Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii daca te confrunti cu artrita reumatoida

Daca tocmai ai fost diagnosticat cu artrita reumatoida (RA), probabil ca ai o multime de intrebari cu privire la aceasta afectiune si ce poate ea sa insemne pentru sanatatea si calitatea vietii tale din viitor.

Artrita reumatoida este o boala autoimuna inflamatorie care afecteaza foarte multe persoane: 1% dintre romani o au, incidenta fiind de 3 ori mai mare in randul femeilor.

Severitatea bolii variaza de la o persoana la alta si poate fi usoara, moderata sau severa.

Cand ai artrita reumatoida, sistemul tau imunitar ataca in mod eronat mucoasa articulatiilor (membrana sinoviala care acopera articulatiile), provocand umflari dureroase, eroziuni osoase si deformari ale articulatiilor.

Artrita reumatoida isi poate avea debutul la orice varsta – cel mai frecvent intre 30 si 40 de ani – si, de obicei, provoaca dureri articulare, oboseala si rigiditate prelungita dupa odihna.

Ca in cadrul oricarei alte afectiuni, cei nou diagnosticati au o serie de nelamuriri legate de RA, de la natura bolii pana la optiunile de tratament. In randurile de mai jos vei gasi cateva raspunsuri pentru unele dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la aceasta boala.

De ce apare artrita reumatoida?

Exista o tendinta in randul pacientilor nou diagnosticati sa se invinovateasca. Iar aceasta este una dintre cele mai frecvente conceptii gresite despre RA, ca boala este provocata de pacient. Insa, la fel ca in cazul oricarei alte boli autoimune, artrita reumatoida se declanseaza singura, fara a fi provocata de modul de viata al pacientului. Cauza bolii ramane in continuare neclara, dar se stie faptul ca aceasta se declanseaza atunci cand sistemul imunitar al organismului functioneaza defectuos si ataca tesuturile si celulele sanatoase.

Bolile autoimune, care variaza de la artrita reumatoida la scleroza multipla si diabetul de tip 1, sunt destul de frecvente. Statisticile arata ca mai bine de un milion de romani se confrunta cu o afectiune autoimuna.

Cat de activa poate fi artrita reumatoida?

Inainte de a putea alege tratamentul, trebuie determinat cat de activa este artrita reumatoida.

Cele trei lucruri pe care reumatologii le fac in cadrul unei consultatii amanuntite este examenul fizic, unele analize de sange si un test cu raze X pentru a gasi eventualele modificari in articulatiile afectate. Astfel, se poate clasifica daca pacientul are o boala usoara, moderata sau avansata.

In functie de cat de activa este boala se stabileste planul de tratament al artritei reumatoide.

Exista factori externi care pot afecta tratamentul pentru RA?

Din pacate, un procent foarte mare dintre pacientii care sufera de artrita au, de asemenea, o alta afectiune, mentionata de medici drept o afectiune comorbida.

Asadar, un alt pas crucial in tratarea artritei reumatoide este sa se afla daca pacientul are comorbidati. In cazul in care exista si alte afectiuni, este posibil ca medicul reumatolog sa fie nevoit sa prescrie medicamente diferite de cele obisnuite.

Un alt exemplu este daca pacientul are antecedente familiale de scleroza multipla. In acest caz, exista alte medicamente care nu pot fi prescrise (pentru RA).

Ce tratament trebuie urmat de catre cei diagnosticati cu artrita reumatoida?

Nu exista remediu pentru artrita reumatoida. Dar studiile clinice indica faptul ca simptomele pot fi ameliorate sau prevenite atunci cand pacientul incepe devreme un tratament cu medicamente antireumatice.

Tipurile de medicamente recomandate de medici depind de gravitatea simptomelor si de cat timp pacientul sufera de aceasta boala. Lista de medicamente poate include antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente cu corticosteroizi, medicamente antireumatice modificatoare ale bolii si anumiti agenti biologici.

Doctorii recomanda adesea pacientilor sa efectueze in mod regulat sedinte la o clinica de kinetoterapie Bucuresti pentru a invata diverse exercitii fizice in vederea mentinerii articulatiilor cat mai flexibile. Totodata, tratamentele de kinetoterapie ajuta la scaderea durerilor survenite ca urmare a bolii, scad intr-o oarecare masura inflamatiile si stimuleaza circulatia periferica. Nu in ultimul rand, kinetoterapeutul poate sugera noi modalitati de a face sarcinile zilnice, in asa fel incat articulatiile sa nu fie suprasolicitate.

De mentionat, insa, ca tratamentul kinetoterapeutic trebuie folosit concomitent cu celelalte mijloace recuperatorii, fiind doar o parte a planului terapeutic general.

iulie 3rd, 2020 by