Top 4 alimente care distrug dintii

Alegerile alimentare pe care le facem sunt decisive atat pentru functionarea organismului, cat si pentru sanatatea cavitatii orale. Dantura noastra este foarte sensibila la unele componente din alimente si bauturi si poate avea de suferit. Tocmai de aceea va prezentam 4 categorii de alimente pe care este bine sa le consumati cu grija.

 

  1. Alimente bogate in zahar

Desi iubim dulcele, se pare ca acesta nu este cel mai bun prieten al danturii sanatoase. Bacteriile din cavitatea bucala consuma zaharul pentru a produce acizi care deterioreaza smaltul dintilor, astfel incat o simpla gustare bogata in zahar va duce la un atac acid de cel putin 20 de minute asupra dintilor. Printre cele mai daunatoare sunt bomboanele si caramelele, deoarece permit zaharului sa stagneze pe suprafata dentara o perioada mai mare.

 

  1. Bauturi racoritoare

Indiferent in ce cabinete stomatologice mergeti, vi se va spune un singur lucru – sa evitati consumul de bauturi racoritoare. Acestea contin zahar, acid fosforic si acid citric, componente cu efecte nocive asupra dintilor. In cazul in care va este greu sa renuntati la aceste bauturi, este recomandat sa clatiti gura cu apa imediat dupa consumul acestora.

 

  1. Alimente bogate in amidon

Alimentele cu un continut ridicat in amidon, precum sunt chipsurile si painea moale, raman blocate intre dinti, dar si pe suprafetele retentive ale acestora, favorizand, din nefericire, formarea bacteriilor. Pentru a evita neplacerile produse de aceste mancaruri, se recomanda spalarea pe dinti dupa ce le consumati.

 

  1. Fructele citrice

Desi sunt deosebit de sanatoase gratie continutului de substante nutritive, citricele contin acid citric, care actioneaza asupra smaltului dintilor si il erodeaza. Astfel, creste riscul de aparitie a cariilor, motiv pentru care trebuie sa avem grija la acest efect atunci cand le consumam cu regularitate sau in cantitati mai mari.

In cazul in care exageram cu anumite alimente, este bine sa luam masuri imediat ce observam o influenta negativa asupra dintilor, sanatatea acestora fiind mai importanta decat anumite preferinte culinare.

 

septembrie 13th, 2018 by