Iata ce se poate intampla daca nu-ti functioneaza ABS-ul la masina!

Din cauza multori factori externi si a rezidurilor acumulate, senzorii ABS se strica. Bineinteles, acest lucru este normal pentru orice componenta a masinii dar ce se intampla cu masina noastra atunci cand senzorii ABS nu mai functioneaza asa cum trebuie? Atunci cand senzorii simt ca ceva nu este in regula emit un semnal de alarma aprinzand un indicator in bord, memoreaza codul de eroare in ECU si dezactiveaza sistemul ABS pana cand situatia se va rezolva. Atunci cand situatia se remediaza de cele mai multe ori senzorii ABS elimina aparitia erorii in bord insa acest lucru depinde de modelul masinii. Pentru unele modele de autoturisme trebuie sa mergeti cativa metri si apoi trebuie sa tineti pedala de frana pentru cateva secunde iar astfel sistemul va reajusta starea de functionare. Dar ce se intampla aunci cand ABS-ul nu functioneaza in conditii optime?

            Martorul se aprinde in mers. In situatia in care ABS-ul nu functioneaza in parametrii optimi martorul se va aprinde in timpul mersului. Franele vor functiona in continuare insa sistemul de blocare a rotilor nu va functiona.

            Volanul vibreaza. Intr-o astfel de situatie exista o problema clara la sistemul de franara iar discurile de pe fata trebuie sa fie schimbate.

        Se aud sunete ciudate. Daca se aude un sunet precum un scartait,  fie placutele de frana sunt uzate sau un etrier este blocat. Nu prelungiti aceasta stare intr-un riscati sa cheltuiti si mai mult pe reparatia masinii daca nu ajungeti cu ea cat mai repede intr-un service auto.

            Pneuri cu dimensiuni diferite. In aceasta situatie seonzorii pot detecta anumite probleme iar martorul din bord se va aprinde. La fel se poate intampla si daca aveti pana la una dintre roti. Aceasta este una din cele mai frecvente cauze pentru erorile aparute la sistemul ABS.

            Asfaltul este patat. Daca se intampla acest lucru inseamna ca exista probleme la sistemul de franare. Cea mai  sigura varianta este ca amortizoarele au defectiuni. Este recomandat ca roata sa se scoata pentru a verifica etrierele si conductele.

            Pedala este prea tare sau prea moala. Daca pedala este prea moala inseamna ca aveti scurgeri ale lichidului de frana, iar daca pedala este prea tare inseamna ca exista aer sau ca nivelul lichidului de frana este prea mic.

            Daca te trezesti ca martorul din bord iti indica ca ai o problema la ABS incearca sa pornesti si sa repornesti masina intrucat in unele cazuri este vorba despre o eroare temporara. Insa, daca sunt prezente simptomele prezentate si eroarea persista vei gasi ajutorul necesar pe site-ul ediagnoza.

ianuarie 23rd, 2019 by