SERVICII FUNERARE CU FRIGIDER MORTUAR

Ce este frigiderul mortuar?

 

O cameră mortuară sau un frigider mortuar este utilizat pentru depozitarea cadavrelor umane în așteptarea identificării, a autopsiei a înhumării, a incinerării sau a altor metode. Astăzi, frigiderele mortuare sunt folosite de către firmele de servicii funerare pentru a întârzia descompunerea. Aceste frigidere sunt destul de voluminoase și destul de costisitoare. Ca să nu mai vorbim de faptul că ele trebuie întreținute și îngrijite în permanență. Dar, pe lângă aceste aspecte, este nevoie și de un spațiu potrivit care să permită depozitarea lor.

 

Etimologia cuvântului mortuar

Prin secolul 14, cuvântul mortuar se folosea pentru a descrie cadoul primit de un preot anglo-francez de la un perot decedat și venea din latina medievală, de la cuvântul mortuarium. Ceva mai târziu, cuvântul a căpătat alte conotații și se traducea tot din latină, mai precis din adjectivul latin, mortauris și se referea la cei morți. Abia în 1865 a fost înregistrat pentru prima data cuvântul ca atare și care se referea la locul în care sunt ținute corpurile decedaților până la înmormântare.

Morga își are originile din limba franceză și însemna a privi solemn, a sfida. Prima folosire a cuvântului a fost pentru a descrie interiorul unei celule în care erau ținuți noii prizonieri, astfel încât veteranii și temnicerii să-i poată recunoaște. Mai apoi, acest cuvânt a căpătat alte semnificații, în secolul al XV-lea la Paris, fiind folosit pentru a descrie o parte din Châtelet, o faimoasă închisoare unde se depozitau și se identificau cadavrele necunoscute.  

Morga este utilizat în mod predominant în America de Nord, în timp ce mortuar este mai frecvent în engleza britanică, deși ambii termeni sunt utilizați interschimbabil. Eufemismele „Rose Cottage” și „End Rainbow” sunt uneori folosite în spitalele britanice pentru a permite discutarea în fața pacienților, mai ales când este vorba de copii.

Persoana responsabilă cu toaletarea și cosmetizarea defunctului este cunoscut azi sub numele de însoțitor de morgă sau autopsist.

 

Frigiderul mortuar, prin lume

În unele țări, corpul persoanei decedate este îmbălsămat înainte de înmormântare, însă cu toate acestea, frigiderul mortuar este de mare folos.

În multe țări, familia defunctului trebuie să facă înmormântarea în termen de 72 de ore (trei zile) de la deces, dar în alte țări, este un obicei ca îngroparea are loc la câteva săptămâni sau luni după deces. Acesta este motivul pentru care unele cadavre sunt păstrate pentru atât de mult timp într-o casă funerară. În cazul în care familia are suficienți bani pentru a organiza ceremonia, cadavrul este luat din camera rece pentru înmormântare.

În unele case funerare, frigiderul mortuar este în aceeași cameră, sau direct adiacente, cu cuptoarele special concepute, cunoscute sub numele de retorte, care sunt folosite în incinerație funerară. În unele religii tradiția spune că defunctul trebuie incinerat, iar familia are datoria de a participa la această incinerare. Pentru a onora aceste ritualuri religioase, multe case funerare instalează o fereastră de vizualizare, care permite familiei să se uitecum se introduce corpul în retortă. În acest fel, familia poate onora obiceiurile lor, fără a intra în morgă.

aprilie 20th, 2017 by