Premieră națională la Facultatea de Medicina din Sibiu

Medicii din cadrul Universitatii „L. Blaga” din Sibiu, centrul de cercetare endovasculara Nextcardio, impreuna cu specialisti din cadrul Spitalului European Polisano Sibiu au tratat in urgenta, în premieră nationala primul anevrism rupt de aortă abdominală infrarenală tratat în România prin tehnică endovasculară.

Intervenția a fost realizată în regim de urgență de către Conf. Dr. Victor Costache, Asist. Univ. dr. Mircea Popițiu si Dr. Felix Farcas.

Este vorba de un pacient în vârstă de 68 de ani, cu anevrism de aortă rupt, cu dilatarea aortei abdominale de 7 cm pe o lungime 10 cm din care se extravazeaza sange in interiorul abdomenului, cunoscut cu aceasta patologie de mai bine de șase ani, patologie pe care acesta a neglijat-o continuand sa fumeze si fiind cunoscut cu afectiuni cardiace asociate și diabet zaharat.

Potrivit specialiștilor, intervenția a durat aproximativ trei ore și a constat în introducerea in premiera a unei endoproteze Bolton Treo în interiorul vasului principal numit artera aortă și prin bifurcația ei, în arterele iliace, prin care s-a reparat defectul arterial.

,,Opțiunile terapeutice au fost chirurgia deschisă și chirurgia endovasculară. Chirurgia deschisă implică mai multe riscuri, gradul de mortalitate este mai mare și pot apărea complicații intraoperatorii și postoperatorii motiv pentru care am optat pentru chirurgia endovasculară.’’ A declarat Conf. Dr. Victor Costache.

Pacientul este stabil si este externat in cursul zilei de azi 19.03.2018.

În cazul tratamentului chirurgical deschis, aproximativ 4 până la 8% dintre pacienți mor în timpul intervenției chirurgicale sau în următoarele 30 de zile, în timp ce aproximativ 10 până la 30% dezvoltă complicații care implică inima, rinichii sau plămânii.

În vederea efectuării acestei proceduri medicii au efectuat două incizii în zonele inghinale de aproximativ 3 cm. Fire metalice de ghidare și tuburi flexibile subțiri din material plastic, numite catetere au fost introduse apoi în arterele din zona inghinală, iar prin acestea din urmă s-a injectat substanță de contrast, care a permis vizualizarea aortei în imagini cu raze X, în timpul procedurii.

TREO Bolton Medical from Martin Schroeder on Vimeo.

Medicii au utilizat, apoi, cateterele pentru a poziționa un tub, numit stentgraft, la nivelul anevrismului. Consecutiv stent graft-ul a fost expandat până când acesta s-a atașat de pereții vasului de sânge. După poziționarea stent graft-ului, medicii au scos cateterele și firele. Plăgile inghinale au fost închise prin sutură chirurgicală. Odată cu finalizarea procedurii, anevrismul a fost exclus din circulația sangvină, sângele trecând numai prin stentgraft.

Datorită acestui tip de intervenție se reduce durata de spitalizare, cresc șansele de supraviețuire și se reduce riscul de apariție a complicațiilor postoperatorii cardiologice, renale sau hepatice.

După tratamentul endovascular, se impune efectuarea unor investigații regulate cum ar fi computer tomografia sau examinarea ecografică, pentru analizarea poziției stent graftului. Este posibil ca testele să fie efectuate o dată sau de mai multe ori în primul an după procedură, ele fiind repetate, apoi, anual.

Nefiind o intervenție chirurgicală deschisă, tratamentul endovascular nu are riscurile sau complicațiile unei intervenții chirurgicale majore, iar timpul de recuperare este mai scurtAplicată în cazuri atent selectate pe baza unor criterii riguroase, chirurgia endovasculară prezintă cu certitudine multiple avantaje în comparație cu chirurgia deschisă a anevrismului de aortă abdominală, oferind oportunitățisoluții terapeutice suplimentare, cu prețul unui risc intervențional redus.

Oportunitatea de efectuare a unei astfel de proceduri endovasculare la Sibiu reprezintă un mare salt pentru chirurgia vasculară românească, în final o stare de normalitate, în care un cetățean european din România poate beneficia de același tratament de înaltă clasă ca un altul din țările vest-europene.

martie 19th, 2018 by