Preturi Mici la ANVELOPE ALL SEASON pe Vadrexim.ro !
Micrometrele nu sunt o unitate de măsurare. Micrometrele sunt instrumente indispensabile pentru orice atelier de producție. Mai sunt folosite și de către maeștrii bricolajului.
Aceste instrumente permit măsurarea obiectelor la cea mai mare precizie, lucru pe care alte scule nu îl pot face. Cu ajutorul lor se măsoară obiecte de dimensiuni foarte mici.
Vor da o eroare minimă. Micrometrele seamănă cu etrierele. Un micrometru este alcătuit din:
Aceste instrumente funcționează după principii cât se poate de simple. Un șurub va realiza micile deplasări. Cel ce va utiliza un astfel de instrument, se va folosi de filetarea șurubului, până când vârfurile de măsurare ating ambele laturi ale obiectului ce urmează să fie măsurat.
Pe tambur există niște gradații prin intermediul cărora se vor determina măsurătorile exacte.
Există mai multe tipuri de micrometre, clasificate în funcție de diferite criterii.
1. Micrometre mecanice – sunt manuale; citirea se va realiza cu ajutorul unei scări deja înregistrate;
2. Micrometre digitale – au un ecran LCD, unde citirea măsurătorii se va afișa.
1. Micrometre cu sistem zecimal – se folosesc de unitățile SI, unde vor fi milimetri și submultipli ai acestuia;
2. Micrometre cu sistem saxonal – se folosesc ca bază centimetri.
1. Micrometre estandar – măsoară lungimi și diametre;
2. De interior – măsoară distanțele și diametrele interne la cea mai mare precizie, prin intermediul unor două piese de contact;
3. Adânc – sunt mai speciale și vor prezenta un suport cu două opritoare; măsoară adâncimile cu precizie.
Micrometrele, instrumentele de măsurare de mare precizie, sunt utilizate doar de persoanele ce au fost instruite pentru realizarea unor operații. Astfel de dispozitive necesită respectarea unor reguli stricte de utilizare.
În cazul în care nu se respectă toți pașii, pot apărea erori. De exemplu, suprafața ce urmează să fie măsurată trebuie să fie foarte bine curățată. Întreg procesul de măsurare se va realiza atunci când celelalte piese se află în stare de repaus.
Micrometrele digitale sau manuale vor fi păstrate în cutii speciale. Vor fi ferite pe cât posibil de:
Pentru a achiziționa din magazinele de specialitate un micrometru, trebuie să potrivești specificațiile sale cu munca pe care o desfășori.
După cum am explicat și în rândurile anterioare, micrometrele pot fi:
Micrometrele de interior vor putea măsura cu exactitate găurile unor piese. Rezultatul va putea fi citit foarte ușor pe dispozitiv. Diametrele ce pot fi măsurate sunt:
Micrometrele de exterior se vor folosi pentru măsurarea dimensiunilor liniare:
Micrometrele de adâncime se vor folosi pentru măsurarea adâncimilor găurilor. Domeniul de măsurare este cuprins între 0-25 mm. Plaja de măsurare se poate mări cu ajutorul unor prelungitoare.
În funcție de precizia micrometrului, acesta trebuie ales în funcție de precizia de care ai nevoie în timpul muncii desfășurate. Un micrometru de interior va avea o precizie de 0,005 mm.
Un micrometru de exterior va avea o precizie de aproximativ 0,01 mm. Un micrometru pentru adâncimi va avea o precizie cuprinsă între -/+ 3 microni.
În funcție de unitatea de măsură, micrometrele pot măsura atât în mm, cm, cât și micrometri. Unitatea de măsură se va alege în funcție de obiectele ce urmează să fie măsurate.
Micrometrele mecanice sunt diferite de micrometrele digitale. Fiecare are componente diferite, dar și un principiu diferit după care operează. Însă, în ciuda diferențelor, scopul final rămâne același.
Micrometrul mecanic este cel mai frecvent întâlnit și utilizat. El va opera cu ajutorul principiului șurubului sau a piuliței. Prezintă două scări majore:
Cei ce sunt la începutul folosirii micrometrelor pot utiliza aceste instrumente pentru a se familiariza cu modul de operare a lor. Micrometrul de măsurare manual este foarte accesibil, ușor de cumpărat, iar prețul lui este rezonabil.
Este mai rezistent în timp. Este un instrument destul de greu datorită materialului din care este făcut. Oțelul este un material durabil și rigid, care aduce doar avantaje asupra produsului.
În cazul în care este utilizat corect și depozitat conform regulilor, durata de viață poate fi extinsă. Poate fi utilizat în medii uleioase sau câmpuri magnetice. Nu necesită baterii.
Pe un astfel de micrometru va dura mai mult să se citească măsurătorile. Cine îl utilizează va avea nevoie de o foaie pe care să noteze măsurătorile. Unghiul de citire trebuie să fie drept. În caz contrar vor exista erori.
Scala de măsurare este posibilă doar într-o unitate de măsură, ori în mm, ori în inch. Este necesară o convertire manuală.
În schimb, micrometrul digital este un instrument digital, ce va fi folosit pentru a manipula capacitatea numerelor. Nu este necesar să se realizeze nici un fel de calcul. Rezultatele se vor afișa pe un ecran LCD.
Un astfel de instrument va fi necesar pentru măsurătorile precise. Avantajele sale sunt:
Dezavantajele sale sunt:
Pentru producție, unde măsurătorile trebuie să fie exacte și cât mai ușor de citit, micrometrele digitale sunt cele mai potrivite.