Cum să alegi gardul electric potrivit pentru fermă în funcție de speciile de animale?

garduri electrice

Gardurile electrice moderne sunt probabil cel mai versatil și mai rentabil instrument disponibil pentru a păstra animalele domestice într-un anumit perimetru sau a proteja plantațiile. De asemenea, aceste garduri electrice au revoluționat agricultura durabilă prin simplificarea și flexibilitatea pășunatului rotațional (cunoscut și ca pășunat intensiv în management). Dar un gard electric funcționează numai dacă toate piesele sunt conectate corect și tipul, numărul și înălțimea firelor sunt potrivite pentru vietățile pe care dorești să le păstrezi în interior sau în exterior.

         În funcție de scopul gardului electric, ține cont de următoarele:

Pentru ținerea animalelor sălbatice afară

Iepuri – Un fir la 7 sau 10 cm de la sol.

Ratonii – Două fire la 15 și 30 cm înălțime.

Rozătoare, câini mici, pisici – Trei fire la 10, 30 și 45 cm înălțime.

Câini mai mari, coioți și lupi – Cel mai mic fir la 15 cm deasupra solului; alte fire distanțate între 15 și 20 cm, până la o înălțime de cel puțin un metru.

Urși – Trei fire distanțate la 25 cm, începând de la 25 cm deasupra solului. Întrucât urșii au o vedere slabă, folosește intensitate electrică mică sau sârmă ușoară.

Căprioarele – sunt recunoscute pentru săriturile lor grozave, dar au o percepție slabă, iar un gard electric slab le încurcă suficient pentru a le opri să sară.

Pentru păstrarea animalelor înăuntru

Păsări de curte – Utilizează o plasă electrică sau mai multe fire fixate la doar câțiva centimetri distanță, astfel încât să păstrezi toate păsările înăuntru și ferite de posibilii prădători.

Ovine și capre – Începe crearea gardului electric cu trei fire la 20, 45 și 70 cm înălțime. Adaugă mai multe fire puțin mai distanțate, dacă este necesar.

Porci – Folosește poliborbidă sau frânghie și începeți cu fire de la 15 și 20 cm înălțime. Porcii sunt foarte sensibili la electricitate, dar au o vedere slabă, așadar ține cont și de acest aspect.

Ecvine – Deoarece caii, catârii și măgarii au dimensiunile diferite, poți pune trei fire la înălțimea medie a genunchilor lor sau ușor mai sus ori mai jos. Caii au tendința de a încerca să sară, așa că este bine să folosești policarbon, frânghie sau fâșii de plastic foarte vizibile cel puțin pe firul de sus.

Bovine – Specia cel mai ușor de ținut în interior dintre toate animalele domestice pe care poți să le împrejmuiești cu mai multe tipuri de garduri electrice din gama pe care Magnetcenter.ro ți-o pune la dispoziție. Pentru o fermă poziționată pe câmp, este de obicei necesar un singur fir la înălțimea nasului, dacă vrei un gard provizoriu. Pentru garduri permanente, utilizează trei fire de sârmă electrică.

            Ține cont de aceste detalii pentru a te asigura că alegi gardul electric potrivit pentru fiecare specie de animale pe care o ai în ferma ta! De la tipul gardului, până la distanța dintre fire sau intensitatea setată pentru acestea – toate reprezintă detalii relevante de care orice fermier ar trebui să țină seamă!

Sursa foto: shutterstock.com

aprilie 2nd, 2021 by