Preturi Mici la ANVELOPE ALL SEASON pe Vadrexim.ro !
Romanii au fost mereu mari petrecareti, acordand o deosebita importanta petrecerilor de orice fel. Cu toate astea, in topul petrecerilor preferate de romani se afla cea de nunta. Efectiv, nu ai cum sa te numesti roman adevarat daca nu dai un chef pe cinste atunci cand ti se marita fata ori ti se insoara baiatul. Rochia de mireasa, buchetul de flori, sarmalele, toate trebuie sa fie impecabile si demne de a nu fi uitate niciodata de catre cei ce vin ca invitati la nunta pe care o organizezi. Si-apoi, haideti sa fim seriosi, daca toate astea sunt perfecte, sa primesti un dar de nunta mic devine un lucru aproape imposibil, daca nu chiar 100% imposibil.
Insa, cum facem ca nunta noastra sa se transforme dintr-una banala, intr-una absolut spectaculoasa, despre care se povesteasca peste sute de ani in basme si povesti, si despre care poetii sa scrie adevarate ode? Primul pas spre o nunta perfecta in Romania este sa respectam traditiile zonei. Este bine stiut ca fiecare regiune din tara noastra exista traditii diferite, in functie de poporul migrator care, la un moment dat, ne-a cotropit, fixandu-ne regulile. Asadar, exista superstitii, traditii, obiceiuri cate in luna si in stele, toate personalizate de catre conditiile geografice si de trecerea timpului peste acestea.
Dincolo de traditii si superstitii, este important ca ziua nuntii sa fie una perfecta, pentru ca ea reprezinta piatra de temelie pentru cuplul pentru care se organizeaza tot taraboiul. O nunta inceputa cu dreptul va insemna si o viata inceputa tot cu dreptul. Exact ca un buchet de flori care trebuie sa fie perfect mereu, fara frunzulite si petale uscate, pentru a face o impresie frumoasa privitorului, asa si nunta.
Petitul, primul pas spre casatorie inainte de logodna
Desi in zilele noastre, petitul nu se mai practica, pe timpuri aceasta traditie era una foarte importanta pentru bunul mers al unei nunti si a unei viitoare casnicii. Ce inseamna, mai exact, sa petesti? Sa te duci, tu, mirele, la cea mai apropiata ruda a fetei, de regula parintii acesteia, si sa o ceri lor de nevasta de la acestia. Daca lucrurile mergeau bine si parintii acesteia acceptau cererea ta in casatorie, urmatorul pas era sa te duci la fata draga tie si sa vezi daca accepta si ea sa iti fie sotie, ca sa nu ai supriza potrivit careia parintii ei ti-au dat bine cuvantarea, insa ea nu e pe aceeasi lungime de unda cu tine si cu ei. Un buchet de flori dintre cele preferate de ea va salva oricand situatia, caz in care te afli in impas, iar ea nu-i sigura daca vrea sau nu, ori se mai gandeste.
Dupa ce ai trecut de toate hopurile de mai sus, te poti numi un barbat norocos si poti incepe organizarea nuntii. Nu uita, insa, sa o lasi pe viitoarea mama soacra sa isi spuna cuvantul in bunul mers al lucrurilor, ca sa nu ai probleme de-acum incolo. Iti poti alege si nasii, insa trebuie sa te gandesti inca de dinainte la posibilitatile financiare ale acestora, intrucat o parte dintre cheltuielile de nunta le vor reveni, conform traditiei stravechi, lor.
Traditii, obiceiuri si superstitii, de la daci incoace
Exista asa de multe traditii legate de nunta, incat este inutil sa le insiruim pe toate, insa vom spicui dintre cele mai importante dintre ele. In primul rand, mirele ar trebui sa fie barbierit de catre cel mai bun prieten al acestuia, care, ulterior, ii devine si cavaler de onoare. Dupa ce mirele a fost imbracat frumos, barbierit, scrobit si aranjat, acesta merge catre casa nasilor, unde va fi asteptat cu mancaruri alese, atat el si alaiul de nunta de care este insotit. Nasul ii va pune la gat mirelui papionul de nunta, vor lua cu ei voalul miresei si vor pleca cu totii spre casa acesteia, unde va incepe partea a doua a obiceiului de nunta cde dinaintea nuntii.
In casa miresei se va canta celebra melodie care frange inimile mamelor, tatilor, bunicilor si verilor, „ia-ti mireasa ziua buna”, in timp ce mirease se va gati impreuna cu domnisoarele ei de onoare. Dupa ce mireasa va fi aranjata perfect, aceasta va fi vazuta pentru prima oara de catre mire, el daruindu-i buchetul de flori de mireasa. Ca mai apoi, toata lumea sa mearga la biserica, pentru cununia religioasa.
A doua parte a nuntii si poate si cea mai asteptata, este, asa cum mentionam si la inceput, petrecerea, care poate fi de zi sau de noapte. De regula, petrecerile de nunta de zi sunt mai des intalnite in zona Ardealului, pe cand cele de noapte sunt extrem de populare in celelalte zone ale Romaniei.
Petrecerea va incepe cu o invitatie adresata tuturor mesenilor de a servi un pahar de sampanie, pentru a da tonul petrecerii si a bunei dispozitii, tracul de dans disparand instant in momentul in care ai baut un paharel cat de mic de ceva, nu-i asa? La un astfel de trac ne referim si atunci cand vorbim despre dansul mirilor, acestia trebuind sa fie primii care danseaza in acea seara, conform traditiei de pretutindeni. O traditie mai noua, imprumutata de peste ocean, spune ca, la sfarsitul nuntii, mireasa trebuie sa arunce buchetul de flori peste umar, pentru ca domnisoarele de onoare, cat si toate celelalte reprezentante ale sexului frumos inca nemaritate prezente la acea nunta sa il prinda. Cea care il va prinde va fi sortita casatoriei, in anul urmator.