Care sunt beneficiile educatiei timpurii?

Pentru copiii mici, fiecare experienta sau intalnire prezinta o oportunitate de invatare. Ei invata din tot ceea ce vad, fac, aud, simt, miros si gusta, de la toti cu care interactioneaza (vorbesc, se joaca, rad) si oriunde merg.

Studiile sugereaza ca educatia prescolara timpurie de calitate ofera o serie de beneficii copiilor, precum si familiilor si comunitatilor lor. Intr-un raport recent, specialistii in educatia copiilor au sustinut ca prescolarii invata cel mai bine atunci cand interactioneaza cu semenii lor, primesc un tratament amabil de la parinti si educatori si nu se simt presati sa invete.

De asemenea, specialistii au sugerat ca cei mici invata cel mai bine atunci cand folosesc jucarii educative si se implica in diverse activitati educationale prin joaca, lucru pe care programele prescolare de calitate il subliniaza.

Unele dintre avantajele educatiei timpurii includ:

  • Abilitati sociale imbunatatite: copiii invata sa socializeze mai bine cu alti copii si adulti. Mediul prescolar permite copiilor sa dobandeasca abilitati vitale care le permit sa-i asculte pe ceilalti si sa-si exprime propriile idei, sa-si faca prieteni, sa impartaseasca, sa coopereze si sa devina responsabili pentru actiunile lor.
  • Performante mai bune in scoala primara: conform specialistilor, copiii care au parte de educatie timpurie au nevoie redusa de educatie speciala in scoala primara si nu numai. Programele prescolare de calitate ajuta la construirea unei baze solide pentru dezvoltarea fizica, mentala, emotionala si sociala a copilului, care ii va fi de folos pentru toata viata.
  • Atentie imbunatatita: copiii sunt inclinati sa fie curiosi si interesati sa descopere lucruri noi. Programele de calitate din gradinite maximizeaza oportunitatile pentru descoperirea de noi experiente, noi medii si noi prieteni, mentinand in acelasi timp un echilibru cu capacitatea de a asculta, de a participa la sarcini de grup, de a urma instructiunile si de a lucra independent. Toate acestea ajuta la dezvoltarea concentrarii.
  • Entuziasm pentru invatare: copiii care au parte de educatie timpurie sunt mai increzatori si mai curiosi, ceea ce ii determina sa aiba performante mai bune in scoala generala. Copiii invata cum sa gestioneze provocarile si sa dezvolte rabdare in perioadele de dificultate. Nu in ultimul rand, dobandesc un interes pe termen lung pentru a invata diferite lucruri, inclusiv muzica, dans, mesterit, gatit, etc.
decembrie 11th, 2021 by