Topul pieselor auto care se defectează des la motoarele Diesel

Majoritatea șoferilor sunt atrași de consumul mic de carburant pe care motoarele Diesel îl înregistrează, așa că preferă acest tip de motorizare, în detrimentul mașinilor pe benzină. Și cum perfecțiunea nu a fost încă descoperită, mai ales atunci când vine vorba de autoturisme, mașinile pe motorină au anumite slăbiciuni, pe care e bine să le cunoști, mai ales dacă te pregătești să îți cumperi un model nou și nu te-ai hotărât asupra motorizării ideale pentru tine.

Află de mai jos care sunt principalele vulnerabilități ale motoarelor Diesel.

Injectoarele

Tentația de a cheltui mai puțini bani continuă și atunci când ne alimentăm mașinile. Desigur, prețul mai mic practicat de anumite benzinării poate fi cu adevărat atractiv, dar gândește-te de două ori atunci când ai posibilitatea de a face economie la consumabilele pentru mașina ta. O calitate mai slabă a motorinei va putea duce în scurt timp la înfundarea injectoarelor, iar următorul pas ar presupune investiția într-un set nou, operațiune care s-ar putea să te destabilizeze financiar, cel puțin pentru perioada următoare. 

Alege să alimentezi cu combustibil de calitate și nu risca să umpli rezervorul cu motorină plină de impurități sau diluată, dacă vrei ca injectoarele mașinii tale să poată funcționa pentru un timp îndelungat. Primul semn pe care acestea ți-l vor da atunci când e cazul să le schimbi va fi aprinderea martorului de bord Check Engine și pierderea puterii la accelerație, dar și creșterea bruscă a consumului.

Turbocompresorul

Lubrifierea imperfectă sau blocarea geometriei variabile vor duce în scurt timp la defectarea turbinei mașinii pe care o conduci. Probabil tot din dorința de a face economie, te vor atrage prețurile mici ale anumitor branduri de ulei de motor. Noi îți recomandăm să nu te lași impresionat de acestea și să cumperi doar ulei de calitate, care va permite răcirea completă a turbosuflantei și care nu va avea depuneri. De asemenea, e foarte important să nu uiți când trebuie să înlocuiești uleiul de motor, informație pe care o găsești sub formă de recomandare a producătorului în manualul autoturismului. Altfel, turbocompresorul va fi primul afectat, iar reparațiile acestuia nu vor fi o veste prea bună pentru bugetul tău.

Bujiile

Orice motor Diesel funcționează cu ajutorul bujiilor incandescente, care permit încălzirea camerei de ardere și optimizarea exploziei prin compresie. Rolul lor devine esențial la pornirea motorului, atunci când acesta este rece. Totuși, chiar dacă menirea lor este una limitată, bujiile pot ajunge să fie contaminate cu depuneri, fiind poziționate în camera de ardere a motorului. Capul bujiilor poate ajunge să fie obturat, așadar trebuie să le înlocuiești de îndată, ori altfel mașina nu va mai putea porni. Tot motorina de calitate poate reprezenta soluția salvatoare pe termen lung și în acest caz, așadar alege să alimentezi numai cu carburant de o calitate superioară. 

Filtrul de particule

Introdus pe piață încă de la trecerea la Euro 4, filtrul de particule este prezent pe toate autoturismele care au această normă de poluare. Rolul său este de a stopa trecerea în mediu a unor particule nocive, odată cu evacuarea gazelor de ardere. Funinginele sunt oprite și arse ulterior la temperaturi foarte înalte în interiorul filtrului, atunci când motorul intră în modul de curățare a acestuia. Din pricina drumurilor scurte, a motorinei de o calitate slabă și a subturării motorului, filtrul de particule nu mai ajunge la capacitatea de a se autocurăța, existând pericolul ca acesta să se înfunde. Înlocuirea filtrului de particule se poate dovedi a fi foarte costisitoare, însă fără acesta mașina nu va mai putea circula fără să polueze.

Nicio mașină, indiferent de marcă, model sau motorizare, nu este construită perfect. Acum, că ai aflat care sunt cele mai vulnerabile componente la mașinile Diesel, ar fi bine să ai și o sursă sigură din care să poți comanda unele noi, de fiecare dată când ai nevoie. Găsești piese auto pentru Opel aici, alături de alte componente pentru orice marcă de autoturism ai putea avea nevoie.

octombrie 24th, 2019 by