Cum intretii corect aparatul de aer conditionat?

Aparatele de aer conditionat sunt esentiale pentru a mentine confortul in zilele fierbinti de vara si de multe ori, pentru a incalzi incaperile. Evident, daca sunt bine intretinute pot avea o durata mai mare de viata si pot fi mult mai eficiente.

Cum poti sa intretii corect aparatul de aer conditionat pentru a te asigura ca functioneaza in mod optim si pentru a-i prelungi durata de viata?

Presupunand ca ai un aer conditionat Gree, care este unul dintre cele mai fiabile de pe piata, exista cateva sfaturi si trucuri pentru a te asigura ca acesta ramane in forma maxima, pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Curata regulat filtrul! Unul dintre cei mai importanti pasi in intretinerea unui aparat de aer conditionat este curatarea regulata a filtrului. Filtrul este responsabil pentru retinerea particulelor de praf, polen si alte impuritati aflate in aerul din incapere. Cu timpul, acesta se poate infunda, ceea ce va duce la o scadere a eficientei aparatului si la o calitate mai slaba a aerului. Pentru a curata filtrul, urmeaza acesti pasi simpli:

 • Opreste aparatul de aer conditionat.
 • Deschide panoul frontal sau accesul la filtru, care de obicei este situat in partea de jos a unitatii.
 • Scoate filtrul si verifica nivelul de murdarie. Daca este foarte murdar, il poti curata cu apa calda si sapun bland. Lasa-l sa se usuce complet inainte de a-l reaseza.
 • Daca filtrul este foarte deteriorat sau nu se poate curata eficient, este recomandat sa il inlocuiesti cu unul nou conform instructiunilor producatorului.

Verifica si curata evaporatorul! Evaporatorul este o alta componenta importanta a aparatului de aer conditionat, care poate sa se acopere cu murdarie in timp. Curatarea lui se face in felul urmator:

 • Opreste aparatul si deconecteaza-l de la sursa de alimentare!
 • Deschide panoul frontal sau accesul la evaporator! Acesta se gaseste in interiorul unitatii de interior.
 • Verifica daca exista murdarie sau mucegai pe bobinele evaporatorului. Daca gasesti mizerie, foloseste o perie moale pentru a-l curata cu grija! Poti sa stergi bobinele evaporatorului cu o carpa moale si apa calda, dar fii atent sa nu le deteriorezi!
 • Lasa-l sa se usuce complet inainte de a-l inchide si de a porni aparatul de aer conditionat.


Verifica unitatea exterioara a aparatului! Unitatea exterioara are si ea nevoie de atentie periodica. Asigura-te ca:

 • Nu exista obstructii in jurul unitatii, care pot restrictiona fluxul de aer.
 • Nu exista murdarie sau frunze in grila de admisie a aerului. Curata orice impuritati gasite.
 • Unitatea nu prezinta nicio fisura sau deteriorare vizibila.

In plus fata de intretinerea regulata pe care o poti face singur, este recomandat sa programezi o revizie profesionala anuala a aparatului de aer conditionat. Un tehnician calificat poate verifica intreaga unitate, efectuand o curatare profunda si identificand eventualele probleme care ar putea necesita remediere.

octombrie 25th, 2023 by