Stiai ca studierea unui instrument muzical are reale beneficii asupra copiilor cu nevoi speciale? Afla care sunt acestea!

Muzicoterapia are multiple beneficii, mai ales asupra copiilor si adolescentilor cu nevoi speciale. Terapia muzicala poate ajuta la ameliorarea durerilor si la reducerea stresului sau anxietatii pacientului, avand ca rezultat modificari fiziologice precum respiratie si debit cardiac imbunatatit, tensiune arteriala mai mica, ritm cardiac redus sau chiar tensiune musculara relaxata. Pe langa acestea, studierea unui instrument muzical mai are numeroase beneficii suplimentare, care merita mentionate.

Iata care sunt beneficiile pe care studierea unui instrument muzical le poate avea asupra copiilor cu nevoi speciale!

Imbunatateste coordonarea

Pentru a interpreta piese muzicale, creierul uman trebuie sa functioneze la viteze avansate si sa gaseasca un echilibru intre cele doua emisfere ale sale. Asadar, studierea unui instrument, oricare este acesta, poate avea reale beneficii asupra coordonarii optime.

Fie ca este vorba de un pian digital, fie ca alegerea copilului tau consta intr-o chitara sau un set de tobe, oricare dintre acestea contribuie la imbunatatirea sanatii fizice si psihice. Daca si tu iti doresti sa iti ajuti copilul sa isi depaseasca problemele cu care se confrunta zi de zi, cauta cateva modele de piane digitale de la branduri renumite in domeniu si fa-i acestuia un cadou care i-ar putea schimba intreaga viata. Pe site-ul Mcmusic.ro poti gasi numeroase astfel de instrumente muzicale cu diferite caracteristici, potrivite atat pentru incepatori, cat si pentru cei mai avansati.

Dezvolta abilitatile matematice

Studierea unui instrument poate parea un act creativ, insa acest proces implica si numeroase concepte matematice. Muzica si matematica sunt strans legate intre ele, din foarte multe puncte de vedere. Intelegand ritmul si gamele, spre exemplu, copiii invata cum sa imparta, sa interpreteze fractii sau sa recunoasca tiparele.

Imbunatateste abilitatile de citire si intelegere

Invatarea si redarea muzicii necesita o lectura si o intelegere constante. Copiii si adolescentii trebuie sa identifice o nota pe pagina si, in acelasi timp, sa recunoasca unde se situeaza aceasta pe instrumentul lor, cat timp sa o tina, ce deget sa foloseasca si cat de tare sa o cante. De asemenea, trebuie sa identifice daca nota trebuie redata scurt si clar, sau neted si conectata la urmatoarea secventa muzicala. Invatarea si intelegerea unei astfel de partituri poate facilita, astfel, alte procese educative pentru copilul tau, precum citirea si interpretarea literaturii la scoala.

Creste abilitatile de ascultare

Pentru a canta la un instrument, copiii trebuie sa asculte si sa asimileze cu atentie o serie informatii noi. Nu numai ca trebuie sa fie atenti la instructiunile profesorului sau terapeutului muzical, ci trebuie sa invete sa simta ritmul, inaltimea si viteza. Acest lucru iti va ajuta copilul sa treaca peste problemele de concentrare specifice afectiunii sale, imbunatatindu-i, in acelasi timp, memoria.

Dezvolta abilitatile sociale

In functie de ceea ce decide terapeutul, muzicoterapia se poate face fie in mod individual, fie in grupuri. Atunci cand sunt angajati intr-un cadru colectiv, acest lucru necesita ca toti participantii sa lucreze impreuna. Interactiunea cu alte persoane cu problemele similare ii va oferi copilului tau posibilitatea de a-si face noi prieteni si de a-si exersa aptitudinile de socializare.

Creste abilitatile de memorie

Studierea unui instrument il invata pe copil cum sa creeze, sa stocheze si sa recupereze amintiri intr-un mod mai eficient. Intr-un spital, acest lucru poate distrage atentia de la activitatile desfasurate in prezent, tocmai pentru a usura timpul petrecut in acest loc. 

Creeaza un sentiment de realizare

A invata sa canti la un instrument necesita mult timp, rabdare si practica. In timpul lectiilor de muzica sau al muzicoterapiei, un profesor sau terapeut isi va stabili obiective pe termen scurt si lung. Pe masura ce copilul isi atinge obiectivele, acesta va simti un sentiment de realizare si mandrie, care il va determina sa aiba mai multa incredere in capacitatile sale.

In concluzie, studierea muzicii in randul copiiilor cu afectiuni medicale este foarte importanta. Din pacate, o astfel de activitate se practica in foarte putine spitale din Romania, asa ca ajuta-ti acum copilul sa treaca peste probleme dandu-i in dar propriul sau instrument, pe care sa il experimenteze acasa!

Sursa foto: Shutterstock.com.

martie 24th, 2021 by