Cum evoluează piața de imobiliare din Mureș?

maurer imobiliare targu mures

Se estimează că prețurile locuințelor vor crește în anul 2022 și în 2023. Această creștere este datorată scumpirii materialelor de construcție, dar și asupra prețurilor utilităților, scumpiri ce deja se simt.

Dezvoltatorii imobiliari încearcă să combată aceste efecte pentru piața de imobiliare Mureș. Așadar, se adoptă strategii diferite. Agențiile imobiliare Mureș preferă să închirieze apartamentele care inițial au fost destinate vânzării.

Ce fel de acțiuni se iau pentru contracararea efectelor negative asupra pieței de imobiliare din Mureș?

Dezvoltatorii încearcă să negocieze la sânge contractele ce le au cu băncile. Doar așa vor putea menține un nivel acceptabil al marjei de profit.

Prețurile de execuție pentru proiectele ce au termen de finalizare în anul curent și următor vor fi considerabile mai mari. Acest lucru va conduce cu siguranță către o modificare consistentă a prețurilor locuințelor.

Dezvoltatorii de imobiliare Mureș vor încerca să păstreze prețurile potrivite. Prețurile ar trebui să le ofere lor un profit, dar să fie suportabile și de către clienți. Nu vor exista scăderi de prețuri, deoarece asta ar însemna ca dezvoltatorii să vândă în pierdere.

Prețurile nu vor crește nici cu 10-15% ca și în anii precedenți, datorită crizei actuale în care ne aflăm. Puterea de cumpărare a fost afectată grav de către creșterea prețurilor, implicit a traiului de zi cu zi.

Materialele de construcție s-au scumpit, iar creșterile semnificative a costurilor nu se opresc aici. Unii producători spun că prețurile vor crește din Ianuarie cu cel puțin 20%. Toate acestea în condițiile în care cărămida oricum are prețul dublat față de anul trecut.

Ce materiale sunt în vizorul scumpirilor?

Cărămida nu este singura ce se va scumpi considerabil. Alte materiale ce se vor scumpi sunt:

  • Lemnul;
  • Adezivii;
  • Betonul;
  • Polistirenul.

Fierul este materialul ce s-a dublat ca și preț. Chiar dacă momentan asistăm la o ajustare a prețului său, de anul viitor există șanse să vedem scumpiri semnificative și în acest caz.

Nu era suficient că materialele s-au scumpit. Mâna de lucru devine din ce în ce mai scumpă. Muncitorii sunt primii ce resimt efectele devastatoare ale inflației.

Salariile au rămas la fel, iar costurile unei vieți moderne devin din ce în ce mai piperate. Din această cauză vor lucra mai scump ca și în anii trecuți. Există o presiune imensă pe zona salarială.

Agențiile de imobiliare din Mureș estimează că ritmul vânzărilor de apartamente va scădea considerabil pentru anul ce urmează. Pe de-o parte antreprenorii se luptă cu înăsprirea condițiilor de finanțare, iar pe de altă parte cu creșterea excesivă a prețurilor transportului, alimentelor, materialelor și utilităților.

Toate aceste elemente conduc spre incapacitatea oamenilor de a cumpăra o nouă locuință. Publicul țintă al imobiliarelor Mureș se va micșora considerabil. Pe piață se va încerca însă să se mențină un echilibru.

Ofertele locuințelor noi încep să dispară

Ofertele locuințelor noi sunt din ce în ce mai limitate. O altă sursă de presiune care se va oglindi în preț este obținerea autorizației de construcție pentru noile proiecte.

Așa că majoritatea dezvoltatorilor imobiliari vor investi în proiectele deja existente, care deja au această autorizație. Majoritatea ajung să plătească mai mult pentru terenuri, deoarece le caută deja pe cele cu documentațiile realizate sau în desfășurare.

Toate aceste demersuri conduc spre un cost mult mai mare pe care dezvoltatorii imobiliari îl vor plăti pentru construcția unei simple locuințe. Mai apoi cei ce vor plăti prețul mai mare vor fi clienții.

Care sunt diferențele de criză dintre anul 2008 și anul 2023?

Imobiliarele Mureș sunt de părere că este imposibil să se întâmple același lucru ce s-a întâmplat în anul 2008. Acela era momentul în care o simplă garsonieră s-a ridicat la un preț de 60.000 de euro.

Un apartament cu o suprafață utilă de 50 de mp ajungea la un preț de 80.000 de euro, în timp ce unul cu trei camere ajungea și la 130.000 de euro.

Acela a fost momentul în care prețurile apartamentelor au crescut continuu. În prezent, un apartament cu două camere costă în jur de 57.000 de euro, iar într-un cartier rezidențial ajunge la un preț de 70.000 de euro. Aici vorbim despre blocurile vechi.

Povestea se dublează în cazul blocurilor noi, unde același apartament ajunge să coste dublu. Diferențele dintre cele două crize se reflectă în accesibilitatea de creditare a cetățenilor. În anul 2022, românii nu-și mai permit să-și facă credite.

Așadar, numărul oamenilor ce vor apela la credite ipotecare va scădea semnificativ în perioada imediat următoare. Indicii ROBOR-ului și a IRCC-ului vor continua să crească. Se estimează o creștere a IRCC-ului până la 5,7%, poate chiar 6%.

Se vor ajunge la dobânzi de peste 10%. Asta înseamnă că majoritatea românilor nu-și vor mai permite să achite ratele la credite.

Apartamentele vor avea prețuri exorbitante?

Analiștii de imobiliare Mureș sunt de părere că este imposibil să vedem o creștere a prețurilor. Acum este vorba despre o creștere direct proporțională cu cea a materialelor. Oricum vor exista dezvoltatori ce vor profita de situație.

În momentul curent prețurile imobiliarelor Mureș sunt mari, la fel ca și a celorlalte din țară. Ele vor continua să crească odată cu creșterea prețurilor materialelor.

Un astfel de dezvoltator de imobiliare Mureș se trezește cu o factură de energie de 5 sau chiar 6 ori mai mare, iar prețul materialelor este de 7 ori mai mare față de ultimii doi ani. Nu este de mirare că prețul pe mp a crescut semnificativ, costurile fiind ireal de mari.

Unii dintre dezvoltatori vor fi nevoiți să scoată la vânzare o parte din apartamente la prețuri mai mici, doar pentru a-și putea plăti ratele. Criza actuală ne afectează pe toți, chiar și în imobiliare.

Cele mai multe investiții în imobiliare din România sunt realizate pe credite bancare. Așadar, vor avea credite a căror dobânzi au crescut. Acum nu există o diferență sesizabilă între prețurile apartamentelor noi față de cele vechi.

Evoluția va fi mixtă, deoarece tinerii vor migra către orașele mari, unde prețurile apartamentelor vor crește considerabil, iar în orașele mici, prețurile imobilelor vor scădea. Trăim vremuri cu adevărat instabile.

noiembrie 25th, 2022 by