Ce poate face o casa inteligenta in 2020?

Conceptul de casa inteligenta este din ce in ce mai prezent in viata noastra. Foarte multe locuinte sunt dotate cu sisteme de supraveghere, cu incuietori inteligente, cu aparate de aer conditionat sau sisteme termice ce pot fi controlate de pe telefon sau cu lumini smart.

Conceptul de casa smart a fost imaginat, pentru prima data, de Leonardo Da Vinci in secolul 16. Au trecut sute de ani pana cand a fost materializat, insa odata ce a fost posibil, oamenii l-au adoptat extrem de rapid. Daca inca nu ai o casa smart si nu stii cu exactitate ce poate sa faca o astfel de casa, iata doar cateva dintre lucrurile pe care tehnologia le face posibile:

  1. Lumini ce se aprind, se sting si isi modifica intensitatea fara intrerupator. Aprinderea luminii printr-o simpla bataie din palme sau direct de pe telefon, de la sute de km departare, nu face parte din utopiile SF ci este o realitate cat se poate de palpabila. Mai mult de atat, achizitia unor astfel de lumini este relativ ieftina.
  2. Sisteme de incalzire smart. Exista sisteme de incalzire prin pardoseala, care ofera o eficienta foarte mare. Cel mai impresionant insa, este faptul ca sistemul de incalzire poate sa fie controlat de la distanta, in asa fel incat sa fie pornit cu doar cateva zeci de minute inainte de a ajunge acasa si sa ofere un confort sporit.
  3. Sisteme de paza si de siguranta din ce in ce mai complexe. Orice proprietar de casa poate sa aiba control total asupra propriei locuinte. Sistemele de supraveghere video ii permit sa vada ce se intampla acasa de la distanta iar sistemele de alarma il pot avertiza atunci cand exista un pericol, indiferent ca este pericol de incendiu, inundatie sau efractie.
  4. Usi automatizate. Nici usa nu mai este ce a fost. Exista usi cu yale inteligente care ofera acces pe baza de amprenta, de comanda vocala sau de cod si exista usi de garaj care ofera acces in functie de numarul auto.
  5. Electrocasnice autonome. Frigiderul iti poate spune care sunt alimentele care iti lipsesc, aspiratorul poate sa curete de unul singur intreaga casa iar robotul de bucatarie poate pregati cantitati impresionante de mancare fara sa te implice foarte mult.

Cu siguranta, toate aceste dispozitive par a fi din viitor, insa sunt prezente si imbunatatesc in mod considerabil viata, oferind siguranta si economii substantiale. Merita sa le iei in calcul. Daca vrei sa descoperi mai multe astfel de sisteme smart pentru casa ta, pe Make it SMART poti gasi o serie de dispozitive care mai de care mai interesante.

martie 28th, 2020 by