Preturi Mici la ANVELOPE ALL SEASON pe Vadrexim.ro !
Se estimeaza ca una din douazeci de persoane care folosesc in mod regulat computerul dezvolta sindrom de tunel carpian (STC), o afectiune dureroasa cauzata de presiunea asupra nervului median din tunelul carpian aflat in incheietura mainii.
Fiind o afectiune atat de des intalnita, tot mai multe informatii au aparut in media in legatura cu acest subiect. Din pacate, multe dintre aceste informatii sunt mituri sau sunt doar partial adevarate.
In randurile urmatoare vom divulga cateva dintre cele mai frecvente mituri despre sindromul de tunel carpian, ajutandu-te sa intelegi mai bine optiunile de tratament pentru aceasta afectiune dureroasa.
Adevar: Aproximativ 90% din cazurile de sindrom de tunel carpian sunt idiopatice, adica nimeni nu stie de unde provin. Este adevarat ca utilizarea intensa a computerului poate duce la dezvoltarea acestei neuropatii a nervului median la incheietura mainii, dar este important sa stii ca oricine o poate dezvolta. Chiar daca nu ai stat niciodata in fata unui computer, poti fi totusi diagnosticat cu STC.
Adevar: Un alt mit este ca barbatii care lucreaza cu mainile lor prezinta un risc mai mare de a dezvolta STC decat femeile. Potrivit Institutului American de Tulburari Neurologice si AVC, femeile au sanse de trei ori mai mari de a fi diagnosticate cu STC decat barbatii. Conform cercetatorilor, femeile insarcinate sau care au copii mici prezinta cel mai mare risc, din cauza schimbarilor hormonale ce duc la acumulari hidrice in exces in tesuturi.
Adevar: Multi oameni cred ca STC afecteaza doar mainile si incheietura mainii, dar medicii au descoperit cateva fapte surprinzatoare despre aceasta afectiune. Conform cercetarilor, s-a observat ca STC sever poate fi simtit si in alte parti ale corpului, precum umarul si chiar gatul. Medicii afirma ca poate fi dificil de localizat aceasta senzatie de amortire, cu toate acestea, durerile severe de gat si umar pot fi un rezultat al sindromului de tunel carpian.
Adevar: Daca ai fost diagnosticat cu sindrom de tunel carpian, este posibil sa citesti despre diferite proceduri chirurgicale si sa crezi ca aceasta este singura optiune de tratament. Desi interventia chirurgicala reprezinta singura metoda de a trata definitiv boala, exista totusi cateva metode nechirurgicale care ajuta la ameliorarea simptomelor si la tinerea bolii sub control. Fiziokinetoterapia este o metoda eficienta atunci cand vine vorba de atenuarea simptomelor. De asemenea, medicul specialist in chirurgica mainii ti-ar putea recomanda purtarea unei atele personalizate pentru incheietura mainii, conceputa pentru a reduce presiunea asupra nervului median. Nu in ultimul rand, injectarea unor substante cu rol antiinflamator (corticosteroizi) este destul de eficienta in inlaturarea durerilor.
De retinut ca tratamentul conservator da rezultate doar in cazul in care afectiunea este in stadiu incipient. Daca sindromul de tunel carpian se afla in stadiu avansat, tratamentul chirurgical, care inlatura banda compresiva, reprezinta cea mai buna solutie.
Informatii furnizate cu ajutorul dr. Vladislav Gyebnar