Domenii în care cererea de personal de conducere e în creștere

Solutii Resurse Umane

Trăim într-o perioadă cu o relativă stabilitate economică în România. Sunt ani buni de când economia e în creștere, iar asta se vede în mediul de business. Cu toate că e posibil ca inflația să mai încetinească anumite procese, unele domenii sunt în plină dezvoltare. Iar o afacere are nevoie de oameni care să o conducă. Astfel că există multe firme care își caută oameni pentru posturile de conducere pe care le au.

Pentru că e deja ceva timp de când criza din 2008 s-a făcut uitată, unele domenii au cunoscut o expansiune fantastică, însumând profituri din ce în ce mai mari de la an la an. Expansiunea este ținta către care tind companiile din domeniile în creștere. Pentru asta se caută personal executive, de conducere, care să asigure stabilitatea afacerilor la nivel local, național sau internațional.

Retailul – un domeniu într-o continuă dezvoltare în România

Pentru că puterea de cumpărare a românilor a crescut, au apărut foarte multe magazine de retail. Retail înseamnă vânzare cu amănuntul și asta presupune vânzarea produselor direct către consumatorul final. Activitatea unui retailer se desfășoară cu ajutorul unităților de desfacere pentru un anumit produs sau cu ajutorul unităților de genul supermarket-urilor sau hipermarket-urilor. De la lună la lună și de la an la an, numărul unităților de acest tip din România a crescut.

Fiecare unitate are nevoie de un director care să o conducă. În linii mari, principalele responsabilități ale unui director de magazin ar fi: planificarea, coordonarea și evaluarea activităților generale ale unității. Este foarte important ca directorul de magazin să fie o persoană cu experiență, mai ales în conducerea personalului, pentru că este principala persoană care influențează atitudinea celorlalți angajați.

Nu putea lipsi din top domeniul IT

Într-o continuă expansiune de ceva timp este și domeniul IT. Astfel că persoane pentru funcții executive se caută și pentru acest domeniu. E vorba în principal despre manageri de proiect în IT. Un manager de proiect IT este un profesionist care ajută companiile să-și atingă obiectivele IT prin planificarea și execuția proiectelor. Acești manageri pot conduce proiecte pentru a introduce noi soluții software, pot scala procesele IT sau pot schimba furnizorii de cloud pentru o organizație. Unii manageri de proiecte IT pot fi însărcinați cu dezvoltarea de software de conducere. Pe lângă aceste sarcini, un manager de proiect IT elaborează și gestionează bugetele proiectelor, comunică cu părțile interesate, adună, analizează și raportează datele culese.

Tot în domeniul IT, firmele care au nevoie constantă de angajați caută și recruteri specializați în acest domeniu. Există firme recrutare personal care pot îndeplini cu succes sarcinile unui recruiter specializat, datorită vastei experiențe de care dispun.

Nevoia de dezvoltare a angajaților este tot mai prezentă

Se observă, de asemenea, o nevoie tot mai mare de oameni care să se ocupe de dezvoltatea angajaților. Astfel că o funcție pentru care companiile caută oameni potriviți este cea de Manager de formare și dezvoltare ( Training manager ). Acesta conduce și supraveghează programele de dezvoltare pentru angajați. Evaluează departamentele sau procesele în care un program de dezvoltare este de ajutor și evaluează și eficacitatea instruirii oferite. Pe lângă creșterea productivității muncii, formarea este acceptată pe scară largă ca o metodă de îmbunătățire a moralului angajaților și ca o oportunitate de a construi loialitate față de companie. Domeniile în care se caută un Manager de formare și dezvoltare sunt diverse, de la automotive până la vânzări și chiar IT.

Chiar dacă nu e un domeniu în sine, se caută oameni pentru funcții de conducere pe partea de logistică. Indiferent că vorbim de companii producătoare de orice fel sau de companii care au ca activitate principală logistica, sunt căutate persoanele care au experiență și pot coordona eficient o echipă. Ca sarcini principale pentru acest post, putem enumera: coordonarea activității depozitului societății din punct de vedere administrativ, urmărirea desfășurării în cele mai bune condiții a activității administrativ-gospodărești, stabilirea rutelor de transport pentru a înlătura sau pentru a minimiza întârzierile livrărilor sau aprovizionărilor și pentru optimizarea costurilor de transport.

iunie 20th, 2022 by