3 motive pentru care încă nu poți economisi bani

Mulți știu cum să cheltuiască banii, dar să învețe cum să îi economisească este o poveste cu totul și cu totul diferită. Probabil și tu ești în aceeași situație. De fiecare dată când primești salariul încerci să pui câțiva bani deoparte, însă – la sfârșit de lună – constați că fie ți-a mai rămas o sumă mică, fie ești falit. Motivele sunt numeroase, dar cele mai comune sunt legate de salariul mult prea mic și de cheltuielile pe care nu ai cum să le eviți.

Cert este că în ciuda tuturor acestor obstacole, care ne pun în incapacitate de a face economii, există oameni care reușesc să strângă bani lună de lună. Și au un salariu mic și trebuie să plătească și facturi.

Așadar, dacă îți dorești, se poate. Trebuie doar să vrei. Motivele reale pentru care lună de lună rămâi falit țin mai mult de modul în care tu vezi lucrurile și nu de salariul pe care îl ai. Să economisești bani este greu, ce-i drept, dar nu imposibil. Iată câteva motive din cauza cărora nu poți economisi și ce trebuie să faci pentru a le combate.

Îți compari viața cu cea a celor din jur

Care este primul lucru care îți vine în minte, când primești o primă de la job? Cumva să îți cumperi ceva nou? Un bun pe care un prieten, ori un vecin tocmai l-a achiziționat? Dacă da, află că dependența de validarea socială, prin bunurile pe care le ai (mașină, telefon, ori poate chiar și haine), este un lucru nociv, atât din punct de vedere financiar, cât și personal. Nevoia psihologică din spatele acestui obicei este aceea de a fi acceptat de societate. Vrei să arăți că faci parte dintr-o anumită clasă socială, că tu nu ești mai prejos decât cunoscuții tăi. Însă, ar trebui să te gândești că poate aceștia sunt susținuți financiar de părinți, au primit moșteniri etc. Ori, poate, trăiesc pe datorie.

Într-adevăr, suntem catalogați în funcție de lucrurile pe care le avem, de hainele pe care le purtăm. Însă asta nu înseamnă să irosim banii pe prostii, pe tot felul de nimicuri care nu ne sunt necesare. În loc să faci acest lucru, mai bine economisești. Împrietenește-te cu oameni care sunt pe aceeași lungime de undă cu tine și crește-ți respectul de sine. Este mult mai important ceea ce crezi tu, nu ceilalți.

Plătește-te pe tine

Există un motiv pentru care „a te plăti pe tine mai întâi” este o regulă de aur a finanțelor personale.

Ideea generală este simplă: Virează un anumit procent din salariu, într-un cont separat. Acest procent face parte din economiile tale. Restul banilor folosește-i pentru facturi și alte cheltuieli.

În plus, pentru ca tentația să nu fie mare, gândește-te că nu îi ai. Decât să îi dai pe nimicuri, mai bine îi strângi și îi investești într-o afacere proprie. De asemenea, dacă nu ai suficienți bani strânși, Viva Credit îți oferă credite online avantajoase, pentru care ai nevoie de un minim de acte. Practic, obții aprobarea rapid și primești până la 2.000 lei fără garanții, giranți sau adeverință de venit.

În plus, dacă ești client nou, ai dobanda 0% in primele 30 de zile. Aceste credite IFN sunt un real ajutor când ești într-un impas financiar. Așa că, nu ezita să aplici pentru unul, mai ales dacă ai de gând să investești banii în ceva folositor.

Nu folosești bani cash

Deși poate pare stupid și acest lucru este un motiv din cauza căruia nu poți economisi. Banii cash au multe beneficii, iar cel mai important este că îi poți vedea. Odată ce i-ai cheltuit, au dispărut și nu mai sunt ai tăi.  Alocă o anumită sumă pentru distracție, ori haine și încearcă să nu plătești folosind cardul de credit, ci să plătești în numerar.

Este ușor să găsești scuze pentru faptul că nu reușești să pui bani deoparte. Însă, decât să te vaiți că ai multe cheltuieli, ori că ai un salariu mic, mai bine te motivezi și începi să economisești. Nu strică să ai bani în cont, pentru că nu se știe niciodată ce lucruri urgente pot apărea. Fă-ți un plan privind bugetul alocat alimentelor, distracției și celorlalte cheltuieli, pentru a ști exact pe ce ai dat banii. Și, nu în ultimul rând, încearcă să te motivezi și să renunți la obiceiul de a face cumpărături compulsive. Cu puțină determinare, lucrurile vor ieși așa cum ți-ai propus.

martie 9th, 2019 by