Cum ne protejăm bugetul de evenimentele neprevăzute. Importanța unui fond de urgență

Expuși la foarte multe tentații consumeriste, românii învață să cheltuiască tot mai mult și să economisească din ce în ce mai puțin. Din păcate, această mentalitate se dovedește a fi foarte păguboasă pe termen lung, pentru că, în lipsa unei planificări financiare corecte, orice eveniment neprevăzut va da complet peste cap bugetul familiei. 

Oricând pot să apară situații de urgență, imposibil de prevăzut – o boală, un accident, o reparație foarte costisitoare care trebuie făcută în locuință sau la mașină, ori pierderea locului de muncă. Toate aceste evenimente nedorite vor avea consecințe serioase în bugetul familiei, dacă nu există un „fond de urgență”. 

Acest fond, conceput special pentru a putea acoperi asemenea situații, ar trebui să se regăsească în bugetul fiecărei familii, încă de la încasarea primelor venituri. Fondul de urgență trebuie conceput în așa fel încât să poată acoperi toate cheltuielile de bază ale familiei (chirie, rate la bancă, alimente, facturi) timp de 3-6 luni. 

Desigur, va fi nevoie de mult timp pentru ca o familie să poată pune deoparte toți banii necesari, dar acest fond este esențial, pentru că reprezintă o plasă de siguranță. Abia după completarea acestei rezerve este indicat să se treacă și la economisirea în alte scopuri.

Planificarea financiară presupune stabilirea unei strategii de economisire și investire după o atentă evaluare a situației financiare. În economisirea pe termen lung trebuie pornit de la o analiză a veniturilor noastre constante, a datoriilor și nu ar trebui eliminată posibilitatea apariției unor evenimente neplăcute, pentru care trebuie constituit fondul de urgență. Strategia stabilită la început se recomandă a fi respectată, dar și adaptată la momentul în care apar alte priorități sau modificări în bugetul familiei. De asemenea, este posibil să depistăm și alte oportunități de creștere a veniturilor și atunci putem interveni pe strategie, rămânând fideli însă obiectivelor propuse”, declară Horia Gustă, Director General Certinvest.

Economisirea banilor pentru un fond de urgență nu este chiar atât de complicată. Este important să existe un plan, care să fie respectat și care să nu presupună un efort financiar deosebit din partea familiei, astfel încât să se acumuleze frustrări.

Iată cum ar trebui conceput un buget corect, în funcție de necesitățile specifice fiecărei vârste.

Începutul carierei: 18-25 de ani 

În această perioadă, cei mai mulți dintre noi își finalizează studiile și își găsesc primul loc de muncă. Apar și primele planuri de viitor: aprofundarea studiilor, întemeierea unei familii, cumpărarea unei locuințe sau a unei mașini. Dar, pentru că nu există încă multe obligații, riscul poate fi, într-o oarecare măsură, tolerat. O alegere inspirată pentru această perioadă este investirea banilor care pot fi economisiți în diferite fonduri de investiții, în special în acțiuni. De asemenea, ar fi bine să începem încă de pe acum să cotizăm și la un fond de pensii privat. 

Mai multe responsabilități: 25-35 de ani

Pentru mulți dintre noi a venit momentul întemeierii unei familii, în timp ce alții au ales să-și deschidă și o afacere sau să urmeze diferite cursuri, pentru specializare. Este o perioadă mai dificilă, pentru că sunt mai multe responsabilități și cheltuieli, de aceea este posibil ca în această perioadă să economisim sume mai mici. Bugetul trebuie să fie însă foarte bine gândit, pentru a ne putea bucura de un nivel confortabil de trai, dar fără să neglijăm economisirea.

Consolidarea situației financiare: 35-60 de ani 

La această vârstă ar trebui să avem deja suficientă experiență pentru a ne putea organiza corect bugetul. Trebuie să urmăm planul financiar stabilit la început și să economisim, gândindu-ne din ce în ce mai mult la momentul pensionării, care se apropie. În acest moment, contribuția la un fond privat de pensii devine extrem de importantă, dar ea ar trebui completată și de alte fonduri de investiții.

Prin urmare, administrarea corectă a bugetului stă în puterea noastră. Dacă vom înțelege importanța organizării corecte a finanțelor personale și existența unor fonduri de economisire, atunci nu o să fie complicat să punem bani deoparte.

decembrie 17th, 2019 by