Apartament in bloc vechi sau apartament in bloc nou?

Una dintre dilemele oricarui tanar care isi doreste o locuinta in oras este legata de anul in care a fost construit blocul in care urmeaza sa locuiasca. Exista zeci de mii de apartamente de vanzare in Bucuresti , insa foarte putine sunt cele care reusesc sa bifeze toate cerintele normale ale cumparatorilor. Acest lucru este cauzat de faptul ca majoritatea apartamentelor din zone bune sunt construite cu mult inaintea anilor ’90, in timp ce apartamentele noi se afla undeva la marginea orasului sau sunt extrem de scumpe.

Ce alegi, asadar? Apartament nou sau apartament vechi?

Apartamentele vechi. Sunt apartamentele cu care fiecare dintre noi este, intr-un fel sau altul, familiarizat. Avantajele pe care le ofera pot fi foarte convingatoare, mai ales daca iti doresti sa locuiesti intr-o zona cat mai centrala si sa nu platesti sume impresionante de bani pentru locuinta:

  • Sunt construite in cele mai bune zone ale orasului;
  • Au un cost mai mic decat apartamentele noi;
  • Sunt racordate deja la toate utilitatile orasului;
  • Au, de cele mai multe ori, toate utilitatile la indemana.

Din pacate, dezavantajele pot sa incline foarte mult balanta inspre apartamentele noi. Constructiile pot fi destul de fragile in fata eventualelor cutremure, instalatiile pot fi vechi iar costurile cu incalzirea sunt adeseori foarte mari. Pe langa asta, compartimentarea nu este intotdeauna cea dorita.

Apartamentele noi. Sunt prima optiune pentru toti cei care isi doresc o locuinta in care sa isi puna amprenta. Acestea sunt rezistente impotriva cutremurelor, nu necesita investitii in modernizare, sunt izolate cu polistiren sau cu vata bazaltica, ceea ce inseamna ca generezeaza cheltuieli mici pentru intretinere si au variante moderne de impartire a camerelor.

Lista avantajelor poate sa continue cu faptul ca sunt mult mai luminoase, au un numar mai mare de bai, au centrala termica proprie si au instalatii sanitare ce pot fi folosite fara probleme chiar si zeci de ani.

Este adevarat ca un apartament nou prezinta dezavantajul zonei in care se afla. De cele mai multe ori, complexele de apartamente nou construite sunt in zone marginase ale orasului, ceea ce poate reprezenta o problema atunci cand vine vorba despre transport sau chiar despre utilitatile din proximitate.

Ce sa urmaresti atunci cand iti iei apartament?

Cu siguranta, este mai atractiv un apartament nou, atata vreme cat are toate utilitatile la indemana. Totusi, un apartament vechi iti poate oferi la randul sau o multime de avantaje. Atunci cand faci o achizitie de acest fel este bine sa treci putin peste anul constructiei si sa urmaresti lucrurile cu adevarat importante:

  • Angajeaza o firma de constructori care sa faca verificari pentru structura de rezistenta a blocului. Chiar si blocurile noi pot avea probleme;
  • Plimba-te prin vecinatate si asigura-te ca zona este una buna, sigura si are cat mai multe magazine, farmacii, spitale si alte utilitati de acest fel;
  • Vorbeste cu vecinii! Vei afla informatii legate de costurile intretinerii si vei descoperi daca aveti sau nu lucruri in comun;

Micile detalii conteaza foarte mult iar investitia intr-un apartament este pe viata. Tocmai de aceea, este bine sa iti iei tot timpul pentru a verifica fiecare detaliu al apartamentului pe care ai pus ochii, indiferent ca este nou sau vechi.

decembrie 31st, 2019 by