5 cele mai comune boli ale oamenilor bătrâni

Pe măsură ce corpul îmbătrânește, organismul se deteriorează și nu mai are același mecanism de protecție, lucru care determină apariția a diferite boli. Așadar, persoanele în vârstă au nevoie de o îngrijire specială, adaptată nevoilor lor. Pentru a le putea oferi acestora tot sprijinul, trebuie să știm care sunt cele mai comune afecțiuni cu care aceștia se pot confrunta la vârste înaintate și cum ar trebui să procedăm în astfel de situații.

1.Depresia

Bătrânețea aduce cu sine numeroase schimbări în viața unei persoane, care deseori pot fi greu de acceptat. Vârstnicii vor observa cum sănătatea lor începe să se degradeze și le este din ce în ce mai greu să se descurce singuri. Deseori, anumite funcții de bază ale organismului sunt grav afectate, în timp ce capacitățile cognitive le rămân intacte. În plus, aceștia pot avea de-a face și cu pierderea persoanelor dragi.

Astfel de evenimente au un puternic impact asupra stării psihice a unei persoane, ducând la apariția depresiei. În astfel de cazuri, o discuție cu un specialist și un eventual tratament vor fi de mare ajutor, dar vârstnicii au nevoie și de sprijinul familiei.

2.Boala coronariană

Afecțiunile cardiovasculare sunt, probabil, cele mai răspândite boli printre bătrâni, dintre care boala coronariană fiind cea mai comună. În cazul acestei boli, circulația sângelui către inimă este afectată, deoarece arterele sunt îngustate sau blocate. 

Boala coronariană este o problemă extrem de serioasă, deoarece aceasta poate duce la apariția unui infarct. Un bătrân care a suferit un infarct are nevoie de o îngrijire specială, va trebui să urmeze un tratament strict, să evite efortul fizic și să respecte un regim alimentar echilibrat.

3.Osteoporoza

Această boală este caracterizată de slăbirea sistemului osos și subțierea acestuia în urma deteriorării masei osoase. Osteoporoza este mai răspândită în rândul femeilor, iar acestea se pot confrunta cu fracturi mult mai ușor. 

Una dintre cele mai frecvente probleme asociate este fractura de șold, care poate duce la imobilizarea la pat sau în scaunul cu rotile. Din această cauză, persoanele care suferă de această boală au nevoie de asistență permanentă pentru a-și putea desfășura activitățile zilnice obișnuite.

4.Cancerul

Deși poate afecta persoane de orice vârstă, această boală incurabilă este întâlnită foarte des după vârsta de 60 de ani. Cele mai comune tipuri de cancer care pot apărea la vârstnici sunt cel de sân, de colon, cancerul pulmonar, de prostată sau de piele. 

După primirea unui astfel de diagnostic, va trebui să se intervină imediat cu un tratament potrivit. În afară de îngrijirea fizică, persoanele vârstnice vor avea nevoie și de susținere psihologică, pentru a putea face față unei asemenea boli. Acest ajutor poate fi oferit atât de familie, cât și de un specialist.

5.Boala Alzheimer

Odată cu înaintarea în vârstă, unii seniori pot avea de-a face cu deteriorarea treptată a capacităților cognitive până în momentul în care aceștia nu se mai pot îngriji singuri. Bătrânii care suferă de boli degenerative ale creierului au nevoie de asistență permanentă în stadiile avansate, deoarece aceștia nu mai sunt responsabili de acțiunile lor.

În astfel de situații, se poate apela la serviciile unui azil de bătrâni în București cu asistență medicală specializată pentru persoanele care suferă de Alzheimer. Aceste centre oferă vârstnicilor toată îngrijirea necesară atunci când cei dragi nu le mai pot oferi tot ceea ce au nevoie. Indiferent de boala cu care se confruntă, bătrânii pot găsi astfel de locuri foarte primitoare, perfecte pentru orice nevoi. 

august 24th, 2021 by