Valorificarea deșeurilor – provocări și oportunități la nivel regional

În timp ce Româmia emite aproximativ 400 – 500 de milioane de tone de deșeuri în fiecare an, tratarea acestora este acum o problemă cheie pentru autoritățile locale. Care este stadiul tehnicii deșeurilor în România? Cum pot autoritățile locale și actorii din sector să asigure gestionarea deșeurilor noastre și să valorifice recuperarea acestora printr-o așa-numită economie circulară? Răspunsuri în acest articol.

Subiectul deșeurilor și al procesului de valorificare deșeuri este extrem de vast prin faptul că se află la intersecția problemelor de mediu, economice și sociale și că atinge și problema atractivității pentru teritorii.

În primul rând, tratarea satisfăcătoare a deșeurilor este o necesitate de mediu și o obligație legală. Tratarea modernă a deșeurilor a dus la o schemă de producție/colectare/tratare a deșeurilor. Dar acest ciclu a fost din ce în ce mai îmbogățit în contextul unei economii acum circulare, prin necesitate și oportunitate. Într-adevăr, abordarea subiectului deșeurilor dintr-un unghi „economic” duce la luarea în considerare a unei abordări „sistemice” a economiei, al cărei scop este atât limitarea consumului de resurse naturale, dar și tratarea cât mai bine a deșeurilor. 

Ne aflăm rapid confruntați cu conceptele de eco-proiectare, reutilizare, limitare a deșeurilor, dar și mai departe în aval, confruntați cu recuperarea și valorificarea resurselor, fie că sunt energetice (cum ar fi energia produsă de generarea incineratoarelor), fie că acestea sunt legate de materiale (reciclare, reutilizare, materii prime secundare etc.). 

Astfel, problema deșeurilor se înscrie în subiectul și mai larg al economiei circulare cu ambiția managementului durabil al resurselor: este vorba de a ieși din modelul liniar „extrage, fabrica, consumă și aruncă” pentru a tinde către un consum responsabil de resurse naturale și materii prime primare, ceea ce emite sau respinge o activitate constituind resursa alteia. Obiectivul este astfel de a dezvolta reutilizarea, reciclarea și valorificarea a ceea ce astăzi este considerat deșeu.

septembrie 1st, 2022 by