De ce are nevoie un student

De unde să scoți timp, bani sau materiaale pentru teza de licență pe timpul studenției

A început anul de studii, iar pentru mulți acest eveniment a fost unul esențial. Cei care au pășit pragurile universităților deja s-au inclus, mai mult sau mai puțin, în iureșul evenimentelor, utilizând la maximum tot arsenalul personal – energie, finanțe, timp. Așadar, de ce are nevoie un student? De o ambianță plăcută, propice studiului, de mâncare, de manuale și de materiale pentru teza de licență, de fapt de multe lucruri. Iată o listă mai concisă de probleme și niște scheme de soluții, care ar putea inspira unii studenți să-și facă rezervele pentru sezonul rece. Nu de alta, dar vine iarna.

  1. Un acoperiș de-asupra capului. Mulți studenți au avut parte deja de goana după un loc sub soare, unii căutând un loc de închiriat, alții o camera în cămin. Mai puțini au avut norocul de a avea ocazia să studieze în orașul natal și nu-și vor modifica cu mult ritmul de viață. Totuși, cea mai autentică studenție este cea petrecută la cămin, așa că unii tineri, chiar și având posibilitatea de a locui în continuare cu părinții, aleg această opțiune. Un pas important pentru independență, dar care cere o doză de maturitate și responsabilitate.
  2. Da, mâncare. Deși au pășit deja în viața matură, puțini se vor dedica lecțiilor de gătit. Viața de student stereotipic înseamnă mâncare de acasă sau mese la cantina, departe de belșug, dar cel puțin într-o atmosferă prietenoasă. Cel puțin, în zilele noastre studenții au o mulțime de reduceri în cafenele, precum și opțiunea unui job temporar sau cu jumătate de normă, așa că moartea prin înfometare nu îi mai amenință.
  3. Sau bani de manuale. Sau manuale în format digital. Tot în această categorie se includ și resursele online, mai ales cele utile pentru a scrie un referat, o lucrare de an sau o lucrare de licență. Oricât de capabil nu ai fi, materialele didactice sau unele lucrări model fac, cu siguranță, viața mai ușoară.
  4. Deși această comoară nu poate fi cumpărată, studenții sunt în permanentă căutare pentru un strop în plus de timp. Soluția, chiar dacă nu e ușoară, există – optimizarea maximă a tuturor activităților și alegerea celor mai prioritare (dacă e să alegi între două ore în plus de dormit sau două ore de jocuri sau rețele sociale, alegerea este evidentă).
  5. Resurse financiare. Cum am mai spus deja, în special pentru manuale, dar și pentru multe alte necesități cotidiene. Deoarece învățătura cere cu adevărat mult efort și energie, doar o parte din studenți își permit să ia un job temporar pe vremea studiilor, iar cei care o fac nu primesc tocmai salariul viselor lor, decât în foarte puține cazuri. Cu toate acestea, o stagiere în domeniul de studii poate avea efecte minunate pe termen lung, atât asupra CV-ului, cât și asupra capacităților personale. Iar ca opțiune alternativă, pentru cei care hotărăsc să se dedice în totalitate studiilor, există burse de merit sau programe diverse, care oferă și un suport financiar tinerilor dornici de carte.

În linii generale,este clar că un student are nevoie de mult mai multe lucruri, unele necesități nefiind materiale – prietenia, distracția, experiența. Însă toate acestea pot fi căpătate doar printr-un singur mod și anume a păși înainte cu fruntea sus, curajos.

septembrie 8th, 2017 by