Ce trebuie să știi despre alveolită: de ce apare și care sunt metodele de tratare la care poți apela?

Alveolita post-extracție este una dintre afecțiunile cu care pacienții se pot confrunta după o extracție de dinți sau măsele, însă poate fi tratată destul de ușor. Este vorba despre o problemă medicală cauzată în general de mai mulți factori și din cauza căreia procesul natural de vindecare este împiedicat. De preferat este ca oamenii să știe cât mai multe lucruri despre această afecțiune, pentru a ști cum să acționeze și cum să o îndepărteze cât mai ușor!

Care sunt factorii ce pot perturba formarea ori fixarea cheagului de sânge?

Imediat după o extracție normală, în golul din cavitatea bucală trebuie să se formeze un cheag de sânge, care să ajute la refacerea țesutului. Din păcate, însă, în anumite cazuri există câțiva factori care pot împiedica acest process. Printre cei mai importanți se numără următorii:

·   traumatismele de la nivelul pereților osoși cauzate de intervenții laborioase;

·   fragmente rămase în alveolă;

·   infecții preexistente;

·   tratamente care au necesitat utilizarea substanțelor homeostatice și vasoconstrictori.

Cum poți depista alveolita în funcție de simptome?

Printre elementele de care mai trebuie să știe oamenii se numără și simptomele cu ajutorul cărora pot identifica foarte ușor afecțiunea. De exemplu, ei trebuie să solicite ajutorul medicului stomatolog dacă după extracție simt:

·   febră;

·   ganglioni inflamați;

·   halenă (respirație urât mirositoare);

·   stare generală de iritabilitate;

·   lipsa poftei de mâncare.

Tipuri de alveolită

Conform medicilor stomatologi, afecțiunea poate fi de 2 tipuri, în funcție de modul în care se desfășoară:

–    uscată – reprezintă un proces localizat la nivelul alveolei postextracționale și se întâlnește de cele mai multe ori la pacienții care au sistemul imunitar afectat;

–    umedă – se poate explica prin acumularea de țesut de granulație în exces la nivelul alveolei postextracționale și se manifestă în general prin dureri moderate, cheaguri exuberante, murdare și suprainfectate.

Tratamente preventive

Oamenii mai trebui să aibă în vedere și faptul că există tratamente preventive, pe care le pot folosi, astfel încât să împiedice formarea alveolitei:

–    atenție la igiena orală: periajul dentar trebuie realizat cu grijă, însă conștiincios;

–    detartrajul preoperator;

–    curățarea și aplicarea obturațiilor provizorii la dinții cariați sau care au probleme;

–    renunțarea la fumat cu cel puțin 2 zile înainte de intervenția stomatologică;

–    administrarea unor medicamente specifice pentru bolile asociate;

–    administrarea de antibiotice pentru extracțiile recent realizate;

–    respectarea indicațiilor postextracționale.

Recomandat este ca atunci când oamenii observă simptomele anterior menționate să meargă cât mai curând la un cabinet stomatologic și să ceară ajutor de specialitate. Doar astfel vor putea oamenii să scape de durerea provocată de afecțiunea cu care se confruntă. În urma unui consult atent, medicii vor ști cum să acționeze pentru fiecare pacient în parte.

Îngrijirea danturii este esențială – doar mergând regulat la un medic stomatolog vor putea oamenii să aibă grijă de dantura lor și să se bucure de o masticație corectă, de o vorbire fluentă și corectă, dar și de un aspect fizic plăcut.

ianuarie 6th, 2021 by