15 lucruri bine de știut dacă vrei să călătorești în Turcia

Turcia este, de mult timp, o destinație de vacanță preferată de mulți români, pe bună dreptate, pentru că este un teritoriu fascinant în ceea ce privește cultura, religia și mai ales gastronomia. Cu toate acestea, dacă vrei să te bucuri pe deplin de sejurul în Turcia, trebuie să știi câteva lucruri importante dacă pleci cu mașina personală.

Actele personale de călătorie

  • Pentru o călătorie în Turcia ai nevoie de pașaport. Pașaportul este necesar și în cazul copiilor. Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 150 de zile de la data intrării în această țară. De asemenea, documentul trebuie să aibă cel puțin o filă goală.
  • În Turcia este acceptat și pașaportul temporar (are valabilitate un an).
  • Pentru călătoria în Turcia ai nevoie de asigurare medicală.

Acte necesare în cazul călătoriei cu autoturismul

Dacă pleci în vacanță în Turcia cu mașina personală, trebuie să ai în vedere câteva lucruri.

  • Încheie o asigurare auto care să-ți asigure și eventualele accidente auto dincolo de granițele României. 
  • Nu uita acasă cartea de identitate a mașinii, vei avea nevoie de ea chiar și până ajungi în Turcia, trebuie întotdeauna prezentată împreună cu permisul de conducere.
  • Foarte importantă este împuternicirea auto (procură) din partea proprietarului mașinii. Ai nevoie de acest document și în Turcia, dar și pe drum. Procura trebuie tradusă la un traducător autorizat, trebuie să fie autentificată la notar și apostilată.
  • Dacă ai închiriat autoturismul, ai nevoie de contractul de închiriere și de traducerea acestuia în limba turcă. Documentul trebuie de asemenea legalizat și apostilat. Există aceeași regulă și pentru mașinile care sunt cumpărate în leasing.
  • Interesează-te din timp dacă RCA-ul mașinii tale este valabil și în Turcia. În cazul în care nu este valabil, va trebui să achiziționezi o carte verde pentru a putea călători. 
  • Nu uita că trebuie să fii foarte atent la dispozitivele antiradar. Dacă nu vrei să plătești amenzi usturătoare, asigură-te că aceste dispozitive sunt legale în țara în care te afli.
  • Este foarte important să intri și să ieși cu aceeași mașină din Turcia. Dacă renunți la mașina cu care ai intrat în Turcia pe perioada sejurului, vei avea nevoie de un document eliberat de autorități din care să reiasă că nu ai vândut mașina în Turcia. Explicația acestei prevederi este legată de faptul că în Turcia este interzisă vânzarea de către persoanele fizice a mașinilor aduse din străinătate. De aceea, la vama cu Turcia, șoferii primesc o viză specială pe pașaport, astfel încât să nu poată pleca fără mașina cu care au venit.
  • În cazul în care mașina a suferit avarii în urma unui accident și nu poate fi scoasă din Turcia, trebuie anunțată autoritatea vamală care poate elibera un document în baza căruia se poate părăsi țara fără mașină. Trebuie să te înarmezi cu răbdare într-un asemenea caz, pentru că procedura este destul de complicată.
  • Este bine de știut că toți pasagerii mașinii trebuie să poarte centură de siguranță. În plus, foarte important, este interzis consumul de alcool la volan. Poliția rutieră este foarte activă în Turcia, iar amenzile se încasează pe loc.
  • Atenție unde parchezi mașina în Turcia. Este mai bine să nu parchezi în locuri interzise, pentru că va trebui să pierzi foarte mult timp pentru a recupera o mașină care a fost tractată. În vacanță, timpul este important. 
  • Este bine să știi că în Turcia viteza legală în localitate este de 50 km/h, în afara localității 90 km/h, pe drumurile express 110 km/h, iar pe autostradă 120 km/h.
  • Amenzile rutiere în Turcia pleacă de la 100 de euro.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://ankara.mae.ro, http://istanbul.mae.ro, http://izmir.mae.ro şi www.mae.ro şi informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate.

octombrie 19th, 2021 by