Cum se face vinul! Ghid pas cu pas pentru a face vinul acasa

Vinul este iubit de toata lumea si se bea din timpuri stravechi la orice ocazie si pentru orice eveniment. El este nelipsit de pe mesele speciale ale multor popoare si totusi, nu multa lume crede ca poate sa il produca acasa. In realitate, daca sunt urmati cativa pasi simpli, totul este posibil. Iata cei 5 pasi pentru a obtine un vin de calitate chiar acasa la tine:

1.Culegerea viei

Daca ai o vie si o ingrijesti cu atentie, poti sa te bucuri de a face vin pe langa faptul ca mananci cu placere strugurii. De fapt trebuie sa stii cand anume se culege via si asta depinde in mod special de zona in care locuiesti si de conditiile meteo care sunt in acea perioada. Astfel ca principalele momente bune recunoscute sunt cele din toamna, chiar devreme in septembrie, in a doua jumatate a lunii octombrie, sau chiar in noiembrie, in functie de locul de unde provii. Pentru ca esti in curtea ta si ai o cantitate mica de produs, cel mai probabil, poti sa folosesti mana pentru a culege strugurii din vie. Ei trebuie sa fie dulci si sa aiba nivelul potrivit de zahar. Se pot culege si ziua si noaptea, in fiecare perioada aleasa fiind anumite beneficii in ceea ce priveste gustul si momentul potrivit pentru a fi introdusi in presa. Culegerea manuala iti va oferi posibilitatea de a alege toate boabele bune si te va lasa sa recoltezi strict chiorchinii si nu frunzele sau coditele, care se pot amesteca involuntar atunci cand este aleasa varianta culesului automat mecanic. Astfel ca poti sa ii culegi singur sau cu ajutor acasa, manual. 

2. Zdrobirea strugurilor

Dupa ce sunt culesi strugurii, boabele trebuie indepartate de pe ciorchini si sunt puse intr-un recipent. Daca nu ai o masinarie care zdrobeste strugurii, poti sa recurgi la metoda veche de presare, care presupunea strivirea boabelor cu picioarele, pana cand orice parte a recipientului a fost atinsa. Daca ai la indemana o masina sau o presa, a ta sau inchiriata, poti sa o folosesti pentru a merge cu procesul mai departe. Aici este important sa stii ce fel de vin vrei sa faci. Daca iti doresti sa obtii un vin rosu, atunci poti sa lasi, si este parte din proces,toate cojile si samburii. Astfel ca aroma vinului va fi obtinuta din aceast amestec initial de elemente. Daca iti doresti vin alb, atunci trebuie sa presezi strugurii si sa lasi deoparte cojile si samburii, lasand la fermentat doar sucul obtinut din strivirea lor. Acest suc se numeste must si este dulce si gustos. 

3. Fermentarea vinului

Al treilea pas este importat pentru ca el este insusi procesul de transformare a stugurelui in vin. Practic, ce se intampla, este ca zaharul pe care strugurii il contin in mod natural, se transforma in alcool. Este un proces ce poate sa dureze cateva saptamani, o luna sau chiar mai mult decat atat. In 6 zile pana la 12 zile, strugurii sub forma de must incep sa fermenteze. Trebuie adaugata de la inceput drojdie pentru vin, care ajuta procesul sa se desfasoare. Astfel, in functie de drojdie, vinul va capata arome speciale si va avea o nota distinctiva. 

4. Limpezirea lui

In urma procesului de fermentatie, vinul ramane cu imperfectiuni, cu resturi de coji si de alte elemente care nu sunt necesare pentru produsul final. De aceea vinul este bine sa treaca prin aceasta etapa a limpezirii, care este posibila cu ajutorul diverselor filtre speciale. Se poate repeta pana cand totul va deveni clar si cu aspectul dorit. Unii producatori de vin pun argila pe fundul recipientului pentru a putea prinde ceea ce nu s-a indepartat, insa cel mai simplu este sa folosesti anumite filtre. 

5. Lasarea in butoi

Trebuie sa ai un butoi pregatit pentru vinul care va sta acolo o perioada de timp pentru maturizare sau imbatranire, asa cum este numita in popor.  Butoiul poate sa fie traditional de lemn sau poate sa fie din otel inoxidabil. De preferat este sa alegi butoiul din lemn pentru ca el daruieste vinului o aroma mai rotunda, mai bogata, ce presupune o nota de vanilie, placuta de multi oameni. Se poate ca vinul sa stea de la cateva luni la cativa ani in functie de preferintele tale. In momentul in care decizi ca ar trebui sa fie consumat, poti sa il scoti din butoi si sa te bucuri de el. 

6. Din butoi la masa

Acum ca intreg procesul este incheiat, poti sa te bucuri de prezenta lui la mesele tale festive sau cu prietenii, daruindu-le vinul produs chiar de tine acasa. El va fi apreciat si admirat si va avea notele sale specifice, datorate modului in care l-ai creat si soiului vitei de vie din care provine.

septembrie 26th, 2019 by