Cum sa prelungesti viata cutiei de viteze a camionului tau?

cutii viteze camioane

Cutia de viteze este unul dintre cele mai importante ansambluri de piese ale unui vehicul. Ea este in asa fel construita incat sa reziste cat mai mult timp.

In majoritatea cazurilor, mai ales la cutiile de viteze pentru vehicule comerciale, acestea sunt special constuite pentru diferite medii de lucru.

Diferentele dintre cutiile de viteze in functie de utilitate

De exemplu un camion gandit pentru curse lungi este echipat cu un anumit tip de cutie de viteze, care ofera cele mai bune avantaje in acel mediu de lucru.

Acesta poate fi consum redus de combustibil pe distante lungi si viteze mari ceea ce este un aspect important la camioanele de cursa lunga.

Un vehicul care are rolul sa lucreze in medii grele de lucru are o cutie de viteze  diferita, aceasta trebuie sa fie rezistenta si sa poata genera putere rotilor in orice conditii.

Mitul despre cutiile de viteze cum ca acestea nu se strica decat foarte rar sau chiar deloc este departe de adevar. Ca si orice alt mecanism si cutia de viteze are o oarecare uzura de functionare iar modul de utilizare al acesteia poate accelera sau reduce uzura.

O cutie de viteze camioane bine intretinuta si utilizata corespunzator poate sa reziste peste zece ani insa de cele mai multe ori nu ajunge la aceasta varsta fara reparatii.

Singura modalitate de prelungire a vietii unei cutii de viteze este sa folosesti o protectie corespunzatoare a pinioanelor cu ulei de calitate si sa conduci cat mai atent, lin, fara smucituri.

Trebuie sa intelegem ca de fiecare data cand conducem haotic, cu viteza mare si franari frecvente, supunem unor tensiuni atat motorul cat si cutia de viteze.

Deseori intalnim diferite cursuri speciale pentru soferi unde pot invata cum sa conduca economic si eficient. Un sofer bun nu numai ca ajunge la destinatie in timp util dar si produsele transportate vor fi intr-o stare buna fara deteriorari.

Reparatii cutii de viteze la cel mai inalt nivel

Vrem nu vrem, piesele se uzeaza si cutia mai devreme sau mai tarziu ajunge la reparat. Este important sa facem o alegere corecta si sa reparam cutia de viteze cu profesionisti  si cu piese de schimb de calitate.

Sunt multi meseriasi care repara cutii de viteze, unii sunt chiar buni in ceea ce fac. Cand vorbim insa de vehicule comerciale, trebuie sa ne gandim de doua ori cu cine facem aceste reparatii.

Sunt firme de incredere care ofera reparatii transmisii camioane pe tot teritoriul tarii unde cutiile de viteze sunt transportate cu un serviciu de curierat, la un pret foarte bun, vezi exemplu aici. Distantele nu mai conteaza cand vrem sa lucram cu specialisti.

Provenienta pieselor este la fel, foarte importanta, daca folosim piese necorespunzatoare din punct de vedere calitativ, acestea este posibil sa deterioreze si celelate piese cu care conlucreaza.

martie 13th, 2020 by