Antioxidanții – Quercetin

Termenul de antioxidant acoperă o gamă largă de molecule care protejează celulele de procesul chimic numit oxidare. Oxidarea poate afecta moleculele vitale din celulele noastre, inclusiv ADN-ul și proteinele, care sunt responsabile pentru multe procese din corp.

Odată cu procesul de oxidare, celula poate funcționa defectuos sau poate muri, de aceea antioxidanții sunt importanți. Ei pot preveni sau reduce aceste daune. În organism, oxidarea necontrolată este în mod tipic cauzată de molecule foarte reactive, cunoscute sub numele de radicali liberi.

Organismul produce în mod natural radicali liberi, care au efecte nedorite precum degradarea celulara, îmbătrânirea prematură sau apariția unor patologii. Antioxidanții însă combat efectele devastatoare pe care radicalii liberi le au.

Printre cei mai cunoscuți antioxidanți recomandați în această perioadă se află și Quercetinul, care poate fi considerat un bun candidat pentru optimizarea și dezvoltarea unui remediu eficient împotriva COVID-19.

Printre principalele beneficii se numără următoarele:

•          Lupta împotriva radicalilor liberi – quercitina are proprietăți antioxidante, ajutând la protecția organismului împotriva radicalilor liberi, precum poluarea, fumul de țigară, radiațiile și alte chimicale. De altfel, studiile au evidențiat faptul că acțiunea antioxidantă a quercitinei este mult mai puternică decât cea a vitaminelor C și E, dar și a betacarotenului.

•          Ajută la reducerea inflamațiilor – poate contribui la reducerea inflamațiilor acute și cronice, spre exemplu, în cazul artritei.

•          Ajută la diminuarea manifestărilor caracteristice reacțiilor alergice precum: nas înfundat, ochi înlăcrimați, strănut, respirație dificilă, prurit, înroșirea pielii, urticarie, edeme, intoleranțe alimentare, declanșate de polen, praf, păr de animale, produse chimice etc.: deoarece împiedică eliberarea unor compuși precum histamina, leucotriene, prostaglandine la nivel vascular, gastrointestinal, bronșic, cutanat, cerebral, ocular.

•          Menține tensiunea arterială normală și protejează sistemul vascular prin reducerea fragilității capilarelor și scăderea colesterolului.

•          Susține sănătatea sistemului nervos – quercitina poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor neurodegenerative, și ajută la menținerea nivelului sănătos de serotonină și de dopamină la nivel cerebral.

•          Are proprietăți antibacteriene – poate lupta împotriva bacteriilor care produc infecții la nivelul pielii, al sistemului digestiv și respirator, dar și al celui urinar.

ianuarie 15th, 2021 by