Sfaturi de bune practici pentru întreținerea și manevrarea rulmenților

Rulmenții koyo sunt piese ale unor mașini de înaltă precizie, fiind extrem de sensibili la manevrate și în ceea ce privește mediul în care aceștia funcționează sau sunt stocați. În caz contrar ne vom confrunta cu, costuri suplimentare datorită deteriorării echipamentelor.

În acest articol dorim să punctăm importanța manevrării și a montării corecte a rulmenților în privința durabilității acestora, evidențiind bunele practici privind procedurile de manevrare, montare, stocare. Aceste proceduri  pot fi uneori complicate, dar, în timp, ne pot scuti de multe neplăceri și costuri suplimentare.

Principalul element dăunător rulmenților este contaminarea mediului de funcționare cu praf, sau orice altă murdărie. Praful și celelalte impurități, unele chiar invizibile, pot provoca diminuarea performanțelor acestuia. Folosirea lor într-un mediu inadecvat duce la coroziunea,  și zgârierea canalelor de rulare a bilelor, pe termen lung deteriorarea stării de funcționare a echipamentelor.

În cazul manevrării rulmenților este esențial să avem mâini curate sau, mai bine, să purtăm mănuși dar și să folosim scule curate. Pentru o protecție suplimentară vom aplica ulei sau alți gresanți imediat după montare.

De asemenea, și șocurile puternice, cum ar fi de exemplu căderea pe podea, vor cauza deteriorarea rulmenților prin crăpare, fisurare sau chiar spargerea acestora.

O notă importantă în manevrare poate fi, folosirea sculelor adecvate. Se va evita folosirea de instrumente precum ciocane și șurubelnițe datorită faptului că, coliviile bilelor sunt confecționate din aliaje cu duritate scăzută, deci ușor deteriorabile. Instrumentele adecvate montării și demontării sunt cele conforme Kaman Industrial Technologies, astfel: unelte de montaj, încălzitoare cu inducție, manometre cu bare sinusoidale, piulițe hidraulice sau chei.

Montarea rulmenților koyo, indicații de prevenție

Așa cum am menționat mai sus, suprafețele și mediul înconjurător în care funcționează și se montează rulmenții koyo trebuie să fie necontaminate cu praf sau alte impurități.

Dimensiunile rulmenților koyo vor fi cele conforme pentru fiecare echipament în parte.

Se vor urma procedurile exacte de montare recomandate de producător conform standardelor fiecărei dimensiuni. Aceeași importanță o poartă și lubrifianții folosiți pentru întreținere și montare, dar și gresanții pentru stocare.

Un alt rol important va fi acordat inspecțiilor periodice pentru asigurarea performanței echipamentelor și pentru a asigura mediul de funcționare necontaminat.

Stocarea corespunzătoare a rulmenților

Există proceduri bine stabilite pentru stocarea corespunzătoare a rulmenților. Aceștia se vor depozita plat, în ambalajul lor original, în conservantul aplicat de producător, într-un mediu necontaminat, în locuri răcoroase, lipsite de umiditate. Temperatura de stocare recomandată va fi una constantă nedepășind 3 grade C sau 5,4 grade F, iar umiditatea ideală recomandată va fi sub 75%, într-o zonă lipsită de vibrații.

Urmarea acestor proceduri de montare, stocare, cu rigurozitate va diminua șansele deteriorării sau defectării rulmenților, asigurând performanță optimă și fiabilitate.

Pentru mai multe detalii contactați un reprezentant al firmei Leco din zona dumneavoastră.

iunie 11th, 2021 by