Ce sunt tulburarile de alimentatie si cum afecteaza copiii?

Tulburarile de alimentatie sunt o serie de afectiuni psihologice care provoaca dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase. Ar putea incepe cu o obsesie pentru mancare, greutatea corporala au forma corpului. La copii si adolescenti, tulburarile de alimentatie pot afecta cresterea si dezvoltarea.

In cazuri severe, tulburarile de alimentatie pot provoca consecinte grave asupra sanatatii si pot duce chiar la deces daca nu sunt tratate.

Copiii si adolescentii cu tulburari de alimentatie pot avea o varietate de simptome. Cu toate acestea, majoritatea includ restrictia severa a alimentelor sau supraalimentarea. La adolescenti poate aparea si inducerea de voma imediat dupa masa sau exercitiile fizice excesive.

Desi tulburarile de alimentatie pot afecta oameni de orice sex, in orice stadiu al vietii, ele sunt cel mai adesea raportate la adolescenti si la femeile tinere. De fapt, pana la 13% dintre tineri pot prezenta cel putin o tulburare de alimentatie pana la varsta de 20 de ani.

​Care sunt cauzele tulburarilor de alimentatie?

Expertii considera ca tulburarile de alimentatie pot fi cauzate de o varietate de factori.

Unul dintre acestia este genetica. Trasaturile de personalitate pot fi o alta cauza. In special, nevroticisml, perfectionismul si impulsivitatea sunt trei trasaturi de personalitate adesea legate de un risc mai mare de a dezvolta o tulburare de alimentatie.

Alte cauze potentiale includ presiunea de a fi slab, preferintele culturale pentru silueta cat mai subtire si expunerea la mass-media care promoveaza astfel de idealuri.

De fapt, anumite tulburari de alimentatie par sa fie in mare parte inexistente in culturile care nu au fost expuse la idealurile occidentale de a fi cat mai slab.

Acestea fiind spuse, idealul de silueta subtire acceptat cultural este prezent in multe zone ale lumii. Cu toate acestea, in unele tari, putine persoane ajung sa dezvolte o tulburare de alimentatie. Astfel, aceste tulburari sunt probabil cauzate de un amestec de factori.

Unii experti cred ca diferentele in structura si biologia creierului si pot juca, de asemenea, un rol in dezvoltarea tulburarilor de alimentatie. In special, nivelurile de serotonina si dopamina din corp pot fi unii dintre factori. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii inainte de a se trage concluzii exacte in acest sens.

​Tipuri de tulburari de alimentatie:

  • Anorexia nervoasa;
  • Bulimia nervoasa;
  • Tulburarea binge eating (mancatul compulsiv);
  • Tulburarea alimentara Pica;
  • Sindromul de ruminatie;
  • Tulburarea de aport alimentar de tip evitant / restrictiv.

​Cum se trateaza tulburarile de alimentatie la copii si adolescenti?

In general, tratamentul copiilor si adolescentilor este asemanator cu cel al adultilor. Acesta depinde de tulburarea alimentara, de cauza acesteia si de sanatatea generala a pacientului. Medicul poate evalua aportul nutritional al pacientului, il poate trimite la un profesionist in domeniul sanatatii mintale sau il poate spitaliza daca tulburarea ii poate pune viata in pericol.

In unele cazuri, psihoterapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala sau terapia de familie, poate ajuta la abordarea problemelor sociale sau emotionale care pot cauza tulburarea de alimentatie.

decembrie 20th, 2021 by