Colectarea si reciclarea deseurilor, esentiale pentru protejarea mediului

Zi de zi, ne bucuram de beneficiile tehnologiilor din toate domeniile care progreseaza intr-un ritm intens, toate activitatile noastre, de la cele mai simple la cele mai complexe, sunt inlesnite de cuceririle stiintei, care au patruns in viata noastra cotidiana intr-un mod firesc si fara de care aproape ca nu concepem sa existam. Dar, dincolo de aceste avantaje certe, care ne fac viata tot mai usoara, societatea actuala, bazata pe o dinamica fara precedent si consum urias, are si o latura negativa, pe care o constientizam tot mai mult in ultimii ani, pe fondul efectelor resimtite de mediul inconjurator, a diminuarii sau chiar a epuizarii unor resurse naturale, exploatate fara oprelisti. Pentru ca, la nivelul intregii planete, cantitatea de deseuri creste intr-un ritm alarmant odata cu nivelul tot mai ridicat de consum al populatiei, care presupune folosirea de produse realizate cu tehnologii noi, avansate, de aici rezultand inevitabil cantitati uriase de gunoaie.

Aceasta situatie trebuie sa ingrijoreze pentru ca ne afecteaza grav pe toti si pentru tinerea ei sub control si protejarea mediului sunt necesare solutii eficiente pentru managementul deseurilor. Ca si in celelalte state membre UE, si in tara noastra este obligatorie respectarea masurilor privind colectarea si reciclarea deseurilor, dar deocamdata suntem departe de atingerea tintei asumate in acest sens fata de Comisia Europeana. Recent, au fost introduse modificari in legea care priveste gestionarea deseurilor, iar firmele care produc sau detin deseuri au obligatia de a proceda la colectarea lor separata. Este vorba despre sticla, hartie, metal si plastic. Acestia trebuie sa faca operatiunile de transport a deseurilor numai catre instalatii autorizate pentru sortare, tratare, reciclare si depozitare a deseurilor, odata cu asigurarea unei evidente cronologice pentru fiecare categorie de deseuri produse sau detinute.

In identificarea unei variante eficiente pentru gestionarea deseurilor, aceste firme pot apela la companii specializate in acest domeniu, precum AweCompactors.ro, de unde pot alege cele mai performante echipamente, dar si solutii specifice pentru fiecare proiect in parte. In functie de amploarea operatiunilor de colectare si compactare, exista o gama variata de echipamente, precum compactor deseuri de diverse dimensiuni si pentru diferite materiale, tocatoare, perforatoare, compactoare, presscontainere, roll packere si accesorii, care vor contribui eficient la un management eficient al deseurilor.

Daca la nivel institutional exista o organizare clara, cu reguli stricte si amenzi in cazul nerespectarii pasilor privind gestionarea, colectarea si reciclarea desurilor, nu doar autoritatile locale, operatorii de salubritate, reprezentantii statiilor de sortare si ai centrelor de colectare si reciclare trebuie sa aiba responsabilitati in acest sens, ci si fiecare dintre noi, prin implicare civica, iar acest lucru nu presupune un efort urias, iar satisfactia de a te alatura in actiuni de protejare a mediului este una speciala.

august 16th, 2018 by