Dispozitive specifice spionilor, folosite acum sute de ani

Cu totii suntem fascinati de filmele cu James Bond si de gadget-urile lui, chiar daca multe dintre ele nu vor ajunge niciodata sa fie reale. In timp ce industria actuala a dat nastere unor dispozitive de spionaj care acum 30 de ani ar fi parut incredibile, vezi microfoane spionaj ieftine pe care le poti cumpara astazi de pe Internet, istoria acestor dispozitive de spionaj nu au avut intotdeauna legatura cu computerele sau satelitii.

Oricat v-ar parea de greu de crezut, istoria spionajului are radacini inca din cele mai vechi timpuri. 

Inaintea Erei Noastre

Istoria gadget-urilor de spionaj merge mult mai departe decat credeti. In anul 500 i.H., spartanii si grecii foloseau propriile „arme” de spionaj numite scytale (schitala). Aceste unelte au avut forma unor cilindri infasurati in pergament sau alt material disponibil si au continut mesaje care trebuiau comunicate in timpul campaniilor militare. Pentru ca destinatarul sa poata descifra mesajul primit, trebuia sa il plaseze pe o tija (cilindru) similar. Daca nu era la fel de gros, mesajul nu se putea descifra. Inteligent, nu?

Anii 1400

In anul 1466, pictorul si arhitectul italian Leon Battista Alberti a inventat ceea ce a s-a numit Cifrul Alberti. Se crede ca este unul dintre primele coduri polialfabetice create vreodata. Acesta permitea scrierea cu usurinta a mesajelor, precum si decodarea lor ulterioara. Cifrul continea doua discuri gravate cu litere, care erau asezate unele peste altele pentru a crea si decoda mesajele.

Anii 1700

Anii 1700 au reprezentat cateva evolutii semnificative in industria spionajului, incluzand „gloantele de argint” si cerneala simpatica.

Gloante de argint (1776)

Gloantele de argint erau niste sfere mici si goale in interior care puteau fi utilizate pentru ascunderea mesajelor. Nu ieseau in evidenta din cauza dimensiunii foarte mici, ceea ce permitea celui care le purta chiar sa le inghita pentru a salva mesajul. 

Cerneala simpatica (1778)

Aceasta cerneala invizibila a fost inventata de dr. James Jay, fratele lui John Jay, cel care a fost primul sef al Curtii Supreme. O substanta chimica era folosita pentru a scrie un mesaj, in timp ce o alta substanta trebuia folosita pentru a o descifra. Jay a dat cerneala lui Silas Deane, un agent al revolutiei care actiona in Franta, si lui George Washington. De la Londra in America, aceasta cerneala simpatica a ajutat la criptarea mesajelor secrete.

mai 18th, 2019 by