Proiectoare pentru vizibilitate suplimentara

proiector ceata pentru autovehicule si camioane

In industria auto vorbim deseori despre proiectoarele pentru vizibilitate suplimentara, o categorie de lampi care in general nu sunt obligatorii. Asta nu inseamna ca nu sunt necesare sau nu isi au rostul.

Proiectoarele pentru vizibilitate suplimentara sunt acele lampi care ajuta performanta vehicolului in anumite conditii. Un exemplu relevant pentru astfel de lampi sunt cele utilizate in conditii nefavorabile si numite proiectoare de ceata.

Proiectoarele pentru vizibilitate suplimentara

Proiectoarele de ceata sunt lampi care de multe ori nu intra in echipamentul standard al unui vehicul desi in caroserie exista locul in care acestea pot fi montate. E o lampa care nu este obligatorie dar in anumite conditii poate fi de mare ajutor.

Probabil, rationamentul ar fi ca in majoritatea timpului cand vehiculul este utilizat, vremea este frumoasa si lampile de ceata nu-si au rostul. Chiar este interzisa utilizarea acestor lampi in alte conditii decat cele precizate de lege.

Ideea este simpla, utilizarea proiectoarelor de ceata nu este obligatorie dar totusi  acestea pot fi foarte utile in conditii meteo vitrege, de aceea exista posibilitatea ca ele sa poata fi montate usor. Proiectoarele de ceata pot fi cumparate in majoritatea magazinlelor online de piese si accesorii auto si camioane cum este si Quickparts.

Proiectoarele suplimentare pot fi construite de catre firma producatoare a vehicolului sau pot fi piese after market, produse de alte firme, la standardele cerute. Piesele after market sunt omologate si pot fi utilizate pe vehicole care circula pe drumurile nationale.

Alte tipuri de proiectoare suplimentare

Pe langa multe alte tipuri de proiectoare putem enumara cateva tipuri care apar frecvent pe listele de cumparaturi ale iubitorilor de masini.

Proiectoare cu lumina de drum

Proiectoarele cu lumina de drum sunt un alt tip de proiectoare utilizate frecvent  in timpul circulatiei de noapte. Aceste proiectoare sunt aditionale si sunt utilizate pentru o iluminare suplimentara a carosabilului.

Deseori vedem camioane ruland cu astfel de proiectoare suplimentare montate pe cabina vehicolului. Ele sunt foarte utile la conducerea de noapte, de aceea sunt foarte des utilizate pe masinile de cursa lunga.

Proiectoare utilizate la tuning

Proiectoarele suplimentare pe langa faptului ca sunt eficiente, pot sa confere un aspect deosebit vehicolului pe care sunt montate. De aceea aceste proiectoare sunt utilizate deseori pentru tuning.

La tuning, pe langa ridicarea performantei vehicolului, se lucreaza si pe aspectul acestuia in asa fel incat sa sugereze forta, rapiditate, sport etc.

Proiectoare utilizate la off road

Un alt aspect este utilizarea proiectoarelor de acest gen pentru vehicule off road. Este bine de stiut ca vehiculele 4×4 utilizate la off road, deseori sunt echipate cu proiectoare suplimentare.

In unele cazuri, proiectoarele pot fi decisive in a trece peste un obstacol. In timpul mersului, vehiculele off road au nevoie de o vizibilitate mult mai buna decat alte vehicule care circula pe carosabil.

Cum am mai spus, in cazul drumului accidentat, depinde de vizibilitatea buna a traseului daca vehicolul poate sau nu sa termina portiunea respectiva. Acesta este motivul pentru care unele vehicule sunt echipate cu tot feluri de proiectoare aditionale.

mai 21st, 2019 by