pentru funcționarea optimă a organismului. „În ciuda mitului că ouăle sunt dăunătoare pentru sănătate din cauza conținutului lor de colesterol, studiile arată că au un efect minim asupra colesterolului din sânge la majoritatea oamenilor și sunt o sursă excelentă de proteine și nutrienți.”, explică nutriționistul.

„Ceea ce mâncăm este strâns legat de starea noastră de sănătate. Alimentația echilibrată are multe beneficii. Făcând alegeri alimentare mai sănătoase, puteți preveni sau trata unele afecțiuni precum hipertensiune arterială, dislipidemiile, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, etc. De asemenea, excesul de greutate poate afecta articulațiile, în special coloana vertebrală, șoldurile sau genunchii. O dietă sănătoasă vă poate ajuta să slăbiți și să vă mențineți sănătoși. Adoptând aceste sfaturi, veți investi în sănătate pe termen lung și veți descoperi plăcerea unei alimentații echilibrate și adaptate nevoilor individuale.”, explică specialistul.

Aceste sfaturi simple bazate pe dovezi, înseamnă investiție în sănătate pe termen lung și plăcerea unei alimentații echilibrate și adaptate nevoilor individuale.

Surse studii

Posted in Sanatate

februarie 7th, 2024 by Gabriel

Noua strategie de slăbire rapidă promite să ajute femeile care se confruntă cu obezitate să scape de 20 de kg și 30 de cm din talie prin mâncare naturală, sport acasă și sesiuni de mentorat nutrițional.

Grăsimea de pe abdomen, cunoscută sub numele de grăsime viscerală, este extrem de nesănătoasă și poate fi un semnal serios de alarmă al dezvoltării bolilor metabolice cronice, fie că este vorba despre hipertensiune, boli cardiovasculare sau diabet. Grăsimea care se ascunde chiar sub piele în mare parte din corp se numește grăsime subcutanată. Acest tip de grăsime situată în jurul părților laterale, fesieri, coapse sau brațelor poate avea un aspect neplăcut din punct de vedere estetic, dar mai inofensivă spre deosebire de grăsimea viscerală.

Atunci când începem un program de slăbire este imposibil să țintim doar grăsimea de pe abdomen, dar o scădere în greutate va ajuta atât la micșorarea taliei și, cel mai important, va ajuta la reducerea grăsimii viscerale, care se află sub peretele abdominal în organe și în mucoasa din jurul intestinelor.

Cel mai precis mod de a determina gradul de grăsime viscerală este scanarea CT sau RMN. Dar există modalități mai simple de a ști dacă aveți multă grăsime viscerală sau subcutanată.  Prima este forma corpului. Persoanele cu corpul în formă de pară  (caracterizat prin șolduri și coapse mai mari), tind să aibă mai multă grăsime subcutanată, iar cele cu trupul în formă de măr (caracterizată printr-o talie mai mare), au mai multă grăsime viscerală. A doua modalitate este circumferința taliei (89 cm la femei și de peste 102 la bărbați indică o cantitate nesănătoasă de grăsime viscerală).

Cum știm dacă avem grăsime viscerală, de ce este atât de periculoasă și ce putem face în privința ei? Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates explică riscurile la care ne supunem dacă avem grăsime viscerală, ce afecțiuni sunt legate de acest tip de grăsime și în ce constă planul revoluționar în 6 pași destinat femeilor cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani care se confruntă cu excesul de grăsime abdominală.

Grăsimea abdominală viscerală

Grăsimea viscerală este stocată în cavitatea abdominală și înconjoară organele interne.  Este foarte dăunătoare, deoarece se acumulează adânc în cavitatea abdominală și este asociată cu o serie lungă de probleme grave de sănătate, printre care: tulburări metabolice (grăsimea viscerală este asociată cu rezistența la insulină și sindromul metabolic, care pot duce la diabet de tip 2); boli cardiovasculare (există un risc crescut de boli de inimă din cauza substanțelor inflamatorii și citokinelor eliberate de grăsimea viscerală). La femei, grăsimea viscerală este, de asemenea legată de cancerul de sân și probleme cu vezica biliară. Alte afecțiuni legate de grăsimea viscerală includ accidentul vascular cerebral, afectarea funcției pulmonare, arsuri la stomac, dificultăți de somn și migrene.

Toată lumea este oarecum predispusă genetic să stocheze grăsimea în mod diferit. Hormonii joacă, de asemenea, un rol important, motiv pentru care la bărbați grăsimea se depune pe abdomen, iar la femei pe șolduri și coapse.

Pentru a aborda grăsimea viscerală, se recomandă o combinație între o dietă echilibrată, exerciții fizice și schimbări în stilul de viață. „O dietă de tip mediteranean și exercițiile aerobice moderate executate cu greutăți mici sunt strategii eficiente pentru a reduce din grăsimea depusă în interiorul cavitații abdominale. Din perspectiva alimentară, o dietă care asigură cel puțin 30 de grame de fibre alimentare provenind dintr-o varietate largă de fructe și legume și proteine slabe provenind din pește sălbatic și carne de pui sau curcan crescut liber, formează baza unui plan alimentar antiinflamator care susține pierderea semnificativă în greutate. Evitați carbohidrații simpli și luați-vă energia din cereale neprocesate (orez brun, ovăz, quinoa, amarant, hrișcă). În plus, pentru o bună sănătate digestivă este nevoie de cel puțin 20 de sortimente de legume și fructe diferite consumate săptămânal. În ceea ce privește exercițiile fizice, acest tip particular de grăsime răspunde foarte bine la efortul cardiovascular însoțit de un grad de rezistență fizică medie ( clasele de aerobic în grup, clasele moderate de ridicare de greutății sau antrenamentele tip circuit).”, susține Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates.

Grăsimea abdominală subcutanată

Grăsimea subcutanată este situată chiar sub piele și este mai puțin asociată direct cu riscurile pentru sănătate în comparație cu grăsimea viscerală. Cu toate acestea, o cantitate excesivă de grăsime subcutanată poate indică o compoziție corporală nesănătoasă și poate sugera prezența excesului de grăsime viscerală sau chiar unele probleme hormonale.

În timp ce grăsimea subcutanată este necesară pentru protecție și stocarea energiei, prea multă poate duce la boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.

Pentru femeile cu un strat semnificativ de grăsime subcutanată, antrenamentul cu greutăți pentru dezvoltarea masei musculare și o dietă bogată în proteine poate fi benefică, mai ales dacă aceste schimbări sunt însoțite de sesiuni mai lungi (60 de minute) de exerciții cardio cu intensitate scăzută pentru a reduce depozitele de grăsime.”, explică nutriționistul.

Ambele tipuri de grăsime abdominală pot fi gestionate eficient printr-un plan personalizat de dietă, exerciții fizice și modificări ale stilului de viață. De aceea este foarte important să consultați specialist în nutriție pentru a dezvolta o strategie eficientă de gestionare a greutății pe termen lung.  

Plan de intervenție în 6 pași: Minus 20 de kilograme și minus 30 de cm în talie, în șase luni

Cori Gramescu a lansat un plan revoluționar în 6 pași, destinat femeilor cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani care se confruntă cu excesul de grăsime abdominală, care nu numai că își propune să ajute la pierderea semnificativă în greutate, ci se concentrează și pe îmbunătățirea sănătății generale și a bunăstării. Clientele mele sunt femei extrem de active, care adeseori jonglează cu diferitele roluri din viața personală și profesională. Sunt mame, soții, dar și profesioniste dedicate, au grijă de familie, dar sunt  preocupate și de dezvoltarea personală. Înțeleg prea bine provocările unice cu care se confruntă femeile din grupa de vârstă de 35-50 de ani, în special cele care trăiesc în medii urbane, au un ritm alert de viață, sunt preocupate de sănătate, pierdere în greutate și auto-perfecționare, dar care se confruntă cu constrângeri majore de timp, niveluri ridicate de stres, ore lungi de navetă și vieți de familie solicitante. Planul nostru nu se referă doar la pierderea în greutate, este o călătorie către o viață mai sănătoasa și mai liniștită.”, afirmă Cori Gramescu.

Programul susținut de cercetare științifică și expertiză de înaltă calitate și care asigură cele mai eficiente strategii pentru abordarea obezității abdominale, include:

Dieta personalizată: Un plan de dietă personalizat care reduce inflamația, scade nivelurile de colesterol și creează un deficit caloric sustenabil pentru pierderea în greutate.

Plan de exerciții personalizat: O combinație de exerciții bazate pe dispoziția unică a grăsimii, pentru a reduce rezistența la insulină, a echilibra coloana vertebrală și pentru a crea un procent sănătos de masă musculară în corp, pentru a reduce raportul grăsime/mușchi.

Consiliere comportamentală: Utilizarea modelului TTM (transtheoretical model of change)  în consilierea privind obezitatea pentru a stabili obiective realiste, aborda barierele în gestionarea greutății și promova schimbări pozitive în stilul de viață. De asemenea, îndrumarea nutrițională continuă și suportul constant ajută la creșterea eficienței pierderii în greutate.

Managementul stresului: Tehnici pentru reducerea stresului cronic, cunoscut pentru contribuția la acumularea grăsimii abdominale. Sesiuni de relaxare ghidată, practici somatice și tehnici de  bio-hacking practicate zilnic, contribuie la diminuarea efectelor negative ale stresului zilnic asupra corpului.

Rutina somnului:  Pentru a preveni creșterea grăsimii abdominale sunt necesare șapte până la nouă ore de somn pe noapte. De asemenea, practicarea asocierilor de somn pentru a crea o stare de relaxare înainte de somn, crește nivelul de refacere nocturnă.

Suport continuu: Suport pe termen lung și urmărire pentru a asigură o gestionare sustenabilă a greutății și îmbunătățirea sănătății.

Cercetările au dezvăluit faptul că o cantitate mare de grăsime pe abdomen prezintă riscuri grave pentru sănătate. Dar amenințările reprezentate de grăsimea abdominală pot fi reduse, dar necesită efort și răbdare. Pentru a pierde grăsimea suplimentară și a împiedica revenirea acesteia, urmăriți o pierdere lentă și constantă în greutate, abordați o dietă și un plan de exerciții fizice personalizate care sigur vor funcționa.

Despre Cori Grămescu

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates a reușit de-a lungul unei cariere de peste 18 ani să ajute peste 35.000 de oameni să-și schimbe viețile, să ajungă la greutatea dorită, fără epuizare și fără înfometare. Prima sa carte – “Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp” este o poveste personală despre sănătate și echilibru, o carte cu recomandări și sfaturi atât din zona de sport, cât și din zona de nutriție, dar și prima carte din România cu un cerc de suport pentru toți cititorii.

Cori Grămescu este omul care s-a luptat cu kilogramele în plus și a câștigat. Cori interacționează zilnic cu mii de femei dornice să descopere secretele unui trup sănătos. De pe canalele de social media, utilizatorii pot afla răspunsuri la întrebări despre mâncare, sport, rețete, obiective realiste pentru transformare, dar și despre modul în care stresul afectează digestia sau despre cum pot pune capăt mâncatului emoțional.

Surse:

Posted in Sanatate

februarie 3rd, 2024 by edi

Durerea cronică, definită ca durerea care persistă sau revine periodic pe o perioadă de mai mult de trei luni, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Abordarea durerii cronice necesită o strategie complexă, deoarece aceasta poate fi influențată de factori fizici, emoționali și psihologici. Iată câteva recomandări de la specialiști pentru gestionarea durerii cronice.

1. Înțelegerea și Evaluarea Durerii

Primul pas în gestionarea durerii cronice este recunoașterea și evaluarea acesteia.

Sfaturi:

 • Consultă un medic – Un specialist poate evalua și diagnostica sursa durerii tale și poate elabora un plan de tratament adecvat.
 • Ține un jurnal al durerii – Notează când apare durerea, intensitatea acesteia, și factorii care o agravează sau o atenuează.

2. Metode Medicamentoase

Medicamentele pot juca un rol în gestionarea durerii, dar trebuie utilizate cu precauție și sub supravegherea unui medic.

Sfaturi:

 • Analgezice – Medicamente precum paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi folosite pentru a reduce durerea.
 • Medicamente pe bază de prescripție – Pentru dureri mai severe, medicul poate prescrie analgezice mai puternice sau alte tipuri de medicamente.

3. Terapii Fizice și de Reabilitare

Terapia fizică poate fi extrem de benefică în gestionarea anumitor tipuri de durere cronică.

Sfaturi:

 • Exerciții de întărire și stretching – Acestea pot îmbunătăți mobilitatea și pot reduce intensitatea durerii.
 • Tehnici de manipulare – Masajul sau terapia manuală pot ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea durerii.

4. Terapii Complementare și Alternative

Multe persoane găsesc alinare în terapii care nu fac parte din tratamentul convențional.

Sfaturi:

 • Acupunctura – Poate reduce unele tipuri de durere prin inserarea de ace fine în puncte specifice ale corpului.
 • Meditația și tehnici de relaxare – Pot ajuta la gestionarea componentei emoționale și psihologice a durerii.

5. Modificări în Stilul de Viață

Un stil de viață sănătos poate avea un impact semnificativ asupra gestionării durerii cronice.

Sfaturi:

 • Nutriție adecvată – O dietă echilibrată poate ajuta la combaterea inflamației și la susținerea vindecării.
 • Somn suficient – Odihna adecvată este crucială pentru recuperarea și regenerarea corpului.
 • Renunțarea la fumat – Fumatul poate agrava durerea cronică și poate împiedica procesele de vindecare.

6. Suport Psihologic și Emoțional

Durerea cronică nu afectează doar corpul, ci și starea psihologică și emoțională.

Sfaturi:

 • Consiliere sau terapie – Vorbitul cu un psiholog sau consilier poate ajuta la gestionarea stresului, anxietății sau depresiei asociate cu durerea cronică.
 • Grupuri de suport – Împărtășirea experiențelor și strategiilor cu alți oameni care se confruntă cu durere cronică poate oferi confort și noi idei de gestionare.

Potrivit celor de la revistasanatatea.ro, gestionarea durerii cronice este adesea un proces complex și pe termen lung, care poate necesita o combinație de abordări medicale, terapeutice și schimbări de stil de viață. Este important să lucrezi îndeaproape cu echipa ta medicală și să comunici deschis despre cum te simți și despre eficacitatea metodelor de tratament. Recunoașterea timpurie a simptomelor și intervenția promptă sunt esențiale pentru a preveni agravarea durerii și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Posted in Sanatate

ianuarie 21st, 2024 by VladLa Cris Smile Studio, ne străduim să oferim cele mai bune servicii stomatologice de calitate pentru a vă ajuta să obțineți un zâmbet perfect. Cu o echipă de medici stomatologi specializați și cu o experiență vastă în domeniu, suntem dedicați să vă oferim tratamente stomatologice personalizate, adaptate nevoilor și dorințelor fiecărui pacient.

Unul dintre aspectele care ne diferențiază este faptul că oferim cele mai bune servicii stomatologice în sectorul 4 și sectorul 5. Indiferent de locația dumneavoastră din București, puteți beneficia de tratamentele noastre stomatologice de înaltă calitate. Avem două clinici moderne și bine echipate, astfel încât să putem asigura un nivel ridicat de confort și siguranță pentru pacienții noștri.

Unul dintre tratamentele noastre de referință este implantul dentar. La Cris Smile Studio – restaurari dentare complete – , punem accent pe calitatea superioară a implanturilor dentare. Utilizăm tehnologie avansată și materiale de cea mai bună calitate pentru a asigura rezultate durabile și estetice. Echipa noastră de medici specialiști va analiza fiecare caz în parte și va recomanda soluția optimă pentru înlocuirea dinților lipsă.

Ne mândrim cu faptul că oferim stomatologie modernă și eficientă în toate sectoarele Bucureștiului, doar la Cris Smile Studio. Avem o gamă largă de servicii stomatologice, de la igienizare și detartraj, până la tratamente complexe precum ortodonție sau chirurgie maxilo-facială. Echipa noastră este mereu la curent cu cele mai recente tehnici și proceduri din domeniu, pentru a vă asigura cele mai bune rezultate.

Vă invităm să ne vizitați la Cris Smile Studio cabinet stomatologic sector 4 și să beneficiați de serviciile noastre stomatologice de calitate. Suntem aici pentru a vă ajuta să obțineți un zâmbet perfect și să vă recâștigați încrederea în propria dvs. dantură. Pentru mai multe informații despre serviciile noastre sau pentru a programa o consultație, accesați site-ul nostru și contactați-ne.

Servicii stomatologice de calitate în sectorul 5 din București Cele mai bune servicii stomatologice în sectorul 5 din București

Sectorul 5 din București este recunoscut pentru oferirea unor servicii stomatologice de cea mai înaltă calitate. Aici, pacienții au acces la cele mai bune clinici și medici specializați în domeniul stomatologiei. Indiferent de nevoile dentare pe care le aveți, puteți fi siguri că veți găsi aici soluții profesionale și tratamente eficiente.

Experți în implant dentar în sectorul 5 din București

Implantul dentar este una dintre cele mai inovatoare și eficiente metode de înlocuire a dinților lipsă. În sectorul 5 din București, există experți specializați în implantologia dentară, care vă pot ajuta să obțineți un zâmbet frumos și sănătos. Acești medici sunt instruiți să ofere soluții personalizate pentru fiecare pacient, astfel încât rezultatele să fie pe măsura așteptărilor.

Stomatologie de calitate superioară în sectorul 5 din București

Calitatea serviciilor stomatologice este o prioritate în sectorul 5 din București. Clinici moderne și dotate cu echipamente de ultimă generație vă stau la dispoziție pentru a vă oferi tratamente de cea mai bună calitate. Medicii stomatologi sunt specializați în diverse ramuri ale stomatologiei, astfel încât să poată răspunde tuturor nevoilor pacienților.

Cris Smile Studio – cabinet stomatologic sector 5

Cris Smile Studio este o clinică stomatologică de top din sectorul 5 din București. Aici, pacienții beneficiază de servicii complete și personalizate, într-un mediu modern și confortabil. Echipa medicală este formată din specialiști cu experiență și pregătire continuă, care pun accent pe calitatea tratamentelor și satisfacția pacienților.

Cum poți avea un zâmbet frumos cu ajutorul serviciilor stomatologice Cris Smile Studio? Serviciile stomatologice Cris Smile Studio – soluția pentru un zâmbet frumos și sănătos

Un zâmbet frumos și sănătos este unul dintre cele mai importante aspecte ale unei persoane. Cu toții ne dorim să avem dinți albi, drepti și o dantură perfectă. Însă, în timp, din cauza factorilor externi sau a neglijenței noastre, aceasta poate suferi diverse probleme. Din fericire, există soluții eficiente pentru a obține un zâmbet de invidiat, iar serviciile stomatologice oferite de Cris Smile Studio sunt alegerea ideală.

Cum te poate ajuta implantul dentar oferit de Cris Smile Studio să ai un zâmbet perfect

Unul dintre cele mai revoluționare tratamente stomatologice este implantul dentar. Acesta reprezintă o soluție durabilă și estetică pentru înlocuirea dinților lipsă. Prin intermediul implantului dentar oferit de Cris Smile Studio, poți recupera funcționalitatea danturii tale și poți obține un zâmbet perfect. Echipa de medici specializați va realiza o evaluare completă a cazului tău și va crea un plan personalizat pentru a-ți reda încrederea în propriul zâmbet.

Stomatologia sectorului 4 și 5 – alege Cris Smile Studio pentru servicii profesionale și rezultate remarcabile

Dacă locuiești în sectorul 4 sau 5 și ești în căutarea unui cabinet stomatologic de încredere, Cris Smile Studio este alegerea perfectă. Cu o experiență vastă în domeniu și cu o echipă de medici specializați, acest cabinet oferă servicii profesionale și rezultate remarcabile. Indiferent de problema ta dentară, vei beneficia de tratamente moderne și eficiente, care vor asigura sănătatea orală pe termen lung.

Descoperă cum poți avea un zâmbet strălucitor cu ajutorul serviciilor stomatologice de înaltă calitate oferite de Cris Smile Studio stomatologie copii sector 5

Cris Smile Studio se remarcă prin calitatea serviciilor stomatologice oferite. Echipa de medici este mereu la curent cu cele mai noi tehnologii și proceduri din domeniu, pentru a-ți oferi cele mai bune soluții pentru sănătatea orală. De la albirea dentară până la tratamente complexe precum ortodonția sau chirurgia maxilo-facială, Cris Smile Studio are toate resursele necesare pentru a-ți reda un zâmbet strălucitor.

Posted in Sanatate