Preturi Mici la ANVELOPE ALL SEASON pe Vadrexim.ro !
CUM ÎȚI ALEGI TIPUL DE CĂȘTI DE CARE AI NEVOIE
Știm cu toții că trăim într-o eră digitală, conectați mereu la aplicațiile noastre, iar căștile au devenit un accesoriu indispensabil în viața de zi cu zi. Care sunt oare cele mai bune casti audio pentru tine ?
Fie că le folosim când suntem acasă și ascultăm muzică sau ne uităm la un film, fie că mergem pe stradă, sau când suntem la birou, în mașină, sau vorbim la telefon, folosim căștile audio care acum ne sunt mult mai la îndemână.
Pentru a alege un tip de casti audio în funcție de nevoile, dar mai ales de preferințele tale, putem încerca să definim un mic ghid de alegere a căștilor.
Putem sa clasificăm aceste instrumente audio după:
§ tipul de casti audio pentru tine poate fi : ear-fit, supraaurale si circum-aurale ;
§ modul de construcție : inchise sau deschise ;
§ tehnologia driverului (dinamic, planar, electrostatic)
§ după specializare, pot fi casti pentru sport, pentru calatorii, pentru auditii de inalta fidelitate, pentru telefonul mobil etc
§ clasificare simplă se poate face după felul în care sunt purtate: căști in-ear, over-ear și on-ear.
Ø Prima categorie de casti audio pentru tine este o varianta ultraportabilă de căști, așa numitele casti audio in-ear, care, așa cum este și traducerea din limba engleză, sunt purtate în interiorul urechii externe. Ele sunt discrete, se transportă ușor în poșetă, geanta de laptop sau rucsac, dar sunt și usăr de pierdut. Ele sunt preferate de sportivi și de tineri. Desigur, nu oferă calitatea celor over-ear sau on-ear, însă există astăzi tehnologii foarte avansate care au dezvoltat mult produsele și oferă o calitate superioară
Ø Căștile on-ear sunt o variantă mai compactă, mai portabilă, iar avantajul net ar fi că sunetul ambiental se distinge puțin, putând să ai o experiență nu atât de imersivă, ci mai realistă. Câteodată este bine să știi ce se intamplă în mediul înconjurător, când ești la birou, sau în timpul unei ședințe online, sau când nu vrei să mărești volumul vocii pentru că nu te auzi prea bine în camera în care te afli.
Ø Așa cum este și traducerea directă, ultima categorie de casti audio sunt cele care acoperă complet urechea, o îmbracă și oferă o izolare foarte bună a sunetului față de ambianță. Acest tip de căști este utilizat în mod special în zona de producție muzicală sau de sunet, deoarece se blochează destul de bine sunetul înconjurător, utilizatorul se poate concentra pe ce aude în căști, adaptând astfel procesul de înregistrare într-un mod fidel realității. Avantajele căștilor over-ear sunt multiple: izolare foarte bună a sunetului, sunt mai confortabile decât cele on-ear, pentru că nu pun presiune pe ureche, la purtare mai îndelungată și nu în ultimul rând, dimensiunea mai mare poate oferi o calitate mai bună, difuzorul fiind mai mare.
§ Și pentru că trăim în epoca “wireless” (“fără fir”), mai toate tipurile de căști se impart și după acest criteriu: au sau nu fir. Avantajul este că nu mai sunt cabluri, că sunt căști de dimensiuni foarte mici, ușor de folosit și transportat, care folosesc acumulatori sau pot fi puse la încărcat șii care sunt foarte la modă. Acest tip de casti este utilizat pe scara larga si in multiple domenii de activitate precum industria de servicii auto sau cea a prelucrarilor si serviciilor mecanice precum deblocari usi si constructii civile si industriale.
Tipuri de căști pentru industria muzicală
Chiar daca astazi ne-am propus sa va supunem atentiei cele mai bune casti audio pentru tine, dorim sa aveti in vedere si faptul ca utilizarea căștilor nu înseamnă numai ascultarea muzicii preferate fără a-i deranja pe ceilalți. Ele pot fi folosite nu doar la mixaje sau alte prelucrări ale pieselor, ci și la înregistrări, mixaje DJ sau în concerte.
Este clar că, în general, căștile de la telefoane mobile, folosite la comunicarea prin skype, nu sunt adecvate prelucrării muzicii în studioul de acasă. De aceea, în cele ce urmează vă vom sfătui în alegerea căștilor ideale pentru lucrul cu muzica.
Chiar dacă pentru fiecare activitate este nevoie de alt tip de căști, ele se pot combina ușor având anumite funcții. Dacă doriți căști pentru mixaje și înregistrări, cel mai bine este să cumpărați căști de studio de calitate.Căștile de studio sunt destinate prelucrărilor muzicale, atât pentru mixaj cât și pentru mastering, și se pot folosi nu numai în călătorii, ci și acasă, când nu doriți să-i deranjați pe cei din jur. Pentru mixaje, aveți nevoie de căști cu o plajă de frecvență suficientă, de exemplu între 30 Hz și 20 kHz, dar, este mai bine dacă acestea pătrund și în spectrul non-sonor și transmit sunetul în intervalul 18 Hz și 23 kHz și mai mult. Cu cât este mai largă plaja de frecvență, cu atât mai uniformă și fiabilă este redarea sunetului în întregul spectru sonor.
Și aceste căști pentru studio se fot clasifica în căști închise, căști deschise sau semideschise, căști pentru DJ și căști intraauriculare.
Se folosesc în cazul înregistrării în studio a unui cântec sau a unui solo de instrument în variantă finală, pentru a se auzi bine fundalul și pe dvs., dar și ca sunetul să nu iasă afară din studio. Acestea acoperă urechile în întregime și nu permit sunetului să iasă în exterior.
Acest tip de căști se folosește la prelucrările muzicale și la mixaje, când este nevoie să se furnizeze cel mai fidel răspuns, cu plaje largi de frecvență. Sunetul produs de aceste căști nu afectează structura închisă și este, astfel, mai fidel decât la căștile închise, care au tendința să „subestimeze“ puțin producția frecvenței de bas.
Dj-ii au nevoie de căști ușoare și care să stea bine, deoarece aceștia le țin la urechi timp îndelungat. Dacă le folosesc în plus și la setarea acului într-un anumit loc pe disc, atunci este necesar ca acestea să fie bine fixate și să împiedice intrarea zgomotului din exterior. De aceea, căștile pentru DJ sunt căști închise și de mare putere.
Există momente când DJ-ul trebuie să asculte simultan ce cântă în sală și ceea ce a pus din pupitru la căști. Astfel că un DJ are nevoie de căști cu cupe rotabile. Astfel, într-o ureche va intra sunetul din aparat, iar în cealaltă, sunetul din sală.
Aceste căști sefolosesc mult în timpul concertelor, decătre soliști sau toboșari, care doresc să audă bine ceea ce cântă ceilalți și nu vor o unitate de feedback. Ca urmare, monitorizarea intraauriculară este un sistem comod atunci când raportul corespunzător al instrumentelor (vocaliștilor) se transmite direct în urechea muzicianului, nu în cutia de interceptare a sunetului.
Monitorizarea acestor căști intraauriculare se face cu ajutorul unor căști modelate, astfel încât să se poată auzi doar ce transmite sunetistul și nu sunetul tobelor sau al amperului de chitară. De asemenea, pentru cântăreți acestea reprezintă un avantaj, deoarece monitorizarea intraauriculară rezolvă problemele cu feedback-ul.
Este bine de știut :
În cazul în care folosiți căști nu numai la studio sau acasă, ci și în călătorii, este necesar ca acestea să se poată plia parțial și să aibă o carcasă
De asemenea, sunt necesare cabluri de schimb și auriculare de rezervă ca să nu aruncați căștile doar pentru că auricuralele s-au deteriorat parțial sau cablurile s-au stricat.
Dimpotrivă, nu trebuie să vă faceți griji în privința conectorului, deoarece majoritatea sunt dotate cu reducție, astfel încât pot fi utilizate în porturi cu diametre între 3,5 mm și 6,3 mm.v În cazul în care veți avea nevoie să conectați mai mult de două perechi de căști, se folosesc amplificatoare de căști, care în mod obișnuit, au o intrare și patru ieșiri.
Mult succes in alegerea voastra, toamna frumoasa tuturor !