Cum convingi copilul sa mearga la stomatolog fara teama?

Vizita  la un cabinet stomaotolgic nu este o mare bucurie pentru multi dintre noi, adulti sau copii, iar aceasta proverbiala teama o pastram unii dintre noi din generatie in generatie, mai cu seama din trecut, atunci cand si ustensilele, metodele de lucru presupuneau intradevar mult mai multa durere.

Intre timp, tehnicile in domeniul medical si deci si in ramura stomatologiei au avansat mult si au inlocuit multe dintre practicile vechi, vazute acum ca aproape barbare, cu altele extrem de confortabile si care presupun un grad minim de durere.

Dar cand vine vorba despre stomatologie copii, fiecare parinte isi doreste ca cel mic sa nu treaca prin propriile lor experiente neplacute, multi inca mai resimitind acea spaima de dentist.

Asta nu inseamna ca si copilul va trece prin aceleasi emotii si aceeasi panica pe care au simtit-o parintii, daca acestia vor proceda cum trebuie din  timp. Asa ca cel mai bine este ca prima vizita a copilului la dentist sa fie facuta foarte devreme si nu atunci cand cel mic are deja primele probleme cu dantura.

Prima vizita, care trebuie sa fie facuta cat mai devreme, chiar si la trei anisori sau chiar mai putin de atat, este recomandat sa fie una in care cel mic doar sa se familiarizeze pur si simplu cu cabinetul medicului sau stomatolog. Sa aiba astfel posibilitatea sa isi creeze o relatie cat mai placuta cu acesta, deci sa il cunoasca intr-un context in care el nu resimte vreo durere, pentru a nu-l asocia apoi, de fiecare data, pe medic cu suferinta resimtita.

De asemenea, respectarea igienei orale este extrem de importanta de la o varsta foarte frageda, cu inceperea periajului chiar de la aparitia primilor dintisori, mai intai cu ajutorul parintilor, apoi imitand singuri miscarile acestora. O grija mare trebuie manifestata pentru alimentatia corecta, sanatoasa a copilului, fara prea multe dulciuri care sa contribuie la dezvoltarea cariilor si a altor probleme ale danturii.

Insuflandu-i din timp copilului grija pentru propria dantura, prin respectarea unei igiene orale corecte, cu utilizarea de periute si paste de dinti potrivite varstei lui, acesta va intelege mult mai bine si roul vizitelor la cabinetul stomatologic , vizitele fiind bine sa fie programate periodic, astfel incat copilul sa se obisnuiasca si cu acest aspect si sa il accepte mai usor.

mai 5th, 2020 by