Studiu de caz: ce contine o cafea de la dozatoarele automate?

Probabil te-ai intrebat de multe ori daca o cafea cumparata de la automatele de vending iti pune in pericol sanatatea. Aproape fiecare magazin alimentar are si un dozator de cafea de unde poti cumpara pahare automate de carton sau de plastic plin cu cafea tip espresso sau bauturi derivate precum cappuccino, caffe latte, cappuccino etc. Aparatele de bauturi calde de generatie mai noua au o varietate foarte mare de selectii, precum ceaiuri de diferite arome, ciocolata calda, Irish coffee, mochaccino si asa mai departe. Toate incepand de la preturi accesibile, chiar si 1 leu pentru un pahar cu o bautura calda.

Iata ce contin cateva din cele mai des consumate bauturi de la automatele de cafea.

Espresso si cafea lunga. Aici lucrurile sunt simple si poti consuma linistit bautura neagra, simpla sau cu zahar. Aceasta selectie iti va oferi o bautura care contine doar cafea si apa, fara alte ingrediente. Nu te astepta insa ca tipul de cafea sa fie unul de calitate superioara, in cel mai bun caz se foloseste o cafea boabe obtinuta dintr-un amestec preponderent Robusta, precum Lavazza Gusto Pieno. In automatele in care se vinde cafea la 1 leu, cel mai probabil vrei gasi insa un sortiment mai slab calitativ.

Cappuccino, caffe latte, latte macchiato si alte preparate pe baza de lapte. La aceste selectii avem o baza de espresso la care se adauga lapte in diferite proportii. Laptele din automatele de vending este de tip pudra sau granule care contine de multe ori aditivi care iti pot pune sanatatea in pericol.

Ciocolata calda. Este, de fapt, ca majoritatea tipurilor de ciocolata calda prezente pe piata, un mix de ingrediente cu anumite procentaje de cacao, diferite in functie de producator. Nici acest produs nu este unul 100% natural.

Ceai. La fel ca in cazul ciocolatei calde, ceaiul obtinut de aparatele automate de bauturi calde este obtinut din prafuri care au in componenta si E-uri. Daca iti este pofta de un ceai, ar fi de preferat sa iti cumperi pliculete cu fructe sau plante uscate, peste care sa torni apa fierbinte.

 

Indiferent ce tip de bautura ai dori sa bei de la un automat de cafea, e bine sa alegi in cunostinta de cauza. Daca un espresso poate fi consumat fara grija, in cazul unor bauturi precum ciocolata calda sau ceaiul ar trebui sa nu ne facem un obicei din a le consuma zilnic.

 

iulie 4th, 2018 by