Motoarele – intre superstitii si adevar

oferte motociclete si scutere Aprilia

Cel putin o data in viata, orice persoana si-a dorit sa mearga cu o motocicleta. Se spune ca dupa ce te-ai plimbat cu un motor, este greu sa mai uiti adrenalina pe care ai simtit-o iar pasiunea pentru motoare poate deveni un stil de viata la care este greu sa mai renunti.

Pentru multi motociclisti, motorul inseamna distractie, pentru altii, pur si simplu o placere si o necesitate in acelasi timp, ca alternativa de transport. Desi uneori sunt mai expusi in trafic, beneficiile pe care le are mersul cu un motor sunt mai mari si fac ca achizitia sa merite toata investitia.

Devenind din ce in ce mai popular si in Romania, tot mai multi devin adeptii acestui sport, pentru a avea parte de experiente unice si de mai multa libertate. Pe langa pasionatii de motociclete, exista si persoane care isi doresc un motor din nevoia de-a ajunge intr-un timp eficient la locul de munca sau la intalntiri importante, unde nu pot risca sa aiba intarzieri in trafic. Pentru ambele categorii, sunt disponibile o gama larga de motociclete Aprilia si scutere Aprilia, care se pliaza in functie de necesitatile fiecaruia.

Mituri despre motoare

Circula o serie de mituri legate despre pilotarea unui motor sau despre pasionatii de motociclete – unele ritualuri, ciudatenii  si obisnuinte transmise pe cale orala, care te „invata” cum sa circuli mai repede si cum sa reactionezi in unele situatii periculoase. De asemenea,  exista si o multime de axioame false precum „nu mi se va intampla mie”, care sunt deseori luate ca atare de catre motociclistii incepatori. In marea majoritate a cazurilor, acestea raman doar atat – mituri iar cele ce urmeaza, vom prezenta unele dintre cele mai des auzite,  legate despre motociclete sau scutere.

1.  Soferii au ceva cu mine si doresc sa imi faca rau – desi te poti intalni cu soferi care vor fi nemultumiti de faptul ca poti trece cu usurinta pe langa ei, sa ajungi mai repede la destinatie in timp ce ei raman blocati in trafic, asta nu inseamna ca nu isi vor vedea de drumul lor, fara sa atenteze in vreun fel la integritatea ta.

2.  Am sanse foarte mari sa mor – daca respecti regulile esentiale, nu iti intreci limitele si folosesti echipamentul adecvat, reduci considerabil sansele ca sa patesti ceva grav.

3.  Motorul este prevazut cu ABS si controlul tractiunii, asa ca pot circula cu viteza foarte mare – in cazul in care treci de un anumit prag, sistemele de siguranta nu te vor putea salva. Acestea pot face doar diferenta  pe suprafetele cu aderenta scazuta.

4. In cazul in care ai un accident, culca-ti motocicleta pe jos – majoritatea accidentelor se intampla intr-un timp extrem de scurt – fractiune de secunda. Daca ai avea timp sa intuiesti pericolul, sa intocmesti un plan  iar in cele din urma sa culci motorul pe sosea, inseamna ca ai timp suficient si sa eviti respectivul accident sau sa te opresti. Plus ca, este absurd sa provoci un accident ca sa eviti altul. In acest caz, cel mai corect este sa incerci sa franezi cat mai mult cu putina si sa stai cat mai drept.

5. Motoarele nu pot fi detectate de radar – cel mai bine este sa respecti limita de viteza, pentru ca daca este posibila depistarea unei mingi de tenis, cu siguranta se poate depista si un motor, chiar daca este mult mai mic in comparatie cu o masina.

6. Daca iti cumperi motocicleta visurilor tale, vei invata sa o pilotezi –  este recomandat sa incepi cu ceva mai mic si mai putin costisitor, pentru ca in cazul in care visezi la ceva ulta-modern si ulta-scump si esti incepator, ai sanse foarte mari sa faci accidente mai mult sau mai putin grave.

7. Daca te gandesti la accident, vei avea parte de unul – acestea raman doar ganduri  insa nu da curs gandurilor negative  in general pentru ca iti poti distrage atentia de la condus.

8. Trebuie sa utilizezi pneurile noi  o anumita perioada fara sa le umfli la maxim – in cazul in care o sa faci asa, o sa cazi. Desi  pneurile noi au un strat care este usor lucios, se datoreaza felului in care au fost turnate si nu prezinta efecte asupra performantelor. Daca le folosesti sub presiunea care este optima, vor afecta  in mod negativ atat motocicleta cat si siguranta ta.

9. Pentru un plus de viteza, foloseste pneuri de cursa  – pneurile speciale pentru motocicletele de curse prezinta o alta structura  chimica, cu scopul de a oferi maximul de aderenta la temperaturi foarte ridicate. Este dificil sa ajungi sa le incalzesti in asa fel incat sa functioneze corect in conditiile in care circuli pe strada, iar ca si consecinta, poti suferi cazaturi.

10. Nu opresc la semnalul politistului pentru ca nu are cum sa ma prinda – in cazul in care politia iti face semn sa opresti, nu ezita. Nu incerca sa iti intreci limitele si sa fugi pentru ca in foarte multe cazuri, s-a ajuns la accidente grave.

august 15th, 2019 by