Teama de medicul stomatolog la un copil – cum o învingem?

Stomatologia pentru copii poate fi mai puțin traumatizantă, înlăturând din start frica de stomatolog

Stomatologia pentru copii poate fi mai puțin traumatizantă, înlăturând din start frica de stomatolog

Cel mai des, din cauza fricii sale, copilul refuză să meargă la stomatolog. Prin toată aparența sa încearcă să își arate frica, iar uneori face chiar și crize isterice. De aceea, trebuie neapărat să vă pregătiți copilul înainte de a merge la stomatolog.

Teama de medici stomatologi este prezentă atât la copii, cât și la maturi mai apoi, dar, cu siguranță, rădăcinile acestui fenomen vin din copilărie.

Dinții copiilor necesită, neapărat, atenție și îngrijire. De aceea fiecare părinte cu timpul se ciocnește cu necesitatea de a merge la stomatolog cu copilul său. Iar dacă copilul a auzit ceva sau știe deja acțiunile medicului, să îl impuneți să meargă la o vizită repetată poate fi foarte dificil.

Pentru ca micul pacient să nu sufere din cauza fricii pentru vizitele la medicul stomatolog, înainte a le planifica, iată câteva sfaturi utile, din experiența specialiștilor în stomatologie pentru copii din Chișinău:

 • Abordați cu seriozitate maximă alegerea clinicii stomatologice. În nici într-un caz nu încredințați sănătatea fizică și psihologică a copilului dvs. unui specialist, ce nu are suficientă experiență de lucru cu copii. De asemenea, evitați să mergeți la medici, ce continuă să utilizeze tehnici și echipament învechit.
 • Adresați-vă la un specialist, care prin abordări individuale pentru fiecare pacient permite ca tratamentul și extragerea dinților la copii să decurgă rapid și cu disconfort minim.
 • Încercați să pregătiți din timp copilul pentru vizita la clinică stomatologică. Explicați copilului, că va trebui să mergeți la dentist, pentru ca dinții să fie sănătoși și frumoși. Adesea copilului îi este frică de stomatolog din cauza exemplului părinților. Dacă mama sau tata, în prezența copilului, își exprimă emoțiile sau frica pentru un ulterior tratament dentar, acestea sunt transmise copilului. Pentru ca micului pacient să nu îi fie frică de stomatolog, nu vorbiți rău despre medici, dimpotrivă povestiți-le despre necesitatea unei vizite și problemele pe care aceasta li-a soluționat. Nu speriați copilul cu injecții sau „medicul rău”.
 • Vorbind despre stomatologie în sânul familiei, nu folosiți cuvintele „frică” și „durere”. Atunci când intenționați să mergeți cu copilul la stomatolog, nu îl liniștiți cu cuvintele „nu va durea”, „nu îți fie frică”. Acestea provoacă frică, chiar dacă este prima vizită. În calitate de pregătire psihologică puteți folosi jocurile. De exemplu, vă puteți juca cu copilul dvs. de-a doctorul, unde el va trata dintele jucăriei preferate. Asemenea jocuri, vor pregăti copilul de vizita la stomatolog și diverse manipulări ce vor avea loc la clinica stomatologică.
 • În schimbul unei vizite la stomatolog, îndepliniți copilului o dorință. Chiar și în cazul în care dinții lui sunt sănătoși, prima vizita la cabinetul stomatologic cu scop preventiv trebuie făcută nu mai târziu de vârsta de 2 ani. Încercați să transformați această călătorie într-o cunoștință interesantă cu un doctor, la care va continua să meargă fără teamă. La această vârstă este necesar să se evalueze starea dinților și a mușcăturii copilului. Dacă copilul, deschizând pentru prima dată gura, își dă seama că medicul nu i-a făcut nimic rău, în viitor va putea să vină la dentist fără frică.
 • Cu cât copilul devine mai mare, cu atât va fi mai greu să îl convingeți să meargă la stomatolog.

O metodă deosebit de eficientă este dacă, după examinare, medicul îi va da copilului o jucărie. Astfel, stomatologul va fi asociat cu o persoană care dă jucării și aduce bucurie.

Frica de stomatolog - metode de combatere

10 detalii importante despre stomatologia copiilor:

 1. Contrar unei opinii răspândite, stomatologia pentru copii uneori este mai complexă decât cea pentru adulți.
 2. Toate manipulările asupra dinților copiilor trebuie efectuate fără durere. Deseori este necesară anestezia – chiar și tratarea cariilor banale.
 3. Anestezia trebuie făcută astfel încât copilul să nu o vadă și să nu se simtă – mâini iscusite ale mediilor și nimic mai mult. Medicii buni știu cum să facă asta.
 4. Dacă obturația permanentă cade după două zile de la tratament – înseamnă că ați ajuns la medicul greșit. Cerințele pentru obturația dinților de lapte sunt chiar mai mari decât pentru obturația dinților permanenți.
 5. Nu există dinți răi de la naștere. Există o igienă slabă orală și incapacitatea de a îngriji adecvat dinții.Stomatologia pentru copii se bazeaza pe invatarea igienei corecte
 6. Diagnosticarea cu raze X în cadrul tratamentul stomatologic este recomandată atât pentru copii, cât și pentru adulți.
 7. Nu toți stomatologii au abilitățile necesare de a lucra cu dinți și copii în general. Prin urmare, există specialitatea „stomatologie pentru copii„.
 8. Pentru copii există anestezice speciale și materiale pentru sigiliu. Este foarte important să cunoașteți acest lucru, nu toate tehnicile aplicate pentru tratamentul adulților pot fi aplicate asupra copiilor.
 9. Tratamentul stomatologic sub anestezie generală este mai degrabă dăunător decât util. Dacă este posibil, anestezia generală trebuie evitată. Și poate fi evitată în 99,9% din cazuri.
 10. Stomatologia pentru copii nu stă pe loc. Ea merge mai departe zi de zi și se dezvoltă cu pași mari. Acum există chiar coroane pentru dinți de lapte.

 

 

 

 

aprilie 30th, 2018 by