Cand cumpara icoane argint crestinii stiu ca sunt sfinte. Dar in urmatoarele randuri vom discuta mai multe despre sfintenia caracteristica icoanelor.
Sfintenia este de fapt o trasatura a Divinului: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Acestea sunt sfinte prin natura lor. Orice altceva, care nu este divin prin natura, poate fi separat de lumea cazuta de Dumnezeu si poate fi pe buna dreptate catalogat drept „sfant” (ceea ce s-ar traduce prin „separat”, „special”, „diferit”). Astfel, o „scriptura” reprezinta orice este scris, in timp ce Sfintele Scripturi se refera in mod specific la scrierile revelate divin crestinilor: Sfanta Biblie (termenul de Biblie vine de la cuvantul grec „carte”). In acest sens, ceea ce face ca Biclia sa fie Sfanta este continutul sau si sursa continutului sau.
Acelasi lucru este valabil si pentru Sfintele Icoane: imagini descrise ca fiind sfinte datorita a ceea ce reprezinta si izvorului de inspiratie. Cu alte cuvinte,
icoane argint sunt sfinte data:
– In descrie pe Iisus Hristos sau alte Persoane Sfinte din Sfanta Treime, Ingeri Sginti, Sfinti sau alte obiecte sfinte (de exemplu crucea). Ca sa continuam paralela cu Sfanta Scriptura: Biblia este „sfanta” pentru ca are legatura cu revelatia Lui Dumnezeu asupra omului, in special in persoana Domnului nostru Iisus Hristos. Vechiul Testament prefigureaza si profeteste intruparea Sa, in timp ce Noul Testament il descrie pe deplin, alaturi de moartea si invierea sa. Pentru crestini, alte carti care se refera la lucruri usor diferite sau revelatii ciudate, care nu sunt legate de Iisus Hristos, nu sunt considerate sfinte. Biblia este Sfanta deoarece descrie lucruri sfinte si revelatia sfanta. Icoanele sunt sfinte pentru ca descriu lucruri, persoane si revelatii sfinte – in primul rand in persoana Lui Iisus Hristos.
– Redarea este una adevarata. Cele patru Evanghelii nu sunt singurele scrieri din lume care pretind sa-l descrie pe Iisus Hristos. O serie de asa numite evanghelii au fost respinse de Biserica timpurie. Motivele pentru care acestea au fost in mare parte pe aceeasi linie: descrierea lui Iisus Hristos nu era adevarata. Aceste evanghelii nu erau de acord cu invatatura apostolica pe care o promova Iisus Hristos, in parte parte din cauza faptului ca nu erau scrise de catre ucenicii care au trait in timpul lui Hristos (cu toate ca pretindeau acest lucru). Nu faceau parte din Biserica, cu toate ca unii manifestau intentii pioase de a-l prezenta pe Hristos credinciosilor. Evangheliile provin din marturiile martorilor ucenicilor care erau acolo cand Iisus Hristos a fost pe pamant – acestea sunt rezultalul revelatiei divine. Alte opinii care au derivat din aceste marturii timpurii nu ni-l prezinta pe Hristos, ci un idol: un produs al imaginatiei umane. In mod similar, aceste icoane argint sfinte trebuie in cele din urma sa derive din revelatia divina si nu din imaginatia umana.
Exista si alte conditii pentru ca o imagine sa fie considerata „sfanta” – nu neparat frumoasa sau religioasa.