6 aspecte esentiale pentru alegerea firmei de contabilitate

Importanta serviciilor contabile de calitate este cruciala pentru dezvoltarea oricarui business, indiferent de marimea acestuia. O activitate financiara de succes poate fi „tradusa“ doar prin calcule corecte in evidenta tranzactiilor, respectarea prevederilor legale si indeplinirea obligatiilor fiscale. Contabilitatea este o stiinta, iar serviciile pe care le ofera o firma din acest domeniu trebuie sa se plieze pe nevoile actuale ale afacerilor de orice tip. Legislatia romaneasca nu este tocmai stabila, astfel ca antreprenorii trebuie sa inteleaga si sa evalueze, in mod realist, solutiile propuse de prestatorii de servicii de contabilitate. Este binecunoscut faptul ca mediul de business nu poate functiona fara un sistem contabil corespunzator, insa, ce anume face diferenta intre serviciile unor profesionisti si cele ale societatilor mediocre? Iata cateva criterii de care trebuie sa tii cont pentru alegerea firmei de contabilitate:

1.   Experienta in domeniu

Unul dintre cei mai importanti factori pe care trebuie sa-i ia in considerare orice intreprinzator este experienta firmei de contabilitate. Chiar daca si un contabil aflat la inceput de drum poate sti foarte bine ce are de facut, o societate care are in spate multi ani de experienta iti va putea gestiona compania mult mai eficient. Asadar, verifica firma dupa CUI aici, si vei afla toate detaliile referitoare la firma de contabilitate pe care intentionezi sa o angajezi.

2. Portofoliul de clienti

Fara indoiala, orice antreprenor care incepe o noua colaborare isi doreste sa cunoasca portofoliul de clienti al partenerului de afaceri. Acelasi lucru este valabil si in cazul firmelor de contabilitate. Fiecare industrie are specificul ei, asa ca iti va fi de ajutor sa stii cu ce companii a mai colaborat respectiva societate de contabilitate si daca angajatii sai sunt familiarizati cu reglementarile existente in acel sector economic.

3. Gama de servicii oferite

Conatabilitatea reprezinta limbajul afacerilor, insa, nu orice firma din domeniu iti poate oferi toate serviciile de care ai nevoie. Unele societati pot lucra pentru gestiune financiara, rapoarte, analiza veniturilor si a cheltuielilor, in timp ce altele iti pot pune la dispozitie servicii de planificare si expertiza. Prin urmare, ai grija sa verifici daca firma de contabilitate pe care o vei alege acopera tot ceea ce tu ai nevoie pentru afacerea ta. Specializarea pe arii de activitate diverse iti va demonstra ca pot fi solutionate orice aspecte legate de businessul tau.

4. Feedbackul altor persoane

In zilele noastre, este foarte usor sa afli detalii referitoare la integritatea si seriozitatea unei firme. Indiferent ca este vorba despre recenzii, testimoniale sau recomandari directe de la colaboratori, astfel de lucruri te vor ajuta sa iei o decizie inspirata. In general, societatile de contabilitate care au multi clienti se bucura de o reputatie foarte buna, dar, nu strica niciodata sa faci o verificare in plus.

5. Acreditarea CECCAR

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania este forul care acorda acreditare firmelor, persoanelor sau cabinetelor contabile, in baza anumitor reguli. Pentru a fi membru CECCAR, este nevoie de o pregatire profesionala avansata, desfasurarea activitatii in functie de legile nationale si europene sau o anumita forma de continuitate. In calitatea sa de membru activ, firma de contabilitate pe care o vei alege isi va dovedi seriozitatea si profesionalismul pe piata.

6. Tarifele practicate

Desi antreprenorii sunt obisnuiti sa puna pretul pe primul loc, in aceasta situatie costul nu este unul dintre factorii cheie pentru incheierea contractului cu o firma de contabilitate. Bineinteles, tarifele platite nu trebuie sa fie exagerate, dar, ai grija sa nu alegi servicii ieftine. In general, costul serviciilor de contabilitate se calculeaza tinand cont de complexitatea acestora, cifra de afaceri a companiei, numarul de salariati sau volumul de acte ce trebuie intocmite si gestionate zilnic sau lunar.

Partea financiara si contabila a unei companii este esentiala pentru dezvoltarea sa sustenabila. Se spune despre contabili ca reprezinta un real partener al antreprenorilor intrucat cei din urma isi pun toata increderea in oamenii care le gestioneaza afacerea. Ia in considerare criteriile mentionate in alegerea firmei de contabilitate si, astfel, colaborarea ta cu adevaratii profesionisti din domeniu nu va mai fi o provocare de neinvins.

noiembrie 25th, 2020 by