6 lucruri pe care trebuie să le cunoști înainte să alegi faianța

Faianța este un material de finisare care se întreține cu ușurință și care oferă un aspect deosebit suprafețelor. Faianța poate fi găsită într-o varietate de culori și modele, iar montajul este facil. Totuși, înainte de a alege faianța ca strat de finisare, există unele lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre acest material de acoperire, care ar putea să te ajute să alegi mai ușor. 

Alegerea faianței are în vedere dimensiunile plăcilor

Plăcile de faianță pot avea dimensiuni diferite, așa că va trebui să alegi luând în calcul suprafața totală a zonelor pe care vrei să le acoperi. Vei putea găsi faianță de baie și bucătărie în diferite variante de dimensiuni, astfel încât să nu fii nevoit să consumi foarte mult material și implicit fără să investești foarte mulți bani. 

Porozitatea plăcilor ar trebui luată în calcul

Faianța este folosită cel mai adesea pentru placarea zonelor din baie sau bucătărie. În aceste camere umiditatea este foarte ridicată așadar poți alege plăci cu porozitate scăzută, care să nu atragă umiditatea, protejând astfel peretele.

Pentru plăcile de faianță vei avea nevoie de chit de rosturi

Spre deosebire de piatra naturală, în cazul plăcilor de faianță este nevoie de un chit de rosturi pentru montaj. Acesta protejează suprafața de faianță împotriva infiltrațiilor de apă și conferă un aspect plăcut întregii amenajări. Gama de chituri pentru faianță este deosebit de amplă putând alege chituri contrastante cu faianța sau chituri în aceleași nuanțe, ori chiar chituri cu sclipici. 

Plăcile de faianță pot fi folosite la interior și exterior

În ultimii ani piața materialelor de construcții s-a dezvoltat semnificativ, astfel că în prezent placajele ceramice sunt mult îmbunătățite, având rezistențe comparabile cu cele ale pietrei naturale. 

Din acest motiv va trebui să fii foarte atent atunci când alegi, deoarece plăcile de de exterior sunt create special pentru a rezista intemperiilor și solicitărilor exterioare. Din acest punct de vedere plăcile de exterior sunt mult mai rezistente decât cele de interior, așadar pentru socluri sau fațade vei avea nevoie de acestea. 

Înainte de montajul faianței în baie este necesară aplicarea unei hidroizolații

Spațiile umede necesită o protecție în plus, așa că cea mai bună soluție este hidroizolația băii sau a zonelor în care este montată faianța. Hidroizolația are rolul de a proteja structura peretelui de infiltrații de apă ce pot proveni din excesul de umiditate sau din inundații.  

Hidroizolațiile sunt membrane cu care se acoperă suprafețele de perete sau pardoseală (la nivel de substrat de beton) și care au rolul de oferi straturi impermeabile, foarte rezistente în timp. 

Unele tipuri de hidroizolații, cum ar fi cele lichide, se pot aplica peste faianță, chiar și fără a deteriora aspectul acestora. 

De aceea, dacă vrei să protejezi suprafețele acoperite cu faianță, tot ce trebuie să faci este să găsești acele produse potrivite pentru acoperirea lor. 

Unele tipuri de faianță pot fi vopsite

Dacă vrei să schimbi aspectul faianțe, ar trebui să știi că unele tipuri de plăci permit chiar și vopsirea. Este important să verifici care sunt acestea și de asemenea va fi nevoie să achiziționezi produse de acoperire recomandate și verificate, pentru a avea siguranța că vopseaua nu deteriorează caracteristicile faiantei. 

Faianța este unul dintre cele mai utilizate straturi de acoperire pentru băi, bucătării sau holuri. Alege plăci de faianță cu rezistență bună, din magazine cunoscute pentru calitatea pe care o oferă. În acest fel te vei putea bucura și de un aspect deosebit, dar și de o funcționalitate pe măsură, pe care ți-o va oferi sistemul de acoperire. 

septembrie 15th, 2022 by