“Cooperarea pacientului” si durata tratamentului ortodontic

Una dintre cele mai frecvente intrebari adresate de pacienti medicului ortodont este „cat timp dureaza tratamentul cu aparat dentar?” Pentru ca fiecare pacient este diferit, perioada tratamentului ortodontic variaza. Totusi, estimativ, fara a intra in prea multe detalii, un aparat ortodontic se poarta intre 6 luni si 2-3 ani, in functie de severitatea fiecarui caz in parte si de raspunsul pacientului la tratament.

Majoritatea pacientilor incep tratamentul ortodontic intre 9 si 16 ani, multe anomalii dento-maxilare fiind mostenite. Printre ele se numara spatierea si inghesuirea dentara, dintii suplimentari (supranumerari) sau cei proeminenti, dintii lipsa, precum si problemele de crestere a maxilarelor. Totodata, exista anomalii pe care pacientul le dezvolta in timp, din diverse motive – respiratia pe gura, boli dentare, sugerea degetelor in timpul copilariei, igiena dentara incorecta, pierderea timpurie sau tarzie a dintilor de lapte, deglutitia incorecta, accidente, probleme medicale sau chiar nutritia deficitara.

Cazurile usoare, asa cum sunt alinierile dentare sau problemele mici legate de ocluzie, vor dura putin, pe cand un decalaj de dezvoltare a celor doua maxilare, de exemplu, va avea nevoie de un tratament mai indelungat. In orice caz, un medic ortodont cu experienta va fi capabil sa trateze cu succes orice afectiune.

Uneori, ceea ce pacientul, privindu-se in oglinda, considera foarte complicat, este posibil sa se rezolve simplu si rapid. Numai un specialist in ortodontie poate spune clar cat de serioasa este fiecare afectiune in parte.

Pe langa tipul si severitatea anomaliei dento-maxilare ce trebuie tratata, mai exista si alti factori ce influenteaza durata tratamentului ortodontic, unul dintre ei fiind varsta. De regula, la adulti, tratamentul cu aparat ortodontic dureaza mai mult decat la copii. Elasticitatea tesuturilor unui pacient tanar are un efect pozitiv asupra perioadei de tratament, scurtand durata acestuia. In plus, daca pacientul se va prezenta la timp pentru activarea aparatului dentar, conform programarilor stabilite de medicul ortodont, tratamentul va dura mai putin comparativ cu cel al pacientilor care nu respecta aceste controale. Intervalul optim intre activari este de circa 4 saptamani, dar acesta poate varia in functie de specificatiile medicului ortodont.

Totodata, este esential ca pacientul sa respecte indicatiile medicului ortodont – evitarea alimentelor lipicioase sau caramelizate, a bauturilor acidulate, evitarea alimentelor dure care pot dezlipi sau sparge bracketurile, impiedicand aparatul sa actioneze eficient. In cazul nerespectarii sfaturilor specialistului ortodont, tratamentul se va prelungi. In plus, trebuie retinut faptul ca nerespectarea programarilor conduce la prelungirea timpului de tratament. Cu alte cuvinte, daca pacientul se prezinta la toate programarile, atunci poate finaliza tratamentul in intervalul specificat de catre medic sau chiar mai devreme.

Desigur, un medic cu experienta, care a tratat multe cazuri diverse, va sti ce metoda sa aplice pentru a obtine rezultate optime in cel mai scurt timp posibil. Totusi, pentru ca acest lucru sa se realizeze cu succes, este nevoie si de cooperarea pacientului, colaborarea stransa intre medicul ortodont si pacient fiind esentiala.

In concluzie, un aparat ortodontic este o solutie atat pentru copii si adolescenti, cat si pentru adulti, al carui mod si timp de utilizare variaza de la persoana la persoana, dar al carui rezultat este acelasi: imbunatateste estetica si functionalitatea danturii.

iulie 12th, 2018 by