Daunele morale stabilite în funcţie de zilele de îngrijire medicală

Cabinet Avocat Varzaru Ion

Producerea unui accident rutier soldat cu victime, presupune anumite proceduri atât în stabilirea exactă a părţii vinovate, cât şi în stabilirea daunelor morale şi materiale produse victimelor. Orgamenle competente deţin toate pârghiile prin care vor stabili exact datele totale ale producerii unui accident şi ale urmărilor acestuia.

Daunele morale

Daunele morale reprezintă acordarea unei despăgubiri materiale pentru un prejudiciu de ordin psihic adus victimei unui accident sau familiei restrânse a acesteia, în caz de deces.  Aceste compensaţii materiale au scopul de a îmbunătăţi viaţa victimei sau a familiei acesteia, de a alina trauma produsă în urma accidentului. Astfel, dauna morală reprezintă prejudicierea morală rezultată din vătămarea unui interes nepatrimonial personal. Daunele morale vor fi stabilite pe baza zilelor de îngrijire medicală de care a avut nevoie victima, cât şi de anumite situaţii severe, cum ar fi un prejudiciu estetic permanent şi grav,  producerea unui  avort în urma accidentului sau prezenţa riscului de a pune în pericol viaţa victimei implicate în accident. În aceste situaţii, indiferent de numărul zilelor de îngrijire medicală, se pot stabili daunele morale pe care le-a suferit victima, aceasta având posibilitatea de  solicita despăgubiri.

Daunele morale vor fi stabilite şi în funcţie de baremul  dat de numărul de zile de îngrijire medicală. Însă trebuie ştiut că  dacă te încadrezi în daune morale 50 de zile ingrijiri medicale, valorificarea drepturilor tale se poate realiza doar în cadrul unui proces civil, nu penal.

Zilele de îngrijire medicală şi stabilirea daunelor morale

Pentru a se stabili daunele morale suferite de către victimă, se impune corelarea mai multor date care vor avea drept rezultat contextul emoţional, social şi medical în care se poziţionează victima sau familia victimei în cazul decesului acesteia. Astfel, pe baza certificatului medico-legal, a istoricului medical al victimei şi a situaţiei în care se poziţionează aceasta în urma accidentării, se pot stabili daunele morale pe care aceasta le-a suportat. Astfel, un anumit număr de zile de îngrijire medicală, atrage după sine modificări la nivelul vieţii şi al capacităţii de a-şi exercita activităţile uzuale.

Un număr de zile de îngrijire medicală mai mare de 90, atrage posibilitatea valorificării drepturilor victimei în cadrul unui proces penal. Însă dacă este vorba despre daune morale 50 zile ingrijiri medicale, victima poate solicita despăgubiri morale în cadrul unui proces civil. Hotărâtor  pentru instanţa de judecată în luarea deciziei în ceea ce priveşte acordarea daunelor morale, va fi contextul în care se poziţionează victima în urma recuperării după accident, cât şi a capacităţii acesteia de a-şi relua activităţile care au drept scop obţinerea remuneraţiei necesare întreţinerii sale şi a familiei sale.

Zilele de îngrijire medicală

Îngrijirea medicală nu se referă la zilele petrecute într-un spital, ci la perioada în care victima a necesitat îngrijire directă asigurată de către cadre medicale specializate. În acest sens, stabilirea daunelor morale va fi dictată de durata perioadei în starea de sănătate a victimei a necesitat ajutor şi sprijin specializat, cât şi de starea şi capacităţile victimei la finalul perioadei de recuperare.

decembrie 18th, 2021 by