Cum calculezi necesarul caloric

Calcularea necesarului caloric zilnic este esențială pentru gestionarea greutății și menținerea unei sănătăți optime. Acest ghid detaliat îți va arăta cum să calculezi câte calorii ar trebui să consumi în fiecare zi pentru a-ți atinge obiectivele, fie că este vorba de pierderea în greutate, menținerea acesteia sau chiar de acumularea de masă musculară.

De ce este important să cunoști necesarul tău caloric?

Înțelegerea numărului de calorii de care corpul tău are nevoie zilnic te poate ajuta să îți controlezi mai bine dieta și să faci alegeri alimentare conștiente. Acest lucru este crucial în prevenirea acumulării de greutate nedorită sau în gestionarea deficitului caloric necesar pentru slăbire. Un calcul corect te poate ajuta să menții un echilibru nutrițional adecvat, asigurându-te că corpul tău primește energia și nutrienții necesari pentru a funcționa optim.

Factori care influențează necesarul caloric

Necesarul caloric poate varia considerabil de la o persoană la alta, bazat pe mai mulți factori:

 1. Vârsta: Metabolismul încetinește pe măsură ce îmbătrânim, deci necesarul caloric scade.
 2. Sexul: Bărbații au, în general, un necesar caloric mai mare decât femeile, datorită masei musculare mai mari și a ratei metabolice bazale mai ridicate.
 3. Greutatea și înălțimea: Persoanele mai grele sau mai înalte pot avea un necesar caloric mai mare pentru a-și susține masa corporală.
 4. Nivelul de activitate fizică: Persoanele active au nevoie de mai multe calorii pentru a-și susține energia necesară activităților zilnice.

Calculul ratei metabolice bazale (RMB)

Primul pas în determinarea necesarului caloric zilnic este calculul ratei metabolice bazale (RMB), adică numărul de calorii pe care corpul tău le arde la repaus pentru funcționarea de bază. Există mai multe metode pentru a calcula RMB, printre care:

 • Formula Harris-Benedict:
  • Pentru bărbați: RMB = 88.362 + (13.397 x greutate în kg) + (4.799 x înălțime în cm) – (5.677 x vârstă în ani)
  • Pentru femei: RMB = 447.593 + (9.247 x greutate în kg) + (3.098 x înălțime în cm) – (4.330 x vârstă în ani)
 • Formula Mifflin-St Jeor:
  • Pentru bărbați: RMB = (10 x greutate în kg) + (6.25 x înălțime în cm) – (5 x vârstă în ani) + 5
  • Pentru femei: RMB = (10 x greutate în kg) + (6.25 x înălțime în cm) – (5 x vârstă în ani) – 161

Ajustarea pentru nivelul de activitate fizică

După calcularea RMB, următorul pas este ajustarea acestuia pentru a reflecta nivelul tău de activitate fizică, cunoscută sub numele de nivelul de activitate fizică (PAL):

 • Sedentar (puțină sau nicio exercițiu): RMB x 1.2
 • Ușor activ (exercițiu ușor/sport 1-3 zile pe săptămână): RMB x 1.375
 • Moderat activ (exercițiu moderat/sport 3-5 zile pe săptămână): RMB x 1.55
 • Foarte activ (exercițiu greu/sport 6-7 zile pe săptămână): RMB x 1.725
 • Extra activ (foarte greu exercițiu/fizic zilnic, plus exercițiu fizic): RMB x 1.9

Utilizarea unui calculator de calorii

Pentru a simplifica calculul, poți utiliza un calculator de calorii online. Aceste instrumente te vor ajuta să introduci toate datele relevante (vârstă, sex, greutate, înălțime și nivel de activitate) și îți vor oferi o estimare rapidă a necesarului caloric zilnic.

Monitorizarea și ajustarea caloriilor

Este important să reevaluezi periodic necesarul caloric, mai ales dacă intervin schimbări în greutate, nivel de activitate sau obiective generale de sănătate. Ajustarea aportului caloric în concordanță cu schimbările din stilul de viață și monitorizarea progresului te va ajuta să menții o dietă echilibrată și să atingi obiectivele dorite.

Calculul necesarului caloric este un pas important pentru menținerea unei greutăți sănătoase și pentru gestionarea eficientă a energiei zilnice. Prin înțelegerea și aplicarea corectă a principiilor de calcul, îți poți optimiza dieta pentru a sprijini sănătatea și bunăstarea pe termen lung. Cu o monitorizare atentă și ajustări periodice, vei putea să navighezi cu succes prin provocările gestionării greutății și să menții un stil de viață sănătos și activ.

mai 12th, 2024 by