4 caracteristici ale unei balotiere performante

Presa de balotat sau balotiera, este un utilaj agricol folosit de multă vreme de majoritatea fermierilor, dat fiind faptul că ușurează mult activitatea de recoltare și nu numai. Dacă  nu ești încă familiarizat cu principiile de funcționare ale unei balotiere și cu beneficiile pe care pe aduce folosirea unui astfel de utilaj, îți recomandăm să parcurgi rândurile de mai jos, pentru a te edifica.

Ce este balotiera

Balotiera face parte din gama utilajelor agricole care nu sunt autopropulsate, fiind astfel nevoie să fie atașată unui tractor pentru a putea fi folosită în câmp. Scopul său este colectarea paielor rămase pe câmp în urma recoltării, care sunt culese cu ajutorul unei instalații speciale, apoi sunt introduse în interiorul balotierei, unde sunt presate și transformate în baloți.

În acest mod, este eficientizată  activitatea de curățare a terenurilor după recoltare, paiele rămase în urmă fiind adunate într-un timp mult mai scurt și fără a fi nevoie de resursă umană.

Cum funcționează o presă de balotat

În componența unui astfel de utilaj intră o serie de piese de balotieră, fiecare având un rol bine definit în funcționarea întregului ansamblu. Pentru a fi pusă în funcțiune balotiera trebuie cuplată la priza tractorului, rămânând permanent atașată de acesta. În timp ce este tractată pe câmp, balotiera adună paiele cu ajutorul unor „degete” montate pe role. Paiele sunt trase în camera de presare, unde acționează alt sistem de role, împreună cu un sistem de compactare. Resturile vegetale sunt rotite și presate permanent, în timp ce noi cantități de paie se adaugă în camera de presare, iar balotul crește în dimensiuni asemenea unui bulgăre de zăpadă care se rostogolește la vale. Imediat ce balotul a ajuns la dimensiunea dorită, o rolă superioară transmite un semnal unui senzor, moment în care intră în funcțiune o altă instalație, care va lega balotul cu sârmă. Apoi, capacul din spatele camerei de presare se deschide, iar balotul se rostogolește afară, după care întregul proces este reluat.

Când se face balotarea

Pentru a obține baloți de calitate și a evita mucegăirea acestora sau acumularea de temperaturi ridicate ce pot genera aprinderea furajelor, paiele nu trebuie să aibă un grad de umiditate mai mare de 20%. De aceea, balotarea nu se face imediat după cules, ci se așteaptă câteva zile, pentru ca paiele rămase în câmp să aibă timp să se usuce foarte bine. De asemenea este recomandat ca operațiunea să aibă loc după-amiaza sau seara, pentru că dimineața, paiele pot fi încă ude de rouă. Inutil de precizat că balotarea nu se efectuează nici în perioadele ploioase.

Tipuri de balotiere

Există trei categorii principale de prese de balotat, fiecare prezentând anumite avantaje și dezavantaje.

  • -Prese cu role – presarea baloților se face cu ajutorul unor role, balotierele din această categorie având o durată de exploatare mai mare și fiind cel mai ușor de întreținut. Principalul dezavantaj este reprezentat de dimensiunea prea mare a baloților, care vor fi astfel mai dificil de încărcat și de descărcat, impunând resurse suplimentare.
  • -Prese de stivuire  – în cazul acestor utilaje, presarea se face cu ajutorul unui piston, care comprimă paiele în compartimente separate. Baloții au formă dreptunghiulară, iar fermierul are posibilitatea de a seta dimensiunea acestora. Acesta este principalul avantaj, baloții putând fi astfel mai ușor colectați, iar datorită formei lor, putând fi mai ușor depozitați.
  • -Presele pentru minitractoare – sunt balotiere adaptate pentru exploatațiile de mici dimensiuni. Pot fi atașate tractoarelor de mici dimensiuni, iar baloții au maxim 20 de kilograme, ceea ce îi face foarte ușor de transportat, indiferent dacă sunt de formă dreptunghiulară sau rotunzi.

Așadar, acum ești în măsură să alegi în cunoștință de cauză tipul de balotieră cel mai potrivit pentru ferma ta.

septembrie 8th, 2021 by