Turmeric, curcuma – preț și beneficii

            In ultimii ani, in tara noastra a luat avant consumul de plante medicinale si condimente exotice, printre cele mai utilizate aflandu-se curcuma si turmericul.

            Credinta potrivit careia acestea ar fi de fapt una si aceeasi este partial adevarata intrucat turmericul (Curcuma longa) este de fapt una dintre cele aproximativ 100 de specii de plante Curcuma, printre care si mai cunoscutul ghimbir, care alcatuiesc familia Zingiberaceae.Acestea sunt plante perene care se inmultesc prin rizomi (radacini), acestia oferind de fapt tot ceea ce are planta mai bun: curcuminul.

            Originar din sudul Asiei, turmericul, cunoscut in tara noastra si sub denumirile de zerdiceaf sau sofran indian se foloseste in India inca de acum 4000 ani, cand denumirea sa in limba sanscrita era kunkuma, termen transformat in timp in curcuma.

            Rizomii de turmeric, curcuma nu sunt folositi ca atare, ci sub forma de pulbere obtinuta prin fierbere, uscare si macinare. Pulberea obtinuta este una picanta, putin amara, de culoare galben-portocalie si care contine intre 2.5 si 4% curcumin, o substanta cu puternic efect antioxidant si antiinflator, motiv pentru care este nelipsita din bucataria indiana. De fapt, turmericul este principalul ingredient folosit la realizarea faimosului curry.

             Turmeric curcuma pret si beneficii – folosit initial ca un colorant pentru tesaturi, dar si ca remediu in medicina ayurvedica si mai apoi in cea traditionala chineza, turmericul este utilizat astazi ca adjuvant in tratarea:

  • anemiilor- fiind bogat in fier;
  • gripelor, racelilor, astmului, alergiilor- in asociere cu mierea ajuta la eliberarea cailor respiratorii, are efect antihistaminic si intareste sistemul imunitar;
  • diabetului- contribuie la reducerea nivelului zaharurilor din sange;
  • hipercolesterolemiei- “topeste” colesterolul rau, implicit si pe cel total;
  • bolilor de piele precum acneea si psoriazisul- se utilizeaza sub forma de masti, creme sau ceaiuri;
  • diverselor leziuni cutanate;
  • trombocitozelor- are efect anticoagulant.
aprilie 12th, 2019 by