Ce revizii sunt necesare ca să-ți pui mașina la punct, înainte de a pleca în concediu

Concediile în care pleci cu mașina proprie pot fi unele dintre cele mai frumoase experiențe, datorită libertății de mișcare pe care o ai când îți faci propriul itinerariu.

O experiență plăcută se poate transforma rapid într-un coșmar, dacă nu faci inspecția tehnică și dacă mașina ți se strică tocmai când ți-e lumea mai dragă. În acest caz, tractarea și reparațiile ajung să coste chiar mai mult decât întregul concediu, pentru care ai pus bani deoparte tot anul.

Ce să verifici înainte de un drum lung

  • Starea anvelopelor

Verifică presiunea anvelopelor, de preferință când acestea sunt reci, ca să te asiguri că sunt umflate corespunzător. Dacă observi că sunt tocite, au anumite tăieturi care ar putea pune probleme ori s-au uzat în mod inegal, ar fi timpul să le înlocuiești. Alege un distribuitor cunoscut, cu o ofertă variată, și comandă online cauciucurile potrivite, cum ar fi un set de anvelope Cooper de la Anvelope-oferte, pe care ai șanse să le găsești la reducere și să păstrezi diferența de bani pentru distracția din concediu.

  • Plăcuțele de frână

Dacă frânele mașinii scot orice zgomote ciudate, e vital să le verifici la un mecanic autorizat. Nu uita să verifici și nivelul lichidului de frână și să-l completezi, dacă e cazul.

  • Starea bateriei

Verifică bateria mașinii pentru a te asigura că acesta e curată, iar conexiunea este strânsă. Dacă prezintă semne de coroziune, va trebui să o decuplezi și să cureți conectorii cu o perie de sârmă. Operațiunea este una delicată, așa că ar fi mai indicat să o lași pe mâna unui profesionist, ca să te asiguri că totul e curățat și testat conform standardelor. Chiar dacă nu te pregătești încă să pleci în concediu, ține cont de faptul că o baterie mai veche de doi ani ar trebui inspectată anual, pentru siguranța ta și a pasagerilor tăi.

  • Curelele și furtunurile

Acestea sunt răspunzătoare pentru funcționarea corectă a sistemelor electrice, de servodirecție și de răcire a mașinii. E important, deci, să te asiguri că nu sunt crăpate sau uzate excesiv și că nu permit scurgerile.

  • Filtrele și nivelul fluidelor

Uleiul de motor, fluidele de servodirecție și transmisie, antigelul, dar și lichidul de spălare a parbrizului asigură buna funcționare a mașinii. Dacă observi reziduuri nelalocul lor sau o culoare diferită a acestora, s-ar putea să fie nevoie de o inspecție mai atentă, ca să nu se ajungă la deteriorarea pieselor mașinii. Dacă totul e în regulă, schimbă uleiul și completează fluidele până la nivelul optim.

Când vine vorba de mașină și călătoriile pe orice drum, dar mai ales la drum lung, este esențial să previi mai degrabă decât să tratezi problemele care ar putea apărea. Fie că faci aceste verificări singur – dacă ai pregătirea necesară – sau că apelezi la un mecanic bun, o inspecție riguroasă periodică te-ar putea scuti de multe neplăceri și ți-ar putea chiar salva viața.

__________

Sursă foto: Shutterstock.com

mai 31st, 2021 by