Ce lucruri trebuie sa stii despre un ciobanesc carpatin?

Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine de zona alpina selectionat dintr-o rasa endemica existenta in spatiul Carpato-Danubian.Nu putem spune prea multe, referitor la istoricul rasei, datorita putinelor date istorice ce ne-au parvenit de-a lungul timpului.

Cu totii stim ca stramosii nostri daci aveau ca ocupatie vitala, pastoritul. De aici si ideea existentei unui aparator al acestor turme. Totul a fost o simpla ipoteza pana in momentul in care s-a descoperit in situl arheologic de la Poiana Doicesti, Jud. Neamt, scheletele a noua caini ciobanesti foarte asemanatoare ca forma si talie cu Ciobanescul Carpatin de astazi.

Redescoperim acelasi tip de caine ciobanesc si in Evul Mediu, in dovezile arheologice din asezarea Medievala Garvani Dinogetia precum si cele din comuna Cetateni, jud. Arges. In acelasi sens putem aminti si existenta unei cupe, datata din anul 1600 ce infatiseaza o vanatoare de urs.

Fiara este incoltita de doi caini care prin talie, prin parul semilung , forma capului, modul de purtare al urechilor si cozii, trimit la Ciobanescul Carpatin actual. In 1905, parintele Ciobanescului German, realiza un studiu asupra tuturor cainilor ciobanesti din toata Europa, existenta in zona carpatica a unei rase de sine statatoare de tip lupoid, rasa ce va fi standardizata mult mai tarziu sub numele de Ciobanesc Romanesc Carpatin.

In 1995 ia fiinta Fundatia pentru Ciobanesc Romanesc Carpatin „Strajerii”, pentru ca in 1998 alti iubitori ai rasei din Romania sa li se alature, fondand primul club de specialitate din Romania, Clubul National al Crescatorilor de Caini Ciobanesti Romanesti Carpatini (CNCCRCC).

HRANA CIOBANESC CARPATIN

Dupa cum probabil bine stiti ciobanescul carpatin romanesc este un caine fara pretentii cand vine vorba de mancare.

Pe munte este hranit de ciobani, dar si de posesorii de caine care prefera unul in apartament, pentru ca este un caine cu o adaptabilitate remarcabila fata de multe rase de caini atat din punct de vedere al mediului si spatiului, dar si din punct de vedere al hranei.

Daca i se asigura hrana necesara si suficienta nu prea conteaza sub ce forma vine aceasta. Poate fi hranit atat cu mancare gatita, cat si cu hrana uscata sau la conserva din magazin.

Sanatatea, bucuria si fericirea se poate citi in ochii si activitatea cainelui si mai ales in blana acestuia. Un ciobanesc carpatin sanatos este oricand gata de actiune si are o blana lucioasa si curata.

Afla si alte informatii despre un ciobanesc carpatin.

mai 26th, 2019 by